Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: MyBees, My hobby!

Mesajde MyBees » 22 Noi 2011, 22:04

victor s scrie:dar de ce nu ai ambalat-o la fel ca pe miere ? in borcane, direct cu capac si este consumata inaintea mierii (cel putin asa este la mine in familie)
p.s. - au vazut videoclipul unde profesorul Ursu recomanda aceasta capaceala, si de atunci, capaceala este pusa la loc de cinste, inaintea borcanelor de miere (iar ceara rezultata in urma masticatiei rezulta cea mai fina ceara . la primavara incerc sa fac niste portbotci, sa vedem ce-o iesi, daca-o iesi !)

Victor,

Am avut si pentru consum, bineinteles. Am apucat sa mai si daruiesc cateva borcane... Doar ca zilele astea am inceput ultimul borcan din casa si a trebuit sa reintregesc proviziile.
Stiu... trebuia ambalata de mult... dar pentru asta trebuie timp si sa te urnesti. Sa iti mai spun ca mai am si vreo 100 de kilograme de miere intr-un maturator pe care inca nu am pus-o la borcane? Si ca ma tot rog sa nu cristalizeze? Noroc ca am apucat sa pun floarea soarelui, ca acum o scoteam cu spaclu... :)
Capaceala a ramas in doua cutii ca astea din poza, inchise ermetic(ca incerca un prieten sa ma convinga ca nu se inchid bine si intra fluturii :) ). Una de 12 litri(nu stiu cate kg. intra) si una de 7 litri. Una a scapat, dar bineinteles ca cea de 7 litri... Acum e la borcane, aranjata, tot. Nu imi fac griji ca nu am pentru consum, dar daca scapam si cu cealalta nu strica.

Legat de proprietatile capacelii, sa stii ca este adevarat. Baietelului cel mare ii dau zilnic cam 2 lingurite, sau mai mult cand are pofta. De regula dimineata si seara la cana de lapte. Acum vreo 2 saptamani a racit putin. Tuse, rosu in gat, etc. Am marit imediat doza/frecventa. A fost pentru prima data cand a scapat fara medicamente.

Imagine
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde MyBees » 01 Dec 2011, 20:03

Acum am ajuns acasa de la albine... Am avut ceva emotii dar am trecut cu bine.
Zilele trecute am gasit o familie fara matca si cu hrana consumata aproape in intregime. In jumatatea dinspre urdinis a ramelor nu mai era nici coronita. Am facut o unificare, am lasat preventiv regina intr-o cusca si deabia azi m-am linistit. Familia este ok, regina se simte bine(autosugestie :) ) si au primit niste miere in punga... Va trebui tinuta sub observatie.
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde victor s » 01 Dec 2011, 20:35

am mai mult de o luna de cand nu am mai ridicat capacele stupilor. adevarul ete ca exista si miere suficienta in fiecare dintre ei.
spune-mi si mie cum de ti-ai dat seama ca nu mai ai matca? ai verificat rama cu rama, sau doar faptul ca nu mai aveai miere in rame te-a dus cu gandul ca nu mai exista regina? albinele dadeau semne de neliniste? ai gasit matca moarta pe fundul stupului?
sa auzim de bine si sa-ti reuseasca unificarea fara probleme !
victor s

Mesajde MyBees » 01 Dec 2011, 21:05

Am verificat ramele, dupa ce am vazut comportamentul albinelor, specific lipsei reginei. Chiar daca "teoretic" agitatia lor imi spunea ca nu mai au matca, nu am fost prea sigur pe mine, asa ca le-am verificat in fuga(nu am verificat insa foarte atent si m-am bazat mai mult pe interpretarea agitatiei lor, de aici si emotiile...)
Si bine am facut. Daca nu as fi verificat nu mi-as fi dat seama ca nu mai au nici hrana. Le-am bagat la iernare cu miere intre 50%-70% pe fiecare rama, insa probabil agitate fiind au consumat mai mult decat in conditii normale... Nu stiu ce sa zic cu asta cu "lasatul in pace" toata iarna... E cu dus si-ntors. Daca as fi stat in banca mea, probabil nu mai dura mult sa pierd acea familie. Asa ca zilele viitoare voi verifica fiecare familie in parte si acolo unde vad ceva suspect intervin. Oricum, de cateva zile sunt peste 14 grade... Bine... "verific" inseamna ca ridic capacul si vad prin folie daca ghemul este normal sau in partea de sus a ramelor, nu-ti inchipui ca le iau la scarmanat...
---
MyBees

Mesajde dorindafi » 01 Dec 2011, 21:08

:mrgreen: colegu daca mai sunt asha agitate ar fi bine sa le iei din turatzie shi tot odata se reduce shi consumul :lol:
dorindafi

Mesajde gabi bee » 01 Dec 2011, 21:17

nu ca nu cred , dar sa consume hrana in asa scurt timp din cauza agitatiei ? ma pune pe ganduri si pe mine mai ales ca am vazut la unii stupi ghemul deasupra , insa nu am verificat hrana . cum ne dam oare seama ca albinele sunt sus pe rame din cauza ca nu mai au hrana sau din cauza caldurii de sub folie , fara sa umblam la rame ? :roll:
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde MyBees » 01 Dec 2011, 21:18

Asa voi face Dorine, asa voi face...
Acum zi-mi ceva si de albine ca mecanica nu prea ma pasioneaza :)
---
MyBees

Mesajde victor s » 01 Dec 2011, 21:21

intradevar este o problema cu dus si intors. problema nu era ca nu stiu cum se comporta o familie fara regina, ideea era daca au acelasi comportament si acum, in aceasta perioada.
tind sa cred ca totusi ai avut si ceva furtisag inainte de venirea frigului (atunci probabil a fost omorata si regina), pentru ca ai avut un consum enorm de miere daca ramele erau asa cum spui...asta e parerea mea.
victor s

Mesajde MyBees » 01 Dec 2011, 21:22

O alta problema... pitigoii... Azi m-au umplut de draci, am usuit toata ziua la ei... trebuie sa trec pe forumul vechi sa ma documentez...
Vin tembelii la urdinis si se umfla ca porcii...
---
MyBees

Mesajde dorindafi » 01 Dec 2011, 21:24

:mrgreen: eu nu le verific shi pot spune ca nu-mi explic cum de aau ramas fara mire asha repede
poate a avut loc un furtishag linishtit :roll:
dorindafi

Mesajde dorindafi » 01 Dec 2011, 21:25

MyBees scrie:O alta problema... pitigoii... Azi m-au umplut de draci, am usuit toata ziua la ei... trebuie sa trec pe forumul vechi sa ma documentez...
Vin tembelii la urdinis si se umfla ca porcii...

vezi ce a scris giovanii despre ei
dorindafi

Mesajde MyBees » 01 Dec 2011, 21:30

Da victor, nu exclud nici furtisagul... Am mai scris pe undeva, am avut rame cu miere dupa diafragma pana acum vreo 2 saptamani. Le-am scos in regim de avarie pentru ca am pierdut multa albina, prin furtisag sau dupa ce au fost prinse de frig dupa diafragma.
Da, comportamentul era clar diferit fata de al celorlalte. Ridicand folia m-a dus gandul automat ca nu mai au regina.
Tocmai de asta zic ca trebuie sa verific daca nu mai sunt si altele in situatia asta... trebuie sa prind o dimineata in care sa verific si daca este cazul sa intervin astfel incat sa poata reface ghemul ok. Zilele viitoare se pare ca sunt calde, deci e ok.
---
MyBees

Mesajde MyBees » 01 Dec 2011, 21:32

dorindafi scrie::mrgreen: eu nu le verific shi pot spune ca nu-mi explic cum de aau ramas fara mire asha repede
poate a avut loc un furtishag linishtit :roll:

Te cred... Probabil ca peste ani nici eu nu o voi mai face. Pana atunci... prefer raul cel mai mic.
---
MyBees

Mesajde victor s » 01 Dec 2011, 21:47

astazi am fost si eu la albine (de fapt la scos de vie) temperatura excelenta 12/13 *C dar nici urma de albina la urdinise.
m-am uitat sub sitele fundului si bazaitul era unul constant siasemanator la toti stupii, fapt ce m-a linistit pentru moment.
nu-ti poti imagina ce chin a fost pe mine sa ma abtin sa ridic si eu un capac sa le vad acolo stranse in ghem. dar m-am jurat sa urmez sfatul ce l-am primit de la altstupar , in lunile noiembrie decembrie, trebuie sa ''uitam'' de albine.
bine , la tine situatia a fost alta si trebuia rezolvata.
Fişiere ataşate
01122011779-Optimized.jpg
01122011778-Optimized.jpg
victor s

Mesajde dorindafi » 01 Dec 2011, 21:59

victore , etajatzii sunt cu albine s-au fara , adica cutii de rezerva?
dorindafi

Mesajde victor s » 01 Dec 2011, 22:04

sunt magaziile de recolta (3/4) luate de pe stupi la sfarsitul sezonului...
victor s

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?