Va salut, ma numesc vali si de anul asta am facut primii pasi in apicultura, prin achizitionarea a 4 lazi dadant 10 rame cu cat de 1/1, apoi au venit si 2 familii de albine luate la sfarsitul lunii aprilie pe 10 rame de albine din care 4, 5 cu puiet in toate stadiile.
Pe 5 mai am hotărât sa fac un roi prin metoda mutatie simpla, deci am ajuns sa am 3 stupi, cel pe care l-am facut (sa il denumim nr 3) are 7 rame doar cu puiet de la stupul 1 plus 2 de miere și pastura si a primit albina culegatoare de la stupul 2.
Desi nu stiam in momentul actiunii, stupul 1 se pregatea de roit (4 botci pe marginea unei rame care in data de 8.05 aveau larve de 2, 3 zile, confirmate de un apicultor care ma ajuta și caruia ii mulțumesc inca o data)
in 15.05 decupam 2 botci (lipite) de la numarul 3 și 3 rame din care 2 cu puiet si una miere si pastura de la numarul 2 si mai fac un roi, numarul 4 plus uluc cu apa sau sirop, urdinisul la 5cm. Botcile le pun in o colivie si le agat in partea de sus a unei rame cu puiet, avand calculul facut ca in maxim 3 zile eclozioneaza matca.
In 18.05, botcile sunt intregi, fac greseala sa permit accesul albinelor la botcile din colivie ceva construit din plasa de sarma, dar mergeam pe ideea ca trebuie a iese matca cel tarziu a 2.a zi, in 20.05 o botca o gasesc roasa in lateral, cealalta pare in regula, dar nu sunt sigur, plus ca roiul si -a tras botci de salvare (trebuie sa mentionez ca inainte de a introduce botcile la stupul 4, mi-au alunecat din mana

).
La numarul 3, Albine inactive la urdinis (am citit ca e normal in lipsa matcii sau daca au matca virgina), mai stateau și barba pe scândura de zbor (22.05) (nu mare ,de doar 5cm, care a disparut dupa ce am lasat ursinisul larg deschis si am dat cu putin fum) iar de cladit nici nu voiau sa auda (de-abia s-au apropiat e FA dat de mai bine de o saptamana )
in 22.05 orele 19.00 botcile erau intregi si la numărul 3 si la 4(nu imi dau seama daca e sau nu roasa pe margine la 4)?! Cum se poate? Apoi aud cum canta o matca la numărul 3 (este cantecul unei matci care a iesit din botca, sunet asemanator cu cel dintr -un filmulet de pe Youtube al lui prof online dl Ursu ). Nu cred ca am scapat vreo botca la stupul 3,doar au fost 2 perechi de ochi si l.am verificat de 2 ori . Sa zicem ca a scapat dar de ce nu au iesit matcile din cele 2 botci pe care le am sub observatie (pe care stau albinele, botcile fiind intregi)
in 23.05 orele 12.00 aud din nou cum canta matca la stupul 3(vreme urata dar stand pe langa el am auzit-o )
Ma gandesc doar ca fiind prea multa albina în stupul 3 se pregatesc de roit ? Poate de asta nu o Lasa pe matca care canta sa distruga cele 2 Botci .imi vine greu sa cred ca sunt 2 Matci in stup virgine si ca nu s.au intalnit toata noaptea sa isi faca felul?
Ceva pareri? Va mulțumesc anticipat ,sper ca am fost coerent in expunere .
Se poate ca botcile sa nu mai fie viabile având o durata de cel puțin 17 zile dacă socotim de când am format roiul numarul 3 sau cel putin 19 zile daca tinem seama ca in 08.05 in botci erau larve de 2,3 zile