Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: botci de roire

Mesajde paul » 06 Mai 2015, 00:25

cristi_vidican scrie:Mi-e dor de stupii tari fără botci.

Pai cum, roiesc si MER-ii ??? :o
Intreb si eu ... de ce ME-urile au rata cea mai mica de roire (ma refer la familiile intretinute in astfel de stupi) ??? :shock:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde cristi_vidican » 06 Mai 2015, 06:09

paul scrie:Pai cum, roiesc si MER-ii ??? :o
Intreb si eu ... de ce ME-urile au rata cea mai mica de roire (ma refer la familiile intretinute in astfel de stupi) ??? :shock:

Unde? Pe zona de vest?
Principala cauză a roirii sunt eu. N-am intervenit când trebuia. La rapiță a fost prea târziu.
Da, roiesc și MER-ii (din vina apicultorului), dar spre deosebire de DB, intră după ei la roit, deci e un avantaj.

P.S. Da-mi ME-ul încoace și ți-l bag eu în friguri :lol:
P.S.S La cât are stupul de pe cântar, nu-i de mirare că sunt botci.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde alt stupar » 06 Mai 2015, 08:15

sa nu uitam totusi ca stupul este un supraorganism care odata ajuns la maturitate, ca orisice alta vietuitoare de pe planeta asta, tinde sa se reproduca.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Adi Hodis » 06 Mai 2015, 08:33

Colegii cu stupi foarte roitori ... faceti rost de material biologic selectat si continuati cu selectia. Apoi, orice lucru, trebuie facut la timp.

Eu deocamdata am de lucru la creșterea mătcilor. Roii mai incolo ... ( cică mă așteaptă ) :lol:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde iunicu » 06 Mai 2015, 15:01

Ca niciodata, anul asta am reusit sa tin in frau roirea pana la data asta. Daca imi iese treaba asta pana cand incepe sa dea salcamul sunt complet multumit de mine. Sincer sa spun habar nu am ce am facut bine ca doar i-am tinut stransi tare. Am largit cu mare zgarcenie fata de alti ani si numai cu rame brune de anul trecut. Sa fie asta spilul?
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde cristi_vidican » 06 Mai 2015, 19:28

iunicu scrie:Ca niciodata, anul asta am reusit sa tin in frau roirea pana la data asta.

Ești de foarte multe ori la mâna vremii. De fapt sunt un cumul de factori.
Dacă ai stupii tari și vine o primăvară bună, îi ții greu în frâu.
E foarte adevărat ce spune și Adi Hodiș mai sus. Genetica și selecția te ajută foarte mult.
Anul trecut mi-a roit un stup (de fapt a vrut). Primul. Nu era nici de departe printre cei mai buni. Ba, chiar sub mediu.
Pentru că avea botci la discreție, am luat o botcă și am făcut un nucleu. Am salvat la un moment dat un stup cu acea matcă.
Anul acesta, acea matcă a fost prima la roit.
Dar mai e ceva...
Cei care n-au tras la roit, au și miere mai puțină.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde CristianBee » 06 Mai 2015, 20:23

iunicu scrie:Ca niciodata, anul asta am reusit sa tin in frau roirea pana la data asta. Daca imi iese treaba asta pana cand incepe sa dea salcamul sunt complet multumit de mine. Sincer sa spun habar nu am ce am facut bine ca doar i-am tinut stransi tare. Am largit cu mare zgarcenie fata de alti ani si numai cu rame brune de anul trecut. Sa fie asta spilul?

Daca tii cuibul strans , ai si puietul pe rama din leat in leat . Roitul apare atunci cand mierea/polenul intra in competitie cu matca blocand cuibul asa incat matca odata ajunja la o celula ( dupa ce albina a eclozat din aceasta ) cand ajunge ( de obicei prea tarziu ) da de o celula cu nectar sau polen in ea ( albina uraste celulele libere si face orice ca sa le umple ) de aici si uneori aspectul puietului pestrit si nu compact .

Cand ii tii stransi bine puietul o sa fie compact ( mai putina albina care este nevoita sa asigure caldura necesara puietului ) . Desi poate o matca oua pe 8R de 1/1 atunci cand cuibul este mai largit decat ar fi cazul ea in realitate daca ar avea acele celule de puiet pe rame , dar rame compacte ar ocupa doar 5-6 rame . Daca lasi in cuib primavara devreme ( cand polenul este majoritar in detrimentul nectarului ) rame in plus fata de ce ocupa albina ( sa stea ciucure ) aceasta va face orice ca sa umple acele celule ( cand umple cu nectar mai este cum mai este dar cand umple cu polen care nu este consumat in max 1 sau 2 saptamani ) acea rama va fi pur si simplu o atractie pentru albina sa depoziteze acolo ceea ce aduc de afara micsorand astfel suprafata alocata matcii de unde vine si roitul . Mai putin puiet de hranit , multe albine doici si mai departe se stie .
Concluzia mea : cuib tinut strans pe cat poate oua matca dar ramele sa fie compacte ( fara coronita deloc sau aproape deloc ) si chiar daca nu ocupa toate ramele ( 10 , 12 sau 14 R ) tinut asa , ochii pe rezerve si dat caturile devreme ca sa profitam de albina tanara . Primavara albina o vrem in caturi nu in cuib sa someze extinzand cuibul ( 3000 oua /zi x 21 zile = 63000 oua pe ciclu = aproape imposibil in primavarara la salcam , poate in timpul salcamului ) .
Degeaba extindem cuibul pe 10R 1/1 ( ca sa umplem lada ) cu speranta ca 2R vor fi cu miere/polen si restul cu puietul pana la leaturi = practic imposibil , fizic extrem de putine matci pot face asta . Albina va extinde cuibul atat cat poate matca ( cu rame compacte si nu cu 1/2 din rama ouata ) .
Daca vrei sa ii aduci pe toti la un anumit nivel poti adauga puiet capacit + albina dupa diafragma ca sa umpli lada dar nu rame in plus fata de ce poate matca ( celulele goale duc la blocarea cuibului , noi vrem mierea in caturi nu in
cuib ) . Acestea sunt lucrurile pe care le-am observat eu in primavara asta .
CristianBee

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR