Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

botci de roire

Mesajde octavi » 19 Apr 2015, 18:47

dupa prima iarna cu albine trecuta cu 100% din efectiv am o problema noua pentru mine, au aparut la cateva familii botci de roire
cum sa procedez?
octavi

Re: botci de roire

Mesajde TDI » 19 Apr 2015, 18:50

Faci roi.
Sau rupi botcile si imprastii puietul la celelalte familii fără albina, completand stupul cu rame goale, eventual si cat.
TDI

Mesajde octavi » 19 Apr 2015, 20:56

am rupt azi botcile care au fost crescute si am pus rame cate 1 sau 2 rame goale, la o familie am lasat una foarte frumoasa ca nu eram hotarat ce sa fac cu ea, daca fac roi atunci cam cum se imparte ramele din familiile cu pricina?
octavi

Mesajde TDI » 20 Apr 2015, 10:04

In principiu, daca faci un singur roi. Iei tot puietul capacit cu botca si lasi restul cu matca bătrână.
TDI

Mesajde Mircea_63 » 20 Apr 2015, 10:16

Nu vreau sa fiu carcotas, dar as face invers. Botca pe loc si matca in lada noua. Botca are nevoie de conditii bune si la asta contribuie si albina adulta. In plus, are nevoie de paznici.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde bmdna » 20 Apr 2015, 10:22

Poti sa mai faci astfel:
- Iei un stup gol pe care il completezi cu rame crescute si rame cu faguri artificiali, lasi loc liber de o rama in centrul acestui stup. Cauti matca si o iei cu rama pe care o gasesti dar ATENTIE, rupi toate botcile de pe aceasta rama. Pui aceasta rama cu matca si fara botci in centrul stupului pregatit ca mai sus, inchizi stupul si-l pui in locul in care era stupul care vroia sa roiasca.
- Iei stupul care era in prag de roit si-l duci in alta parte in stupina. Cauti pe toate ramele si lasi O SINGURA botca. Completezi locul gol ramas in urma ramie pe care ai luat-o cu matca, cu un figure crescut. Daca nu ai figure crescut, mai bine nu mai completezi cu nimic, doar in inchizi.

- Stupul in care ai lasat matca batrana. Daca nu ai faguri crescuti, poti sa completezi doar cu faguri artificiali. Eu am probat si familia i-a crescut pe toti. Acest stup il mai verifici peste vreo 3 saptamani, sa vezi daca nu vrea sa roiasca din nou. Daca nu mai vrea sa roiasca, e posibil ca pana in toamna sa isi schimbe linistit matca.
- Stupul vechi pe care l-ai mutat. Verifici peste vreo 5 zile daca nu si-a mai tras si alte botci sau ai ratat vreuna. Orice botca mai gasesti in plus fata de cea lasata initial, o distrugi. Apoi urmaresti iesirea matcii din botca si imperecherea acesteia. Daca matca respectiva se pierede, atentie sa nu intre stupul in bezmeticire.
bmdna

Mesajde TDI » 20 Apr 2015, 10:57

Mircea_63 scrie:Nu vreau sa fiu carcotas, dar as face invers. Botca pe loc si matca in lada noua. Botca are nevoie de conditii bune si la asta contribuie si albina adulta. In plus, are nevoie de paznici.

Corect Mircea, dar gradul de dificultate e mai ridicat. Eu nu stiu cate rame de albina are familia respectiva, dar daca matca fără cat face botci de roire...
La solutia ta, ai siguranta ca nu-ti pleacă matca si incertitudinea botcilor ascunse la o familie cu un prag de roire foarte scăzut, riscand ca din roi sa-ti plece alt roi.
TDI

Mesajde thomas » 20 Apr 2015, 11:34

Trbuie avut grija sa nu fie botci de SL. Cam devreme pentru cele de roire. In fine, o rama cu botci (2-3), una cu puiet capacit si 2 cu rezerve, puse in alta cutie. Eu asa am facut pana acum si am rezultate bune. Mai exista posibilitatea sa imparti in 2 familia. Matca veche pe loc si cealalta jumatate cu botca, puiet si rezerve in alta cutie.
Dar cea mai buna optiune acum, ar fi sa se pastreze puterea familiei, sa rupi botcile, ca sa aibe culegatoare si putere pt rapita si salcam..
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde octavi » 20 Apr 2015, 21:41

din pacate sunt sigur de roire pentru ca sunt ouate o gramade de poterase si incepute botci pe mai multe rame, si asta la mai multe familii,poate trebuia sa largesc mai mult cuibul, era loc fiind in stupi orizontali, momentan cele cu probleme sunt peste 10 rame
cred ca am 6 asememea familii daca iau de la fiecare cate 2 rame cu puiet capacit si cu albina si le unific intre ele sa zicem roi pe 6 rame deci din 3 familii diferite si las cu o botca iar din familiile unde am luat bag fagure gol in mijloc nu este bine?
octavi

Mesajde thomas » 20 Apr 2015, 22:46

Cu cat faci roii mai puternici, cu atat mai bine. Un roi facut pe 6 rame, daca are ce culege, intra puternic in iarna viitoare si face treaba si sezonul asta, daca il plimibi.. Singura chestie este sa-i lasi putine botci, sa cauti matca in familiile din care iei ramele, ca sa n-o bagi din greseala in noul roi si sa incerci o uniformizare a mirosurilor cu ceapa sau tuica, fiindca albinele provin din familii diferite.
Dar repet, daca ai loc sa mai adaugi rame, n-ar fi rau o curatare a botcilor si o spargere a cuibului. Astfel ai avea adevarate familii care vor valorifica foarte bine salcamul..
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde mellis » 22 Apr 2015, 01:33

[quote="bmdna"]Poti sa mai faci astfel:
- Iei un stup gol pe care il completezi cu rame crescute si rame cu faguri artificiali, lasi loc liber de o rama in centrul acestui stup. Cauti matca si o iei cu rama pe care o gasesti dar ATENTIE, rupi toate botcile de pe aceasta rama. Pui aceasta rama cu matca si fara botci in centrul stupului pregatit ca mai sus, inchizi stupul si-l pui in locul in care era stupul care vroia sa roiasca.
Eu nu as pune o singura rama cu albina si matca + culegatoarea pe frigurile astea intr-o lada noua cu FA?
- Iei stupul care era in prag de roit si-l duci in alta parte in stupina. Cauti pe toate ramele si lasi O SINGURA botca. Completezi locul gol ramas in urma ramie pe care ai luat-o cu matca, cu un figure crescut. Daca nu ai figure crescut, mai bine nu mai completezi cu nimic, doar in inchizi.
O singura botca? ce facem daca se pierde matca la imperechere? de ce nu doua botci de varsta diferita?
- Stupul in care ai lasat matca batrana. Daca nu ai faguri crescuti, poti sa completezi doar cu faguri artificiali. Eu am probat si familia i-a crescut pe toti. Acest stup il mai verifici peste vreo 3 saptamani, sa vezi daca nu vrea sa roiasca din nou. Daca nu mai vrea sa roiasca, e posibil ca pana in toamna sa isi schimbe linistit matca.
doar FA acum si o rama de albina?In ce perioada a anului ati probat?
Sanatate
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde bmdna » 22 Apr 2015, 08:28

Pentru domnul mellis:

1. Am probat aceasta varianta pe 5 mai 2013. E adevarat, nu erau frigurile de acum. Am pierdut din vedere frigul, deci cred ca nu prea merge pe frigul asta sa se faca ce am facut eu.
2. Eu am fost nevoit sa pun doar faguri artificiali petru ca nu am mai avut faguri crescuti, dar este mult mai bine sa se puna faguri crescuti.
3. Eu m-am gandit exact ca dumneavoastra, am zis ca pentru mai multa siguranta sa las 2 botci. Si stiti ce am patit? Cand a iesit prima matca, stupul a roit!!! Si am avut noroc ca eram acasa si am reusit sa prind roiul. A fost destul de mic, cam jumatate din albinele care nu au zburat la vechea locatie, dat totusi pana in toamna s-a facut destul de mare ca sa treaca iarna singur.

Mai este o varianta, mai laborioasa si care, din pacate, nu se potriveste pe frigurile astea. Se poate face un roi Taranov (este explicat in carti cum). Am practicat si aceasta metoda. In principiu, roiul taranov se formeaza din matca batrana si albinele tinere nezburatoare. Acest roi se pune intr-un corp nou de stup plin cu faguri crescuti si cativa FA, plus un mic petec de puiet necapacit (pentru fixare sigura) si, profitandu-se ca nu are puiet capacit, se face un tratament antivarooa care este foarte efficient. Mai departe acel roi ajunge foarte mare pana in toamna si, daca anul e bunicel, da si ceva productie de miere. Are o energie similara cu cea a roiului natural, fiind bogat in albine tinere. Stupul vechi se verifica si se lasa in el doar o botca.

Ca siguranta pentru stupul in care ramane doar o botca, se poate face un roi mic din doua rame si o botca frumoasa. Daca matca din stupul mare se pierede, sint foarte mari sanse ca macar aceasta matca din roi sa se imperecheze.
bmdna

Mesajde mellis » 23 Apr 2015, 11:00

Ziua buna,
Nu ma mai domni te rog.
Sunt de acord cu varianta mutarii matcii in lada noua. Asigura siguranta opririi roitului, fata de varianta cu matca in lada veche si ruperea/omiterea de botci. Trebuie avuta grija sa nu se mute prea multa albina, sunt cazuri in care tot a roit si din lada noua.
Se lasa doua botci cu varsta diferita, de obicei prima matca se imperecheaza, cealalta este izolata pe o rama marginasa cantand...isi regleaza ele conturile..
Sanatate.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde TDI » 23 Apr 2015, 11:03

octavi scrie:dupa prima iarna cu albine trecuta cu 100% din efectiv am o problema noua pentru mine, au aparut la cateva familii botci de roire
cum sa procedez?

In iarna 2015-2016 nu trebuie sa intri nici cu matca care a intrat in friguri nici cu fiicele ei.
TDI

Mesajde tuturicius » 23 Apr 2015, 11:41

Si la mine s-a pus o familie sa roiasca, sper sa nu o mai urmeze inca una sau doua.
Au iesit zdravene din iarna, s-au miscat acum in primavara iar eu, incepator fiind, am ramas in urma lor si nu le-am oferit spatiu la timp.
Eu sunt pe ME, asa ca la familia care vrea sa roiasca am sa ii bag un corp cu foita intre corpul 1 si corpul 2, poate renunta. Am vorbit aseara cu Ves.Lucian.Zabrani si mi-a spus ca nu e imposibil, asa ca trag sperante.
tuturicius

Mesajde tuturicius » 23 Apr 2015, 11:42

x
tuturicius

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR