Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: La cat timp trebuie sa isi depuna matca ponta?

Mesajde emil_sorin » 15 Iun 2015, 18:10

Botcă trasa este dintr-un stup pe care nu "l-am iubit " așa de mult. Nu mi-a clădit , nu a adunat miere dacat puțină ( 2 rame 1\1 și alea nu pline) , a intrat în friguri , și nu a mai ieșit ... Așa ca oricum i-am promis matcii ca nu prinde crăciunul ..nici ea nici fica ei .. Momentan sunt în căutare de mâtci de calitate bună la un preț rezonabil ..( nu 500 ron ) . Am făcut 2 roi cu 2 mâtci cumpărate și la unul după 6 zile nu se mai vede aproape de loc mrkerul, așa ca mai încerc mâtci și de la alții .. Oricum lipsă mea de experiență își spune cuvântul ...dar mă specializez ..se progresez.:-)
O altă dilemă : o matcă împerecheată ( cumpărată) pontează aimediat după ce a fost eliberată din cușcă?
emil_sorin

Mesajde nicu has » 15 Iun 2015, 20:13

Daca e acceptata trebuie sa inceapa imediat Ponta dar ia sa aibe deja o rama depusa de puiet de la cine o cumperi
nicu has

Mesajde nicu has » 15 Iun 2015, 20:14

Puiet capacit sa fie
nicu has

Mesajde emil_sorin » 15 Iun 2015, 22:34

Ideea e ca de unde am luat-o n, nu am văzut ce și cum a pontat , mă gândesc ca s-a împerecheat în micronuclee . Așa ca nu am decât să o verific după 7 zile de la dată acceptări . și dacă nu a pontat să fac scandal ... :evil: :twisted: ..oricum cred ca cu scandalul voi rămâne ... :lol: . Ca așa sunt marea majoritate , încearcă să profite de începători și de cei cu cunoștințe reduse.. Sau asta e doar părerea mea .
Pe joi vreau să mai iau două matcii din altă sursă ..să vedem care sunt mai bune ..
emil_sorin

Mesajde TDI » 17 Iun 2015, 14:51

Depinde de cat timp a fost matca in cusca si la ce variatii de temperatura/zgomot/stres/hrana a fost expusa.
In principiu o matca imperecheata depune oua de la eliberare in 2-7 zile, fiind recoltata cu pana la 10 zile înainte.
In momentul in care iperatiunea se petrece in stupina proprie, durata de la recoltare, eliberare si ulterior ponta se reduce si pana la 48 ore.
TDI

Mesajde emil_sorin » 17 Iun 2015, 22:20

Mulțumesc de răspuns.

La mine , a durat 2 respectiv 3 zile ( de joi după-masă până vineri după-masă la o matcă iar la cealaltă până sâmbătă diminiata) astăzi aveau ouă de o zi sau două. Azi am simțit o ușurare , ca toți roii îmi sunt ok 2 cu matcă cumpărată , doi cu bătrâne .( roi pe 4 rame , două puiet și două hrană și un FA) sper să le mai ajut cu câte o ramă de puiet pe fiecare.
emil_sorin

Mesajde catalin ilisei » 28 Iun 2015, 18:26

Referitor la matca care nu a inceput sa depuna ponta nu stiu ce sa fac cu ea decat sa o exlud din stup si sa cumpar o matcuta.Poate cineva sa imi explice care ar fi explicatia cu aceasta matca,a inceput sa oua cam prin asaptasprezecea zi de la ecluzionare ,a ouat cam cat o palma pe o parte si pe alta a unei rame si din cate am vazut numai oua de trantor inca nu e capacit puietul dar am vazut ca alungit celulele. Ce ma surprins e faptul ca matca exista in stup iar de vre-o saptamana na mai ouat nimic in afara de rama care v-am spus ,iar albinele am vazut ca a inceput sa traga botci din oule respective
catalin ilisei

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR