DoarEu scrie:Doar euuu(nu stiu cum sa-l schimb,daca se poate bineinteles)
Ceea ce am expus eu e mai usor de facut pentru un incepator.Nu am spus puiet capacit,ci am spus puiet(orice fel de puiet , chiar si in stadiul de ou).Impartite egal intre cei doi stupi le poate trece dorul de craca.Oricum daca iei acum matca si lasi botci cine imi garanteaza mie ca nu roiesc cu matci virgine(in stup ramanand doar botca necapacita)?Stupul se poate bezmetici (chiar si cu cele 2 botci), se intrerupe ponta destul de mult timp si nu o sa mai ai cu cine culege la floare si dupa cu cine ramane in stup.Un rand de botci zic eu ca se mai pot rupe pana cand se imperecheaza matcile din nucleu(in cazul in care vrea sa o schimbe).
Sanatate!
Hai sa ne intelegem ...
Daca vrei sa-ti schimbi username-ul, roaga-i pe moderatori sau pe admin (pe mesaj privat) si ... se rezolva !
Sa revenim la albine ... ce am spus eu e la fel de usor de facut pentru un incepator. Ideea era urmatoarea ... mutand baba in alt stup si daca este posibil pe alta locatie impreuna cu cateva rame de puiet (nu conteaza varsta), lasand in stupul roit artificial doar 2 botci (una capacita, una necapacita), in conditiile in care nu are matci proaspat eclozate e ... ok, nu se bezmeticeste familia ( din 2, una sigur nu rateaza imperecherea). Daca are vreo matca ecluzionata, ramane obligatorie treaba cu mutatul babei (baba pleaca prima), scutura toate ramele ramase in stup sau in fata lui (simulacru de roire) si lasa doar o botca necapacita. Indiferent de situatie (cea prezentata de tine sau cea prezentata de mine), una din unitatile biologice ramane fara ponta o anumita perioada !
LE ... treaba cu nucleele e deja prea complicata pentru faza in care se afla ca incepator !