Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: AM ADAUGAT MAGAZIA

Mesajde MIHAEE'E » 04 Mai 2015, 21:43

In cuib se construiesc mai repede si mai uniform, in cat mult mai greu !
MIHAEE'E

Mesajde octavianpopescu » 04 Mai 2015, 22:02

Ahaaa.....ma gandeam ca poate fi altceva...
Daca eu si cu tine am fi mai buni, am fi cu doi oameni mai buni in lume..
octavianpopescu

Mesajde catalin ilisei » 07 Mai 2015, 18:35

am fost si le-am verificat si erau foarte bine intradevar se apucase de ros putin la ziar dar foarte putin pe margini ,le-am scos si am pus folie acum iar legat de ramele care le-am bagat la crescut una in cuib si alta in magazie amandoua erau crescute foarte bine si uniform in ambii stupi.
In schimb am intampinat o agresivitate din partea lor esita din comun, nu stiu care sa fi fost motivul ,am umblat foarte incet si linistit si de odata au inceput sa zumzaie si sau ridicat pe mainele mele si au inceput sa intepe
catalin ilisei

Mesajde paul » 07 Mai 2015, 18:41

Imi pare rau, dar, nici eu nu inteleg !
De ce-ai pus ziarele intre corpuri ? Zici ca au construit bine si rama foita din cuib (prima sau ultima) si pe cea din cat ! Eu ... ma indoiesc ! ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde catalin ilisei » 07 Mai 2015, 18:56

paul scrie:Imi pare rau, dar, nici eu nu inteleg !
De ce-ai pus ziarele intre corpuri ? Zici ca au construit bine si rama foita din cuib (prima sau ultima) si pe cea din cat ! Eu ... ma indoiesc ! ;)

am pus ziarele intre corpuri din cauza ca am doar 3 rame in magazie iar spatiul care ramasese liber am pus ziare deasupra pe spetezele ramelor din cub dar nu pe toate ci dor pe 7 din ele iar in partea care aveam ramele puse si in magazi a ramas libera iar dupa cele 3 rame din magazie am pus si diafragma.Cu ce am gresit/ si legat de ziare le-am schimbat si am pus folie
catalin ilisei

Mesajde catalin ilisei » 07 Mai 2015, 18:58

catalin ilisei scrie:
paul scrie:Imi pare rau, dar, nici eu nu inteleg !

am pus ziarele intre corpuri din cauza ca am doar 3 rame in magazie iar spatiul care ramasese liber am pus ziare deasupra pe spetezele ramelor din cub dar nu pe toate ci dor pe 7 din ele iar in partea care aveam ramele puse si in magazi a ramas libera iar dupa cele 3 rame din magazie am pus si diafragma.Cu ce am gresit/ si legat de ziare le-am schimbat si am pus folie

Legat de cum au construit ramele nu asi avea de ce sa mint ca nu asi avea de castigat nimic
catalin ilisei

Mesajde paul » 07 Mai 2015, 19:07

Cataline, la cate rame cu puiet spui ca ai in stupi trebuia sa umpli catul cu rame (crescute sau foite) si sa nu pui nici un ziar. Gandeste-te ca in 2 maximum 3 saptamani eclozeaza acel puiet (1 rama puiet=minimum 2 intervale full de albina).
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde catalin ilisei » 07 Mai 2015, 19:13

paul scrie:Cataline, la cate rame cu puiet spui ca ai in stupi trebuia sa umpli catul cu rame (crescute sau foite) si sa nu pui nici un ziar. Gandeste-te ca in 2 maximum 3 saptamani eclozeaza acel puiet (1 rama puiet=minimum 2 intervale full de albina).

Pai nu stiu ce sa zic dar asa am fost sfatuit de un apicultor mai invarsta cu peste 30 de ani de apicultura el mi-a spus ca daca asi umple magazia deodata cu rame asi putea raci puietul si din cauza asta am procedat asa ca sa protejez puietul si ramele sa le introduc treptat in timp ce se umple si intervalele din magazie cu albina
catalin ilisei

Mesajde catalin ilisei » 07 Mai 2015, 19:59

catalin ilisei scrie:
paul scrie:Cataline, la cate rame cu puiet spui ca ai in stupi trebuia sa umpli catul cu rame (crescute sau foite) si sa nu pui nici un ziar. Gandeste-te ca in 2 maximum 3 saptamani eclozeaza acel puiet (1 rama puiet=minimum 2 intervale full de albina).

Pai nu stiu ce sa zic dar asa am fost sfatuit de un apicultor mai invarsta cu peste 30 de ani de apicultura el mi-a spus ca daca asi umple magazia deodata cu rame asi putea raci puietul si din cauza asta am procedat asa ca sa protejez puietul si ramele sa le introduc treptat in timp ce se umple si intervalele din magazie cu albina

Am uitat sa mentionez ca stau si intr-0 zona mai de munte cu temperaturi mai sacazute noaptea
catalin ilisei

Mesajde nmbcatega » 08 Mai 2015, 19:27

Buna ziua eu am o problema similara cu trei stupi pe care i-am cumparat anul trecut pe 5 rame, si care saptamana trecuta ii aveam pe 12 rame si la unul din ei la o examinare am observat ca a intrat in frigurile roitului si avea pe 5 dintre rame botci in diferite stadii de dezvoltare, asa ca am decis sa le rup si sa increc sa-l scap de frigurile roitului si sa-i pun cat deasupra!
Asa ca sfatuit de cineva am pus pus deasupra un cat de intreg unde am bagat 5 rame extrase din cuibul de jos, rame cu miere, pastura, puiet capacit, puiet larvar, la care am mai adaugat 2 rame la cladit!
In cuibul de jos au ramas 7 rame + 3 rame pe care le-am intercalat la cladit, peste care am pus folia lasand spatiu de doua rame ca albina sa urce in cat!
Peste cat am venit cu folie pe care am coborat-o pe lanaga diafragma!
Cam asa am procedat la cei trei stupi pe care ii am cu albina multa cca. 7-8 rame puiet!
Sper ca am facut bine, si sper sa scap stupul din frigurile roitul-ui!
nmbcatega

Mesajde CristianBee » 08 Mai 2015, 20:11

De ce i-ai extins in 12R daca nu aveai in stup albina care sa urce in cat ?
CristianBee

Mesajde nmbcatega » 08 Mai 2015, 21:27

Pai tocmai de aceea i-am extins pentru ca intrase in frigul roitului din cauza suprapopularii, 7-8 rame de puiet din 12 rame(4-5 rame cu miere/pastura), toate ramele erau acoperite cu albine complet!
nmbcatega

Mesajde CristianBee » 09 Mai 2015, 07:21

nmbcatega scrie:Pai tocmai de aceea i-am extins pentru ca intrase in frigul roitului din cauza suprapopularii, 7-8 rame de puiet din 12 rame(4-5 rame cu miere/pastura), toate ramele erau acoperite cu albine complet!

Pai de ce nu i-ai pus catul atunci cand ai vazut ca este suprapopulat ? ce ai crezut ca daca ii mai dai ceva rame o sa fie ouate ? . De ce crezi ca a intrat in friguri ? I-ti spuc ceea ce cred eu si poate gresesc : nu trebuia sa extinzi cuibul ci in schimb puneai toate ramele care aveau puiet pe ele alaturate dupa aceea o diafragma cara sa aiba spatiu pentru albina sa treaca si mai apoi toate ramele care aveau miere si pastura . In felul asta nu atragi albina sa bage mierea in jurul puietului de unde apare micsorarea suprafetelor de puiet si roitul .
Daca ii tineai strans pe ramele acelea cu puiet si cu mierea dupa diafragma , acum aveai ramele acelea cu puiet aproape pline cu puiet si fara coronita daca matca este superbuna si avea albina care sa o sustina . Peste puneai o gratie si catul cu ceva rame cladite in centru si restul foite .
Nu extinde cuibul in speranta ca vor fi ramele pline cu puiet . Nu or sa fie pline ci doar mai multe cu mai putin puiet pe ele . Tine cuibul strans pe cat puiet ai , mierea dupa , gratie si pune catul la fructiferi + matci de calitate ( incearca sa ai matci cat mai bune , la roit ma refer ) .

Te salut .
CristianBee

Mesajde nmbcatega » 09 Mai 2015, 08:02

Va multumesc pentru sfat, si asa am sa fac cu fiecare ocazie cand mai patesc asa!
Numai ca eu nu dispun de faguri claditi avand in vedere ca am doar trei stupi de anul trecut plus inca trei cumparati anul acesta!
La mine frigurile au inceput din cauza mea pentru ca nu le-am dat spatiu la timp, si cuibul a fost foarte strans tinut tot timpul, si din cauza faptului ca stupina o am la 40 km de mine si o vizitez cam la 5-6 zile!
Cat-ul l-am pus imediat ce am vazut ca nu mai au loc, si i-am spart cuibul cu foite la cladit!
Poate era mai bine sa-l sparg si sa fac un roi poate doi, ca oricum nu fac eu anul asta productie, dar sunt multi de daca....acum merg asa sa vad daca il potolesc, daca nu asta este....
nmbcatega

Mesajde CristianBee » 09 Mai 2015, 08:29

nmbcatega scrie:Va multumesc pentru sfat, si asa am sa fac cu fiecare ocazie cand mai patesc asa!
Numai ca eu nu dispun de faguri claditi avand in vedere ca am doar trei stupi de anul trecut plus inca trei cumparati anul acesta!
La mine frigurile au inceput din cauza mea pentru ca nu le-am dat spatiu la timp, si cuibul a fost foarte strans tinut tot timpul, si din cauza faptului ca stupina o am la 40 km de mine si o vizitez cam la 5-6 zile!
Cat-ul l-am pus imediat ce am vazut ca nu mai au loc, si i-am spart cuibul cu foite la cladit!
Poate era mai bine sa-l sparg si sa fac un roi poate doi, ca oricum nu fac eu anul asta productie, dar sunt multi de daca....acum merg asa sa vad daca il potolesc, daca nu asta este....

Nu trebuie sa faci " cand mai patesti asa " ci de la inceputul sezonului . Nu extinde cuibul pana cat tine cutia ca oricum nu o sa fie plina cu puiet ( chiar tu ai spus ca erau 4-5 R cu miere si pastura si 7-8 R cu puiet ) , ramele acelea cu puiet mai au si coronita deci daca ar di rame cu puiet pline ar fi poate 6 ceea ce este destul pentru o matca
medie . In schimb pune o gratie si extinde spatiul pentru miere , vrei ca albina care eclozoineaza sa se duca in caturi si sa cladeasca acolo nu in cuib "largindul " . Cand bagi rame la cladit in cuib , spargandul , tu de fapt creezi un soc in familia aceea si de aia nu roieste dar o slabesi foarte tare .

La anul daca vrei sa incerci sa vezi . La primul control strange familia pe cate rame ocupa ghemul iar restul ramelor dupa diafragma ( eu am facut asta pe la mijlocul lui februarie , cu ocazia primului zbor de curatie ) iar la inceperea fructiferilor ( primul nectar ) i-am pus catul .

Cand ai ramele cu miere dupa diafragma creezi in stup un asa numit " cules interior " care face ca matca la data aia mai mult decat daca nu ar fi restransa . Ai sa ai ramele cu puiet pline fara coronita . Daca ii dai stupului de lucru din timp nu ii mai arde de roit . Rezerve de miere ai in stup dupa diafragma doar ca puietul este compact .
CristianBee

Mesajde nmbcatega » 09 Mai 2015, 09:00

Ceva de genul asta l-am observat lu un altul care nu a tras botci, si ma kiram sa vad ca rezervele de miere dupa diafragma nu scadeau ci din contra!
nmbcatega

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR