Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

albine sub plasa antivarroa

Mesajde cosminclc » 03 Iun 2015, 17:54

Salut. numele meu este cosmin, si de doua zile sunt proaspatul posesor a doua roiuri, obtinute prin bunatatea unui prieten. roiurile sunt pe cinci rame. cutiile pe care le-am achizitionat sunt dadant pe 10 rame cu fundul mobil si plasa antivarroa, podisor jumatate plasa jumatate osb. in seara in care le-am mutat pe vatra mea am deschis urdinisul cam 5 cm, si am tras subarul aproape la jumatate. urmatoarea zi am mers sa verific daca sunt ok dupa transport si am constatat ca multa albina care iesise dimineata la zborul de recunoastere in loc sa intre in stup prin urdinis a intrat sub cutie intre subar si plasa antivarroa si sta agatata de plasa. ieri seara le-am dat jos usor cu peria iar de dimineta, ora 9 mai erau doar cateva. acum din nou s-au adunat acolo, desi am scos subarul de tot. va rog un raspuns daca este in regula sau nu sa se adune albina sub plasa antivarroa, si care ar putea fi o rezolvare la aceasta problema.mentionez ca roiurile sunt linistite, au cules de intretinere, pentru ca vin cu piciorusele cu saculeti, matcile sunt prezente in stup (verificate dupa transport).
multumesc mult pentru eventualele raspunsuri
cosminclc

Re: albine sub plasa antivarroa

Mesajde dantat » 03 Iun 2015, 20:58

cosminclc scrie:Salut. numele meu este cosmin, si de doua zile sunt proaspatul posesor a doua roiuri, obtinute prin bunatatea unui prieten. roiurile sunt pe cinci rame. cutiile pe care le-am achizitionat sunt dadant pe 10 rame cu fundul mobil si plasa antivarroa, podisor jumatate plasa jumatate osb. in seara in care le-am mutat pe vatra mea am deschis urdinisul cam 5 cm, si am tras subarul aproape la jumatate. urmatoarea zi am mers sa verific daca sunt ok dupa transport si am constatat ca multa albina care iesise dimineata la zborul de recunoastere in loc sa intre in stup prin urdinis a intrat sub cutie intre subar si plasa antivarroa si sta agatata de plasa. ieri seara le-am dat jos usor cu peria iar de dimineta, ora 9 mai erau doar cateva. acum din nou s-au adunat acolo, desi am scos subarul de tot. va rog un raspuns daca este in regula sau nu sa se adune albina sub plasa antivarroa, si care ar putea fi o rezolvare la aceasta problema.mentionez ca roiurile sunt linistite, au cules de intretinere, pentru ca vin cu piciorusele cu saculeti, matcile sunt prezente in stup (verificate dupa transport).
multumesc mult pentru eventualele raspunsuri

Nu este in regula sa se adune acolo. Am patit-o si eu la inceput, cand am mutat ramele din cutii cu fundul plin in cutii cu fund AV. Cauta si ele intrarea si li se pare ca acolo este, sub plasa. Intrebarea mea este de ce ai scos subarul ? te incurca daca il lasai etans ? Solutia: periaza albina, baga subarul si lasati-le sa isi vada de treaba. Subarul va ajuta la tratamente, in rest considerati stupul normal... dar mai usor ca are plasa in loc de scandura. Sanatate.
LE: de ce este urdinisul de 5 cm pe caldurile astea ?
Noi suntem romani, noi suntem romani, noi suntem aici ca sclavi staaaapaaani...
dantat

Mesajde cosminclc » 03 Iun 2015, 23:03

salut. in primul rand multumesc pentru raspuns. cum am scris mai sus am albinele de doar doua zile si imi face mare placere sa ma acup de ele. pai subarul l-am scos complet tocmai din cauza caldurilor, m-am gandit ca se ventileaza stupul mai usor, iar urdinisul este la 5 cm deschis pentru ca asa am vazut la prietenul care mi-a dat roiurile, si zicea el ca asa se pot apara mai bine contra furtisagului, deoarece momentan la doua seri ii mai hranesc si cu sirop de zahar invertit. el are 70 de stupi, majoritatea roiuri, in cutii cu fundul plin si nu a stiut sa ma sfatuiasca in privinta subarului.l-am lasat scos si din cauza capacului care la aceste cutii nu este foarte fix ci un pic mai larg decat cutiile, ramane cam 0.5 cm intre fiecare latura a capacului si cutie, asta reprezentand cam toata aerisirea capacului. nu are alte fante de aerisire. cred ca mai trebuie mentionat ca momentan stupii nu au umbra decat dupa ora 15, iar zilele urmatoare ma gandesc sa le fac putina umbra cu folie de umbrire pusa la 2 metri desupra stupilor (nu stiu daca e o idee buna). orice sfat este binevenit. multumesc.
cosminclc

Mesajde iunicu » 03 Iun 2015, 23:20

Orice umbrire este buna. Albina ventileaza la urdinis dar si in interior. Multe albine ca un singur organism ventileaza stupul formand un curent de aer iar ce vezi tu la urdinis este o mica parte din ansamblul de ventilatie. Dupa umila mea parere, plasa anuleaza munca ventilatoarelor de la urdinis, acestea tragand aer fals, adica tot de afara. foarte probabil insa ca usureaza munca ventilatoarelor de pe rame.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde oroles » 04 Iun 2015, 13:00

Ce Dumnezeu tot dati vina pe om! Ba ca "De ce ai tras subarul?", ba alte explicatii dinastea futuriste. Nimeni nu zice ca din acest motiv si din altele fundul antivarroa nu este bun. Pana anul acesta am avut stupi numai cu fund plin. Anul acesta mi-am facut si eu unul cu fund antivarroa si ce am constatat:

1. Cum zice si colegul, se mai aduna albina dedesubt, ceea ce nu e normal.
2. Sunt mai predispusi la furtisag.
3. Albina cu polen pe picioare care a scapat incarcatura cade sub plasa si nu o mai poate recupera.

Alti colegi au mentionat consumuri mai mari pe timp de iarna.

Eu nu stiu cand o sa ne vina mintea la cap. Am vazut filmulete ale apicultorilor din SUA si nu avea unul FAV. Sper sa treaca si moda asta ca multa lume a fost prostita cu FAV. Un fund intreg nu s-ar deconta prin PNA, dar FAV se deconteaza.
oroles

Mesajde yulian » 05 Iun 2015, 09:40

90% din stupii mei sunt cu FAV. Nu am observat predispunere la furtisag, indiferent de sezon, nu am observat albina dedesubt, nu am observat lipsa de polen in stupi, consumul pe iarna este in limitele normale iar pana in februarie - martie stau in koorul gol ;). Nu mi s-au topit ramele din cuib niciodata, indiferent de caldura - am prins 40 grade la TM la FS, la cele cu fundul plin, in schimb, da.
yulian

Mesajde mausica » 05 Iun 2015, 10:15

oroles scrie: Eu nu stiu cand o sa ne vina mintea la cap. Am vazut filmulete ale apicultorilor din SUA si nu avea unul FAV. Sper sa treaca si moda asta ca multa lume a fost prostita cu FAV. Un fund intreg nu s-ar deconta prin PNA, dar FAV se deconteaza.

Daca ai da de ceva ,,evenimente neplacute,,la transportul albinelor(Doamne feri)atunci nu ai mai vorbi asa usor despre fav ;) Daca ar trebuii sa le transporti pe distante de 150-200 km (mai ales in perioada fs)la temperaturi mari nu prea te vad bine .Are si el rolul lui dar chestia cu prostitul e trasa rau de par.
Fiecare se adapteaza dupa stilul lui de apicultura.Unul care face stationar il doare in basca de aerisirea de jos......o are sus si gata,insa la temperaturi de 38-40 gr poate ai neplacerea sa se topeasca fagurii si sa curga.
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde oroles » 05 Iun 2015, 10:56

mausica scrie:Daca ai da de ceva ,,evenimente neplacute,,la transportul albinelor(Doamne feri)atunci nu ai mai vorbi asa usor despre fav ;) Daca ar trebuii sa le transporti pe distante de 150-200 km (mai ales in perioada fs)la temperaturi mari nu prea te vad bine .Are si el rolul lui dar chestia cu prostitul e trasa rau de par.
Fiecare se adapteaza dupa stilul lui de apicultura.Unul care face stationar il doare in basca de aerisirea de jos......o are sus si gata,insa la temperaturi de 38-40 gr poate ai neplacerea sa se topeasca fagurii si sa curga.

Pai atunci sa nu ii mai spunem FAV si sa ii spunem fund pentru transport in pastoral.
Asta poate asa e, insa si la podisor cu sita pe 1/2 din suprafata cu blocator de urdinis din plasa nu ai probleme la transport. Daca faci transportul seara, atunci iarasi nu ai probleme.
oroles

Mesajde cosminclc » 05 Iun 2015, 16:01

yulian scrie:90% din stupii mei sunt cu FAV. Nu am observat predispunere la furtisag, indiferent de sezon, nu am observat albina dedesubt, nu am observat lipsa de polen in stupi, consumul pe iarna este in limitele normale iar pana in februarie - martie stau in koorul gol ;). Nu mi s-au topit ramele din cuib niciodata, indiferent de caldura - am prins 40 grade la TM la FS, la cele cu fundul plin, in schimb, da.

salut. si pana la urma voi care aveti FAV, in perioada de vara cum procedati cu subarul, deschis/inchis, pe podisor mai puneti ceva ziare, cartoane? ce sfat imi puteti da?
multumesc.

Cat despre albinele de sub stup au inceput sa se rareasca.
cosminclc

Mesajde mellis » 05 Iun 2015, 16:28

FAV si iarna deschis si vara..
foarte putine albine sub sita, nu ma deranjeaza..
Cine zice ac FAV nu e bun nu a studiat atent avantajele FAV sau este prea prins de obiceiuri cu fundul plin si urdinis cat mai mic..
Sanatate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde bmdna » 05 Iun 2015, 21:26

Domnilor, cine nu stie sa foloseasca FAV zice ca e prost. Si eu am majoritatea stupilor cu FAv si nu am avut niciun furtisag, nu mi-a murit nicio familie de foame sau de frig, nu am observat sa am lipsa de polen si nu critic pe cei care au fundul plin. In plus sint si intr-o zona mai friguroasa.

Cine vrea sa foloseasca FAV trebuie sa respecte doua conditii:
1. Etansare perfecta in partea superioara, fie vara fie iarna
2. Izolare termica in partea superioara, foarte buna, fie iarna fie vara.

FAV cu podisor cu plasa NU MERGE. Ori ai FAV si podisor etans ori ai fund plin si podisor cu plasa.
bmdna

Mesajde nae » 05 Iun 2015, 23:12

oroles scrie:Ce Dumnezeu tot dati vina pe om! Anul acesta mi-am facut si eu unul cu fund antivarroa si ce am constatat:
...

-nimic :(
FA e o cutie cu 10 trepte :D ....
-pusa la un motor in doi timpi sau doi cai PUTERE da .. NIMIC ,
-pusa pe sistem ME si CLOPOT + apicultor in spate = SUCCES .
''Toata lumea'' are permis pt strada -50 la H ; pt circuitul F1 apicultura e mai restrictiva :(
nae

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE