Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde liviutzbogos » 22 Mai 2015, 20:00

Nu-mi fac probleme de asta pentru ca ramele cu coronite generoase, fie ele si jumate puiet-jumate miere, nu le storc, din cuib am stors doar o rama marginasa plina, in rest doar magaziile. Ce am obs azi, la o saptamana de la extras, toata mierea din cuib mi-au urcat-o in magazie, au lasat doar niste coronite firave. Acum ar fi o neghiobie din partea mea sa storc iar magazia, chiar le-as lasa pe uscat.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde nae » 22 Mai 2015, 22:03

liviutzbogos scrie:Acum ar fi o neghiobie din partea mea sa storc iar magazia, chiar le-as lasa pe uscat.

Daca stoarceti si hraniti dupa(cu zahar IEFTIN ca albina ESTE ;) ) e o PROBLEMA ''neghioaba''? ,zic !?
''Salcamul mai infloreste la anul '' ;)
nae

Mesajde vripan » 23 Mai 2015, 15:20

Va salut, ma numesc vali si de anul asta am facut primii pasi in apicultura, prin achizitionarea a 4 lazi dadant 10 rame cu cat de 1/1, apoi au venit si 2 familii de albine luate la sfarsitul lunii aprilie pe 10 rame de albine din care 4, 5 cu puiet in toate stadiile.
Pe 5 mai am hotărât sa fac un roi prin metoda mutatie simpla, deci am ajuns sa am 3 stupi, cel pe care l-am facut (sa il denumim nr 3) are 7 rame doar cu puiet de la stupul 1 plus 2 de miere și pastura si a primit albina culegatoare de la stupul 2.
Desi nu stiam in momentul actiunii, stupul 1 se pregatea de roit (4 botci pe marginea unei rame care in data de 8.05 aveau larve de 2, 3 zile, confirmate de un apicultor care ma ajuta și caruia ii mulțumesc inca o data)
in 15.05 decupam 2 botci (lipite) de la numarul 3 și 3 rame din care 2 cu puiet si una miere si pastura de la numarul 2 si mai fac un roi, numarul 4 plus uluc cu apa sau sirop, urdinisul la 5cm. Botcile le pun in o colivie si le agat in partea de sus a unei rame cu puiet, avand calculul facut ca in maxim 3 zile eclozioneaza matca.
In 18.05, botcile sunt intregi, fac greseala sa permit accesul albinelor la botcile din colivie ceva construit din plasa de sarma, dar mergeam pe ideea ca trebuie a iese matca cel tarziu a 2.a zi, in 20.05 o botca o gasesc roasa in lateral, cealalta pare in regula, dar nu sunt sigur, plus ca roiul si -a tras botci de salvare (trebuie sa mentionez ca inainte de a introduce botcile la stupul 4, mi-au alunecat din mana :cry: ).
La numarul 3, Albine inactive la urdinis (am citit ca e normal in lipsa matcii sau daca au matca virgina), mai stateau și barba pe scândura de zbor (22.05) (nu mare ,de doar 5cm, care a disparut dupa ce am lasat ursinisul larg deschis si am dat cu putin fum) iar de cladit nici nu voiau sa auda (de-abia s-au apropiat e FA dat de mai bine de o saptamana )
in 22.05 orele 19.00 botcile erau intregi si la numărul 3 si la 4(nu imi dau seama daca e sau nu roasa pe margine la 4)?! Cum se poate? Apoi aud cum canta o matca la numărul 3 (este cantecul unei matci care a iesit din botca, sunet asemanator cu cel dintr -un filmulet de pe Youtube al lui prof online dl Ursu ). Nu cred ca am scapat vreo botca la stupul 3,doar au fost 2 perechi de ochi si l.am verificat de 2 ori . Sa zicem ca a scapat dar de ce nu au iesit matcile din cele 2 botci pe care le am sub observatie (pe care stau albinele, botcile fiind intregi)
in 23.05 orele 12.00 aud din nou cum canta matca la stupul 3(vreme urata dar stand pe langa el am auzit-o )

Ma gandesc doar ca fiind prea multa albina în stupul 3 se pregatesc de roit ? Poate de asta nu o Lasa pe matca care canta sa distruga cele 2 Botci .imi vine greu sa cred ca sunt 2 Matci in stup virgine si ca nu s.au intalnit toata noaptea sa isi faca felul?

Ceva pareri? Va mulțumesc anticipat ,sper ca am fost coerent in expunere .

Se poate ca botcile sa nu mai fie viabile având o durata de cel puțin 17 zile dacă socotim de când am format roiul numarul 3 sau cel putin 19 zile daca tinem seama ca in 08.05 in botci erau larve de 2,3 zile
vripan

Mesajde liviutzbogos » 24 Mai 2015, 22:42

nae scrie:
Daca stoarceti si hraniti dupa(cu zahar IEFTIN ca albina ESTE ;) ) e o PROBLEMA ''neghioaba''? ,zic !?
''Salcamul mai infloreste la anul '' ;)

:idea: Si asta ar fi o varianta... Multam.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde MIHAEE'E » 25 Mai 2015, 06:22

salut vali !
Va salut, ma numesc vali si de anul asta am facut primii pasi in apicultura, prin achizitionarea a 4 lazi dadant 10 rame cu cat de 1/1, apoi au venit si 2 familii de albine luate la sfarsitul lunii aprilie pe 10 rame de albine din care 4, 5 cu puiet in toate stadiile

era mai bine daca luai lazile cu cat 1/2 !...... fam. pe care le-ai luat au fost cam slabute!..... si dupa ce ca erau slabute te-ai grabit sa le mai si divizezi!...

stupul 1 se pregatea de roit (4 botci pe marginea unei rame care in data de 8.05 aveau larve de 2, 3 zile, confirmate de un apicultor care ma ajuta și caruia ii mulțumesc inca o data) ...... posibil sa fi avut ceva regina si fam. a vrut sa o schimbe !

de cladit nici nu voiau sa auda (de-abia s-au apropiat e FA dat de mai bine de o saptamana ) ..... pentru a cladi e nevoie de fam puternice , dar tu daca le-ai slabit asa tare :idea: si ai nevoie si de un cules bun !...

in 22.05 orele 19.00 botcile erau intregi si la numărul 3 si la 4(nu imi dau seama daca e sau nu roasa pe margine la 4)?! Cum se poate? ..... botcile au avut o problema ( normal pe 21 trebuiau sa eclozioneze )...

Sa zicem ca a scapat dar de ce nu au iesit matcile din cele 2 botci pe care le am sub observatie (pe care stau albinele, botcile fiind intregi).... nu au fost viabile !

Ma gandesc doar ca fiind prea multa albina în stupul 3 se pregatesc de roit ? Poate de asta nu o Lasa pe matca care canta sa distruga cele 2 Botci ......... pai daca matcile nu mai traiesc in botci ( Se poate ca botcile sa nu mai fie viabile având o durata de cel puțin 17 zile dacă socotim de când am format roiul numarul 3 sau cel putin 19 zile daca tinem seama ca in 08.05 in botci erau larve de 2,3 zile), atunci matca ta virgina nu le-a stricat , pentru ca nu a simtit un pericol !....

a fost doar cateva pareri tot de la un incepator (2 ani ) ! era bine ca cineva cu mai multa experienta, sa-ti fi raspuns !

va salut ! o zi frumoasa doresc la toata lumea !
MIHAEE'E

Mesajde vripan » 25 Mai 2015, 07:25

multumesc pt raspunsuri @MIHAEE'E

era mai bine daca luai lazile cu cat 1/2
in nici un caz cat 1/2 sau 3/4, o rama peste tot macar pentru inca un an sau 2

stupul 1 se pregatea de roit
intradevar, s-ar putea sa fi avut regina ceva, stupul din care am luat puietul nu tine pasul cu celalalt desi au avut ~ aceeasi putere la inceput. nici nu m-am gandit ca ar fi de SL botcile alea

pentru a cladi e nevoie de fam puternice
doar stupul 3 nu a vrut sa cladeasca, ceilalti mi-au cladit 7-8 rame din aprilie (le-am si stimulat o perioada). nu stiu cat de tare le-am slabit, dar o familie din cele de baza este iar pe 15rame dadant

botcile au avut o problema ( normal pe 21 trebuiau sa eclozioneze )
botcile au eclozionat in 24.05.... habar nu am de ce
vripan

Mesajde cristiem » 25 Mai 2015, 19:49

Mi-a venit azi un roi intr-o roinata pe 8rame. I-am pus doua rame construite si restul foite. Intrebare: pot muta roiul in aceasta sera pe pozitia definitiva (aproximativ 15m)?
cristiem

Mesajde nae » 25 Mai 2015, 20:51

cristiem scrie:Mi-a venit azi un roi intr-o roinata pe 8rame. I-am pus doua rame construite si restul foite. Intrebare: pot muta roiul in aceasta sera pe pozitia definitiva (aproximativ 15m)?

''Scorbura'' a fost gasita de cercetase => ca poti sa-l muti , cel mult pierzi cercetasele .
Cred , pe cale logica ; nu am ''patit'' exemplul dv .
nae

Mesajde cristiem » 25 Mai 2015, 21:27

L-am mutat. Au fost foarte linistite, chiar si cele de la urdinis. Acum o sa vad maine daca nu se intorc la vechiul loc.
cristiem

Mesajde nae » 25 Mai 2015, 21:41

cristiem scrie: Acum o sa vad maine daca nu se intorc la vechiul loc.

Si daca se intorc ma injuri ? :D
nae

Mesajde cristiem » 25 Mai 2015, 21:58

In nici un caz. Multumesc pentru ajutor. Este posibil sa caute vechiul loc doar culegatoarele, dar nu cred. Anul trecut am mutat doua roiuri tot in prima zi, dupa ce le-am prins, cate 5 m. A doua zi mai cautau cateva la vechiul loc, dar s-au resemnat in final si au intrat in alti stupi. Daca au sa caute roinita in vechiul loc poate o mut din nou, sa le colectez si o sa o mut cateva zile la peste 5 km.
cristiem

Mesajde DoarEu » 25 Mai 2015, 22:11

cristiem scrie:In nici un caz. Multumesc pentru ajutor. Este posibil sa caute vechiul loc doar culegatoarele, dar nu cred. Anul trecut am mutat doua roiuri tot in prima zi, dupa ce le-am prins, cate 5 m. A doua zi mai cautau cateva la vechiul loc, dar s-au resemnat in final si au intrat in alti stupi. Daca au sa caute roinita in vechiul loc poate o mut din nou, sa le colectez si o sa o mut cateva zile la peste 5 km.

Ca o masura suplimentara poti sa le pui ceva cracute sa le ingreunezi intrarea la urdinis.Eu asa am mutat 5 roiuri la 500m si aveau 1 saptamana de cand le prinsesem.Doar vreo 5-10 albine cautau locul vechi,restul refacand zborul de recunoastere.
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde cristiem » 26 Mai 2015, 07:54

I-am pus si crengute, dar se intorceau destul de multe la vechiul loc. Am considerat ca nu merita sa pierd o parte din albine si am mutat roinita la locul initial, spre bucuria lor. O sa o las acolo cateva zile si sambata, cand am drum spre alta locatie, o sa il mut acolo.
cristiem

Mesajde marius16 » 01 Iun 2015, 16:25

Buna ziua!
Am o intrebare, la cate zile dupa capacirea botcilor ce roire familia de albine roieste. Am o familie care vrea sa roiasca( inca nu a capacit botcile) iar eu pana vineri nu mai pot sa ajung la stupi. Mentionez ca vreau sa il impart de asta nu am distrus botcile.
Multumesc anticipat !
Cea mai mare glorie nu o dobândeşti atunci când nu eşti doborât niciodată, ci atunci când te ridici după ce ai căzut. – Confucius
marius16

Mesajde Doru89 » 01 Iun 2015, 17:15

Marius pai depinde de neamul lor unele roiesc si cand nus capacite unele si dupa ce ies primele matci dar deobicei cu 1-2 zile inainte de prima matca eclozioneaza deci ziua 13-15.
Eu as fi rupt tot si ele or fi facut din nou altele pana cand vi tu dupa 5 zile or 7 zile depinde cand ai fost.
Eu as fi facut nuclee cu 2 rame puiet si mancare cu ramele alea cu botci ,nu cred nu era una capacita doar 1 trebuie sa roiasca a doua zi or a treia :).
Doru89

Mesajde DoarEu » 01 Iun 2015, 17:34

marius16 scrie:Buna ziua!
Am o intrebare, la cate zile dupa capacirea botcilor ce roire familia de albine roieste. Am o familie care vrea sa roiasca( inca nu a capacit botcile) iar eu pana vineri nu mai pot sa ajung la stupi. Mentionez ca vreau sa il impart de asta nu am distrus botcile.
Multumesc anticipat !

Din cate stiu eu, ele roiesc in a 9-a zi de la insamantarea potiraselor,fapt ce marcheaza si capacirea primelor botci.O singura botca trebuie sa fie capacita si craca e a lor.
Sanatate!
Le:Ai grija unde roieste :lol:
Fişiere ataşate
-_Bee_swarm_on_a_bicycle_(1-5)_-_1024x682.jpg
Roi albine
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR