Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Liviu Bogos

Mesajde mellis » 05 Mai 2015, 11:22

liviutzbogos scrie:Rame de puiet, 9-10 rame cu ceva coronite deasupra, deci nu a fost blocat.
...
Caldura nu a fost, din contra, dupa ce i-am dus la stana, au venit vre-o doua zile de ploi.

Salut,
Dupa parerea mea - familia puternica ajutata cu sirop de primavara a bagat puiet serios, multa albina, probabil ai spart cuibul tarziu (imi dau cu parerea), trebuia echilibrate intre ele cu puiet, rama in mijlocul cuibului, 9/10 rame puiet e cam mult, muta albina, plus ploile au si ele meritul lor..
Nu strica un roi - doua matci in paralel baga mai mult decat una ;), si asa acum ai lazi de rezerva. Cate familii au botci? Ai o statistica cu cat puiet au fata de restul?
Multa sanatate!
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde liviutzbogos » 05 Mai 2015, 11:31

Botci au... toate sase :D Lazi, iara trebuie sa trec la alea vechi de anul trecut. Asta e, macar dublam efectivul.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde mellis » 05 Mai 2015, 11:42

Poate nu le-au placut noile lazi ;). Le-ai ars cu spirt ;)?
Macar dublam efectivul ..
Nu ai luat rame si lazi degeaba...
Daca iei o rama doua de miere de 3 / 4 kg de la fiecare tot e ceva.
Sanatate..
mellis

Mesajde liviutzbogos » 05 Mai 2015, 13:00

Alea noi nu le-am ars cu nimic. Eu ma gandesc si la faptul ca sunt matci numai si numai din roire, probabil ca au atins un anumit nr de indivizi si orice ar avea de facut lor le arde de duca. Nu stiu, zic si eu.
Oricum am de gand sa ma razbun pe ele... le iau toata mierea, inafara de cea de pe ramele cu puiet. :evil: :lol:
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde mellis » 05 Mai 2015, 16:07

Este adevarat pana la urma ca dulce-i razbunarea ;)
Sanatate..
mellis

Mesajde FLORINELU » 05 Mai 2015, 18:37

dupa cate vad si am vazut
eu se pare ca Mellis are dreptate,ai stimulat in primavara le-ai tinut stranse ca de ,asa vrea muschii tai,acuma plateste factura,norocul tau e ca acolo la stana paduceii nu sant inalti,pregateste cosnita cat mai repede ca nu scapi orice ai face. atentie la toti :nu stimulati primavara doar de dragul de a stimula. norocul tau e ca ai lazi goale,baga rame la crescut chiar si fara foita. iti urez mult succes.
FLORINELU

Mesajde liviutzbogos » 05 Mai 2015, 21:54

Gata, am venit. I-am rezolvat pe toti :) Doua familii nu au intrat in friguri (sau au iesit). La una din cele doua am gasit doua botcute pricajite dar am gasit si botci roase pe lateral, toate cupulinele erau goale, nu erau ouate. Restul de patru i-am impartit: matca batrana + trei rame cu puiet + doua acoperitoare cu miere si pastura intr-o lada noua, restul lumii cu cate doua botci (una capacita, una ne) au ramas pe loc. La una din familii nu am mai gasit matca batrana, nici oua nu mai erau, am facut doua roiuri egale cu botca. Nu stiu sigur daca a roit inca, populatia e multa iar pomii sunt goi :D Probabil s-a oprit batrana din ouat si se pregateste de plecare. Sper ca am rezolvat-o. De-aci 'nainte ii dam batai mai departe, rame la crescut, magazii unde e cazul. Magaziile au ramas peste cuiburi, chiar daca cuiburile sunt pe cate 7 rame, nu ma chinui sa le mai dau jos.
Cam atat... asa ma doare spatele :cry:
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde liviutzbogos » 05 Mai 2015, 21:56

FLORINELU scrie:dupa cate vad si am vazut
eu se pare ca Mellis are dreptate,ai stimulat in primavara le-ai tinut stranse ca de ,asa vrea muschii tai,acuma plateste factura,norocul tau e ca acolo la stana paduceii nu sant inalti,pregateste cosnita cat mai repede ca nu scapi orice ai face. atentie la toti :nu stimulati primavara doar de dragul de a stimula. norocul tau e ca ai lazi goale,baga rame la crescut chiar si fara foita. iti urez mult succes.

Nea Florine, cam ai dreptate, siropul cred ca fost prea mult in primavara. Sau poate ca nu a fost prea mult doar ca am intervenit eu un pic cam tarziu cu magaziile. Nu stiu ce sa zic. I-am tinut mai stransi pentru ca am vrut ca matca sa oua cat mai compact in primavara, si asa a si fost. In fine, totul e bine cand se termina cu bine. :)
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde liviutzbogos » 05 Mai 2015, 21:58

mellis scrie:Este adevarat pana la urma ca dulce-i razbunarea ;)
Sanatate..

Ovi, mi-au facut-o si ele, sa stii. Rama marginasa, care pana acum era plina (cam 3kg) cu miere... azi era impuiata pe centru, cam cat palma. Asta e, le-am lasat-o acolo. Tot am facut vre-o 6 rame de stors plus ceva rame de magazie de la cele care au fost mai harnice.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde duma » 06 Mai 2015, 12:17

...mda ...faina treaba ...eu saptamana trecuta am stors ce am gasit prin cuiburi ...am bagat in mijlocul lor si catul sus ....si bine inteles taiatul botcilor ....daca si saptamana asta la fel ...se pare ca nu am incotro si va trebuii sa fac si eu ca matale ....roiuri . !
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde mellis » 06 Mai 2015, 15:06

liviutzbogos scrie:Ovi, mi-au facut-o si ele, sa stii. Rama marginasa, care pana acum era plina (cam 3kg) cu miere... azi era impuiata pe centru, cam cat palma. Asta e, le-am lasat-o acolo. Tot am facut vre-o 6 rame de stors plus ceva rame de magazie de la cele care au fost mai harnice.

Daca a ajuns matca la ultima rama - botcile sunt justificate - i-ai tinut prea stransi.
Plus blocare cu pastura/ sirop / nectar..
Eu am facut la fel - a fost frig - apoi caldura brusc - dezvoltare exploziva - timp in pauza de masa pe fuga - cateva ore -> putin...trebuia largit cuibul intai cu rama plina mai devreme, apoi cu foita fara mila ;). De notat pe anul ce vine si prevazut mai bine ce urmeaza...
Am intarziat cu largirea si ieri la control la doua aveam multe botci mici/timide la doi - in una am vazut larva de o zi ;)..Am spart cuibul cu foite sanatos si rama oarba de 1/2 (la unii am reusit mai demult).
Matca la un DB era la fel, inghesuita pe rama marginasa..MEurile sunt bine momentan - trebuie verificate si ele..
Mai am unul DB verificat - sper astazi sa reusesc ca de seara vine ploaia/furtuna...
Bine ca ai stors ceva, mai amortizezi din investitii si o indulcesti pe sotia ta sa nu mai socoata aspru investitiile ;)
Sanatate...
mellis

Mesajde liviutzbogos » 06 Mai 2015, 23:11

Eu ziceam de rama marginasa din stanga cuibului, nu cea din dreapta care de obicei e cu miere si pastura. 15 kg a fost recolta de azi dar cred ca e o problema. Nu a fost capacita mai deloc, e un pic cam fluida asa ca o sa o imart repede pe la neamuri si prieteni sa nu se acreasca. Nu am mai lasat-o la capacit pentru ca am vrut sa le dau spatiu cat mai mult cu orice pret, plus ca de afara tot intra. Am stors 6 rame de 1/1 pe care le-am dat apoi noilor roi pentru a avea matca batrana spatiu pentru pontat plus cate o rama cu foita, sa aiba de lucru. In familiile de baza (cu botci) am completat cuibul cu rame cu foita din magazie plus magazia cu restul ramelor deasupra lor. Asta pentru ca iar am intrat in criza de ceara si nu am avut sa le bag rame 1/1 cu foita. Sper ca saptamana asta sa cumpar foite si sa le bag, mai am nevoie de vre-o 4-5 kg.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde FLORINELU » 07 Mai 2015, 06:28

am stors si eu asa ca tine miere necapacita din aceleasi motive,a fost cea mai gustoasa miere pe care am mancat-o vreodata,mi-a fost si mie frica sa nu se strice,dar am vandut-o si le-am spus la cumparatori despre ce e vorba,un vecin a luat 3 flacoane de 5 litri,iar acuma dupa 3 ani mi-a spus ca a descoperit unul in pivnita uitat acolo,e tot fluida si tot gustuasa ca la inceput,a spus ca imi va aduce si mie sa gust asa ca incearca sit ca doar ai destula.
FLORINELU

Mesajde mellis » 07 Mai 2015, 10:15

Stima Nea Florin,
Ati mai lasat mierea la maturat la racoare?
Cam ce perioada?
Am si eu cateva rame necapacite tabla de miere si ma gandeam daca sa le storc ori ba.
Multumesc.
Sanatate...
mellis

Mesajde duma » 07 Mai 2015, 15:58

eu chiar daca storc mierea capacita , tot o las cel putin o saptamana la racoare si cu un tifon peste .
Ce am stors duminica se bat astia de numa pentru ea si eu nu le dau :)
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde FLORINELU » 07 Mai 2015, 18:39

orice miere o las la maturat,cu cat e mai putin capacita cu atat o las mai mult la maturat ,minim 3 zile,maxim cat de mult,dar sa nu fie inchisa etans,cum zice Duma un tifon sau o sita de tantari.
FLORINELU

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?