Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Extractie miere din cuib (stup vertical)

Mesajde stefanbad » 15 Iun 2015, 14:35

Buna ziua
As vrea sa stiu cum e mai bine sa procedez in situatia urmatoare:
am stupi verticali pe 12 rame (cuib 1/1 si magazie de 3/4). Cand am fost la rapita, pentru ca multi erau slab-dezvoltati nu au primit magazie, ci au lucrat in cuib (puiet si crescut foite). La salcam I, o parte din ei au primit magazie. Inainte de salcam II, pe cei care nu au avut magazie i-am centrifugat (erau aproape blocati). Dupa salcam II am extras miere curata de salcam din magaziile puse (salcam I si II).
Acum sunt cu ei la tei. La transport am observat ca unii din stupi care au magazie (au apucat culesul de salcam) sunt destul de grei (cu magazia centrifugata).
Are rost sa umblu in cuiburile celor cu magazie sa scot mierea de acolo?
stefanbad

Re: Extractie miere din cuib (stup vertical)

Mesajde berlogea » 15 Iun 2015, 14:40

poti .doar ramele fara puiet de albina....
berlogea

Mesajde mellis » 15 Iun 2015, 15:06

De obicei primele rame - stanga / dreapta se pot stoarce - dar daca mai ai cules si nu au puiet..
Daca este foame este pacat sa lasi familia fara provizii, exceptand cazurile cu hranire artificiala
Sanatate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde stefanbad » 15 Iun 2015, 15:10

Cules vor avea, abia a inceput teiul, dupa care voi merge la FS.
Ma gandeam doar ca ce nu extrag din cuib, voi regasi cu siguranta in cat (miere curata) si in plus faptul ca nu le mai 'zgandar' l-as considera un avantaj.
Mai pot bloca ele cuibul atunci cand au si magazia pusa?
stefanbad

Mesajde mellis » 15 Iun 2015, 15:22

De multe ori se poate bloca cuibul si cu magazia pusa (depinde cate albine si cata magazia), urdinisul superior este util - albinele nu mai pun nectarul in corpul unu..mai putina munca si spatiu folosit.
Si daca au nectar puternic - este posibil sa blocheze cuibul. Eu am un DB 12 R cu doua caturi 1/1 - un cat plin de nectar (am facut roi cu el) si matca in C2.
Daca storci ramele laterale si le introduci in cuib (spart cuibul cu ele) este foarte bine pentru spatiu matca..
Sanatate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE