Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

calendarul apicol - inceputul anului urmator

Mesajde cristi arad » 17 Mai 2015, 23:35

iata ca am ajuns la finalul acestui topic. a trecut cu bine si rapitza, apoi salcam 1 , stupii au ajuns la apogeul dezvoltarii (cca 30 rame ME) , si incepe inmultirea (adica roitul); si eu procedez in mod traditional dupa cum urmeaza: trag efectivele intr-o livada sau la margine de cursuri de apa unde nu exista arbori inalti si incep storsul mierii (din lipsa de timp nici rapitza n-am terminat de stors asa ca mi-au bagat si salcamul peste - asta este, ma lupt singur dat n-am de ce ma plange); las stupii sa roiasca si marchez stupii din care au plecat roii, apoi intervin in ei si le aleg 1, 2 botci apoi ii storc si inchid; nu le reduc spatiul pentru a nu favoriza inca o plecare de roi secundar (lucru care inca si asa este posibil). trebuie avut grija sa recuperam albina. prefer roii naturali, foarte rar fac roi artificiali si atunci prin stolonare colectiva, fiecare roi avand cca 6 rame (din care 4 cu puiet de diverse varste) cu una botca ( nu recomand 2 botci la roii artificiali intrucat favorizeaza inca o roire ). ei, dupa introducerea roilor in noua lada incepe anul urmator apicol , am tratat subiectele inca din anul precedent asa ca nu mai repet operatiile urmatoare (cine a citit cu atentie si-a putut insusi cate ceva); in speranta ca am fost de folos va urez un an bun.
cristi arad

Re: calendarul apicol - inceputul anului urmator

Mesajde Adi Hodis » 17 Mai 2015, 23:55

cristi arad scrie:iata ca am ajuns la finalul acestui topic. a trecut cu bine si rapitza, apoi salcam 1 , stupii au ajuns la apogeul dezvoltarii (cca 30 rame ME) , si incepe inmultirea (adica roitul); si eu procedez in mod traditional dupa cum urmeaza: trag efectivele intr-o livada sau la margine de cursuri de apa unde nu exista arbori inalti si incep storsul mierii (din lipsa de timp nici rapitza n-am terminat de stors asa ca mi-au bagat si salcamul peste - asta este, ma lupt singur dat n-am de ce ma plange); las stupii sa roiasca si marchez stupii din care au plecat roii, apoi intervin in ei si le aleg 1, 2 botci apoi ii storc si inchid; nu le reduc spatiul pentru a nu favoriza inca o plecare de roi secundar (lucru care inca si asa este posibil). trebuie avut grija sa recuperam albina. prefer roii naturali, foarte rar fac roi artificiali si atunci prin stolonare colectiva, fiecare roi avand cca 6 rame (din care 4 cu puiet de diverse varste) cu una botca ( nu recomand 2 botci la roii artificiali intrucat favorizeaza inca o roire ). ei, dupa introducerea roilor in noua lada incepe anul urmator apicol , am tratat subiectele inca din anul precedent asa ca nu mai repet operatiile urmatoare (cine a citit cu atentie si-a putut insusi cate ceva); in speranta ca am fost de folos va urez un an bun.

Ei da ! ... cine-si permite traditionalisme e om fericit. Dar noi, astialaltii, ce sa facem daca ne-am anvațat cu alte metode ?. Nici astea nu-s noi, ca poa sa ajunga si astea in traditional. Noi mai vrem sa rupem matza-n doua pe la alt salcam si acolo sa extragem. Roii ... pe cand sint gata botcile din crescatori ... si iar la rupt matza, catre alta floare. N-avem curaj sa ne luptam singuri, mai luam ajutoare ca sa ... dovedim matza. :lol:

La roi, eu las antotdeauna 2 botci, una anchisa si una deschisa. N-a roit nici un roi pana anu asta.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde cristi arad » 18 Mai 2015, 00:00

Adi Hodis scrie:
cristi arad scrie:iata ca am ajuns la finalul acestui topic. a trecut cu bine si rapitza, apoi salcam 1 , stupii au ajuns la apogeul dezvoltarii (cca 30 rame ME) , si incepe inmultirea (adica roitul); si eu procedez in mod traditional dupa cum urmeaza: trag efectivele intr-o livada sau la margine de cursuri de apa unde nu exista arbori inalti si incep storsul mierii (din lipsa de timp nici rapitza n-am terminat de stors asa ca mi-au bagat si salcamul peste - asta este, ma lupt singur dat n-am de ce ma plange); las stupii sa roiasca si marchez stupii din care au plecat roii, apoi intervin in ei si le aleg 1, 2 botci apoi ii storc si inchid; nu le reduc spatiul pentru a nu favoriza inca o plecare de roi secundar (lucru care inca si asa este posibil). trebuie avut grija sa recuperam albina. prefer roii naturali, foarte rar fac roi artificiali si atunci prin stolonare colectiva, fiecare roi avand cca 6 rame (din care 4 cu puiet de diverse varste) cu una botca ( nu recomand 2 botci la roii artificiali intrucat favorizeaza inca o roire ). ei, dupa introducerea roilor in noua lada incepe anul urmator apicol , am tratat subiectele inca din anul precedent asa ca nu mai repet operatiile urmatoare (cine a citit cu atentie si-a putut insusi cate ceva); in speranta ca am fost de folos va urez un an bun.

Ei da ! ... cine-si permite traditionalisme e om fericit. Dar noi, astialaltii, ce sa facem daca ne-am anvațat cu alte metode ?. Nici astea nu-s noi, ca poa sa ajunga si astea in traditional. Noi mai vrem sa rupem matza-n doua pe la alt salcam si acolo sa extragem. Roii ... pe cand sint gata botcile din crescatori ... si iar la rupt matza, catre alta floare. N-avem curaj sa ne luptam singuri, mai luam ajutoare ca sa ... dovedim matza. :lol:

La roi, eu las antotdeauna 2 botci, una anchisa si una deschisa. N-a roit nici un roi pana anu asta.

mie nu-mi permite timpul sa rup matza, nici rapitza n-am stors-a si mia bagat salcam peste; dar eu sunt multumit de rapitza intotdeauna asa ca nu ma duc decat la salcam 2 sau 3; nu termin de stors pana atunci
cristi arad

Mesajde TDI » 18 Mai 2015, 09:36

Traditionalul asta e scump de fapt. Te satisface psihic dar e.scump. Faptul ca lasi salcamul sa se amestece cu răpită este iarasi o greseala, înseamnă ca nu ai rame de.rezerva, dar: Îmi place spiritul!
Spor la munca in continuare!
TDI

Mesajde cristi arad » 22 Mai 2015, 11:07

TDI scrie:Traditionalul asta e scump de fapt. Te satisface psihic dar e.scump. Faptul ca lasi salcamul sa se amestece cu răpită este iarasi o greseala, înseamnă ca nu ai rame de.rezerva, dar: Îmi place spiritul!
Spor la munca in continuare!

eu sunt stupar de campie , pentru mine conteaza rapitza si floarea soarelui; adevarul este ca am avut si surprize negative sa-i duc pe la salcam (peste 100km) si acolo la dealuri sa-nceapa si sa nu mai conteneasca ploile; asadar eu merg mai rar la salcam si numai in anii in care se anunta ploi putine. (anul acesta am dus 35 din 100). eu fac la rapitza cca 15kg/familie si la floare 20 ; pentru mine acestea sunt rezultate multumitoare abtinute cu eforturi minime, asadar nu-i costisitor ci dimpotriva ma protejez de eforturile zadarnice ;)
cristi arad

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR