Este in fiecare an la fel?
Unde am lucrat erau diferente mari de la un an la altul si chiar de la o zona la alta.
Intentionez sa duc anul acesta intr-o rezervatie unde sunt cateva hectare de molid.....
cornelioandanciu scrie:In fiecare an este aceeasi treaba.Dar uneori vremea este foarte urata , asa ca cred ca exista unele riscuri, este in munte la o cota destul de mare.
TDI scrie:sa.contina de la 2.5 kg miere/hrana in sus plus 1-2.5 kg pastura. Dezvoltarea e data de cele mai multe ori de ce găsesc ele in natura. La o familie pe 8 rame la 15 martie cu 10-14 kg hrana si cu 2 kg pastura, eventual dublate cu sirop zilnic 1/1 30/50 ml pe rama de albina din momentul in care aduc polen, rezultatele sunt extraordinare - dar si matca trebuie sa fie extraordinara.
TDI scrie:Pentru populatie unifici, pentru hrana - hrănești, dar pentru ponta, iti trebuie matca. Trebuie sa ai albina sănătoasă cu exces de corp gras la 1-15 martie si asta înseamnă hrana de calitate si din belșug (miere si polen) începând cu 1 august
Si mătcile de genul asta sunt extraordinar de rare. Foarte greu de crescut si selectionat si aproape imposibil de cumpărat.
Rezultatele? De 4 ori mai mari decât la o familie pe 5 rame, daca matca e buna.
Si mai trebuie sa fii si lângă ei, sa restrangi când trebuie, sa largesti când trebuie, sa hranesti când trebuie, sa faci roi multi când trebuie, sa unifici când trebuie, sa extragi când trebuie, samd.
TDI scrie:Mierea poate sa contina spori de Nosemoza.
Asta tine de stupar.Daca nu stie ce boli are in stupina(daca are) atunci sa bage siroape sa vedeti ce bine le prinde albinelor![]()
Mierea poate sa fie de mană, mai ales la munte.
Mierea de mana se scoate , nu se lasa in cuib.
Mierea "starneste" furtisagul!
Iara tine de stupar.Data asa cum trebuie nu "starneste" furtisagul.Si siroapele cu protofil starnesc furtisagul si tot se folosesc.
cornelioandanciu scrie:Prima veriga slaba a fost apicultorul, adica faptul ca sint tot timpul plecat . Dar tot in aceleasi conditii, cand le-am iernat la ses nu am avut probleme. Ce se intampla de fapt acolo:Noptile incepand cu 1 august incolo sint foarte reci. La 1 septembrie nu mai exista puiet in stupi, cu toate ca familiile erau destul de puternice. Eu am pus asta pe seama timpului rece si a vremii rele, a plouat tot timpul. Daca nu le dadeam sirop de zahar completare, le -as fi pierdut.Apoi a urmat o iarna deosebit de friguroasa, fara prea multa zapada, dar foarte rece. La fel a fost si primavara. asdtfel ca in timp ce unii colegi puneau poze cu flori inflorite la ei in zona, la Arieseni zapada era de jumatate de metru.Familiile de albine au luat un start cat se poate de normal, dar mai tarziu cu o luna.
Acuma ma intreb eu:Canadienii chiar or fi prosti cand izoleaza stupii pe timp de iarna? La mine temperaturile sint foarte asemanatoare cu ce am vazut la Dan Margarit. Eu cred ca astfel stabilizeaza regimul termic in interiorul stupilor, ferind astfel albinele de socuri termice si asigurand o temperatura in interiorul stupilor care sa asigure o dezvoltare normala a familiilor de albine.
La mine dupa 1 octombrie nu se mai poayte da sirop, este prea frig.
cornelioandanciu scrie:
Acuma ma intreb eu:Canadienii chiar or fi prosti cand izoleaza stupii pe timp de iarna?
La mine dupa 1 octombrie nu se mai poayte da sirop, este prea frig.
TDI scrie:Cea mai bună dezvoltare, cele mai bune rezultate le ai cu de la 5 rame de albina inghesuita in sus la 1 noiembrie si la 1 martie, 6-7 rame e bine, peste 7 rame deja vorbim de cifrele care se vehiculeaza prin povesti. Cele 5-8 rame din cuib, populatia la iernat trebuie sa.contina de la 2.5 kg miere/hrana in sus plus 1-2.5 kg pastura. Dezvoltarea e data de cele mai multe ori de ce găsesc ele in natura. La o familie pe 8 rame la 15 martie cu 10-14 kg hrana si cu 2 kg pastura, eventual dublate cu sirop zilnic 1/1 30/50 ml pe rama de albina din momentul in care aduc polen, rezultatele sunt extraordinare - dar si matca trebuie sa fie extraordinara.
Pentru populatie unifici, pentru hrana - hrănești, dar pentru ponta, iti trebuie matca. Trebuie sa ai albina sănătoasă cu exces de corp gras la 1-15 martie si asta înseamnă hrana de calitate si din belșug (miere si polen) începând cu 1 august
Si mătcile de genul asta sunt extraordinar de rare. Foarte greu de crescut si selectionat si aproape imposibil de cumpărat.
Rezultatele? De 4 ori mai mari decât la o familie pe 5 rame, daca matca e buna.
Si mai trebuie sa fii si lângă ei, sa restrangi când trebuie, sa largesti când trebuie, sa hranesti când trebuie, sa faci roi multi când trebuie, sa unifici când trebuie, sa extragi când trebuie, samd.
La mine in zona, populatia efectiva de iernare, o medie multianuala - la 1 noiembrie (când depopularile au încetat) e de 4, 4.5 rame. Ideal spre perfect e de 7 rame sau 15 rame, ca la Dan Margarit...
Timp, bani, munca, pasiune si... răbdare.
Banii in apicultura nu curg pe urdinis, cum nu curge nici mierea. Comerțul te scoate din probleme sau nu. Nu daca vinzi mierea cu 10-14 lei.
Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Kostas, unincepator şi 51 vizitatori