de Mircea_63 » 15 Iun 2015, 17:43
Matca isi incepe ponta dupa 10 zile si in unele cazuri timpul de asteptare poate ajunge la 30 de zile. De cele mai multe ori matca ce isi incepe rapid ponta, se dovedeste a fi si o matca de calitate, dar este doar o chestie de statistica.
De ce statistica?
Daca am incepe fiecare sa insiram povesti despre albine, povesti adevarate, ne-am minuna cat de multe surprize ne pot face in nerespectarea a ceea ce ne asteptam noi.
Chiar ieri imi povestea o doamna despre o botca si apoi matca venita pe lume toamna tarziu, octombrie daca imi aduc bine aminte. Desi a fost sfatuita sa o lichideze... deh, inima miloasa, n-a facut-o. Ca n-or mai trantori, ca n-are cu cine sa se imperecheze... anul urmator a fost cel mai performant stup si cea mai prolifica matca.
Daca ai ocazia sa auzi un stup plangand, nu mai uiti. Cand ii ridici capacul stii daca are matca sau nu. Am avut matcuta care a inceput foarte tarziu ponta, bineinteles ca pe mine m-a disperat, dar apoi si-a facut fundul mitraliera. Totusi, cand ai stupi mai multi si lucrezi mai "industrial", te opresti din bibilit si asteptat, devii pretentios.
Una peste alta, nu se poate spune nimic despre matca aceea decat ca nu a inceput inca ponta. Poate n-o va incepe niciodata, poate incepe tarziu si va fi vai de ea, dar poate sa fie si performanta.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)