popik50 scrie:Cu anii in urma am facut asa cum zice Paul,mut baba cu 2-3 rame de puiet pe o alta locatie, las 2 botci frumoase, una capacita iar una in curs de capacire, restul botcilor le castrez. Acum stau linistit ca problema a fost rezolvata. Cam a treia zi pe seara vin la stupi si sa vezi nene ditamai roiul pe o creanga, iau o cutie si rezolv treaba. Ma uit in stupul cu pricina, vad ca din botca cea capacita iesise regina si plecase cu jumatate de stup. Acum nu mai fac asa ceva. Cand un stup e intrat in friguri si regina e batrana, o trimit la plimbare, adica o arunc din stup, apoi inpart stupul in doua, o parte o duc pe alta vatra si o parte ramane pe loc. Las in fiecare stup format o singura botca si cu asta am terminat. Ma mai uit in el peste vreo 10 zile sa vad daca s-au imperecheat matcile. Daca in vreun stup nu s-a imperecheat regina din anumite motive il unific...
Dar nu neaparat cu unificare...am spus in prima postare

ca niste nuclee facute nu strica niciodata.Se luau botcile,se puneau in nuclee,se obtineau matci imperecheate.In roii formati(familia de baza si roiul nou format) lasat 1 singura botca in familia de baza si 1 in roi.Astfel daca matcile picau la imperechere,se unifica cu nucleul si cu asta basta.Sau lasata baba in stupul de baza,facute nuclee cu botci,facut roiul tot cu botci,iar cand matcile din nucleu se imperecheau se unea si gata.Astfel ponta nu se intrerupea in ambele familii , ci doar in roiul nou format.
Sanatate!
Le:In roiul format se pot lasa 2 botci , cu conditia sa nu fie prea mare si sa aiba de lucru.