Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Chem in ajutor!

Mesajde tuturicius » 15 Iun 2015, 23:44

Ii raspundeam lui Ionut. Cand este cazat un roi intr-un corp de ME nu poti sa spui ca e diferenta ca de la cer la pamant fata de Dadant ;) Daca vrei poti sa pui diafragma si in ME, crezi ca o sa tuseasca? La fel poti sa umpli lada cu rame si la Dadant, nu am, dar nu cred ca o sa tuseasca nici ala. Pana la urma tot albine traiesc si in unul si in celalalt.
tuturicius

Mesajde ZahIonut » 15 Iun 2015, 23:45

Bine... dar diafragma in verticali sau orizontali pana la urma ce rost are (daca nu este polistiren ca diafragma totala pe timp de iarna), Adica o diafragma simpla cum folosim noi sincer nu-i vad rostul; deoarece stimulare cu sirop putem face, plus, am auzit de un caz la un roi care a iesit in primele zile de culesul la salcam, apicultorul a uitat de el; i-a bagat 5-6 rame dupa ochi si la sfarsitul culesului, roiul mai avea doi faguri claditi dupa dia plini cu miere...
Concluzia mea, se poate si fara dia... Sa vedem pareri..
Sa traiti!
Ultima oară modificat de ZahIonut pe 15 Iun 2015, 23:46, modificat 1 dată în total.
ZahIonut

Mesajde tuturicius » 15 Iun 2015, 23:46

Diafragma inchide mai etans ca o rama si ele pot mentine mai usor microclimatul intr-o incinta mai mica. Spre exemplu o pot racori mai usor acum vara.
tuturicius

Mesajde tuturicius » 15 Iun 2015, 23:49

Si da, am vazut diafragma la americani la ME. Am zis ca este pomenita foarte foarte rar nu ca nu au auzit de ea sau nu are nimeni. Pur si simplu nu sunt prea convinsi ca merita efortul de a o folosi. Nu mai tin minte, nustiu daca nu "folower" o denumesc.
tuturicius

Mesajde tuturicius » 15 Iun 2015, 23:50

Mi-am amintit - folower board
tuturicius

Mesajde ZahIonut » 15 Iun 2015, 23:52

Da!
Se foloseste toamna si primavara, cand stimulezi cu miere descapacita dupa dia defapt...
Ma contrazic singur! :lol:
ZahIonut

Mesajde tuturicius » 15 Iun 2015, 23:53

:mrgreen:
tuturicius

Mesajde mellis » 16 Iun 2015, 10:26

Salut,
La ME nu ar trebui sa folosesti diafragma pentru simplul motiv ca nu ar trebui sa ai familii atat de slabe.
Am iernat in 1 corp ME 3 rame de albina - roi gasit in lada, am folosit diafragma in primavara (iarna a stat fara), dar asta ar trebui trecut la asa nu. Desi am trecut iarna, e multa munca nejustificata sa scoti familii atat de mici. Mai bine ME folosit cum trebuie - fara diafragma - si dezvoltare exploziva.

Ionut, posibil ca albinele tale sa se fi razgandit sa roiasca (daca era schimbare linistita nu se razgandeau) din cauza unui cules bun. Mai ales daca s-a intamplat la mai multe familii.
Sanatate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde ZahIonut » 16 Iun 2015, 10:59

mellis scrie:Salut,
Am iernat in 1 corp ME 3 rame de albina -... diafragma in primavara (iarna a stat fara), dar asta ar trebui trecut la asa nu. Desi am trecut iarna...

Ionut, posibil ca albinele tale sa se fi razgandit sa roiasca (daca era schimbare linistita nu se razgandeau) din cauza unui cules bun. Mai ales daca s-a intamplat la mai multe familii.
Sanatate..

Ma mira... Anul trecut am divizat o familie si am llasat roii la padure pana in mijlocul lui septembrie. Pe iarna, i-am impachetat ca si pe restul. Unul a intrat cu 3 intervale si celalalt cu 4 intervale de albina. Mancare berechet, pe margini aprox. 70% capacita mijlocul 25-30% capacita restul necapacita pana jos; si tratati cu varachet. Pe la mijlocul lui februarie, surpriza! In 7-10 zile raman doar cu un pumn de albina si matca pe acolo si ea. Din mancare au consumat putin... Cauza n-o cunosc, mai ales ca matca a fost acolo panala sfarsit... In zona, aici la noi au murit multi stupi azi iarna, cate 60-30 familii/apicultor. Bine, nu la toti, poate doar la nestiiutori.

Nu cred ca a fost in frigurile roitului. Stii de ce?
1. Botca destul de invarsta, fapt din care iese ca daca era in friguri mai gaseam o gramada de botci. Ca doar no fi sa roiasca cu o singura botca?!
2. Cand am vazut ca si-au ros botca, am scos ultima rama (marginasa cu miere), am scuturat-o si am bagat foaie. In ziua urmatoare albinele cladeau de zori.
Deci friguri nicicum. :D
ZahIonut

Mesajde tuturicius » 16 Iun 2015, 11:31

Eu vorbeam de diafragma cand pui un roi intr-o lada, asa am scris. Nu era vorba de familii.
tuturicius

Mesajde tuturicius » 16 Iun 2015, 11:36

Iarna e alta mancare de peste. Eu le iernez restranse intre diafragme, ca sa nu am surprize ca nu sunt in stare sa treaca din C1 in C2. Max. 6 rame sus 7 jos las.
tuturicius

Re: Chem in ajutor! Pregatirea de Iarna in lipsa mierii

Mesajde ILISANU » 11 Aug 2015, 18:09

Salutare tuturor,

Sunt foarte proaspat in domeniu, am instalat primul stup in noaptea de Paste (2015) si am fost nevoit sa il desfac pt a evita roitul, astazi avand 2 stupi.
Ideea a fost sa am un stup pe care sa pot practica in timp ce am facut un curs de apicultura.

Astazi am 2 cuiburi pe 10 rame 1/1 si caturi de 1/2. A 2-a familie am creat-o cu o matca cumparata de la institut, ce-a fost acceptata... (dar si-a pierdut punctul albastru de marcaj...)

Miere - ioc :(

Salcamul m-a prins cu familiile in crestere, alt cules important nu am, asa ca am ramas cu faneata de intretinere. Rame crescute am avut doar cele 10 din prima familie (1/1) astazi am altele 10 de 1/1 cladite si 20 de 1/2.

Acum pe 8 cand am fost pe la ei si am realizat ca familia cea mai puternica are 1 rama de miere in cuib (1/1) si 2 rame de 1/2 in magazie, partial cu miere (max 60%). Pastura cam pe-o rama.
In familia "noua" e si mai grav; 3/4 dintr-o rama de 1/1 e cu miere, in rest nimic, nici in magazia de 1/2. Pastura este cam tot pe o rama.

Tot pe 8 le-am dat sirop 1:1 din zahar invertit cu ceaiuri de plante, ceapa + usturoi si zeama de lamaie. Vad stupii la 7 sau 14 zile fiind in Bucuresti iar stupii ii tin la socrii mei in Valenii de Munte, Prahova.

Ce actiuni ma sfatuiti sa fac pt intrarea in iarna? Nu au cum sa treaca iarna cu asa rezerva scazuta de miere iar de recoltat chiar nu m-a interesat, cel putin in primul an...

Sanatate tuturor, mai ales albinutelor!
"Timpul le scoate pe toate la lumina"
ILISANU

Mesajde un OM » 11 Aug 2015, 18:38

Varianta 1.Pui o bucata de socru la treaba! Ameninti ca faci zile fripte sotiei!
Varianta 2. Pui o bucata de socru la treaba. Spui care e baiu, miere ioc. Rogi frumos,da frumos, gen rugaminte cu dop, sa completeze cu sirop cat mai des, de exemplu la 2 zile cate 500-600 ml.
Cred totusi in varianta a doua.
un OM

Mesajde Mircea_63 » 11 Aug 2015, 19:01

...si rezolvi rapid sa ai hranitor in podisor sau hranitor podisor (daca nu cumva ai deja), astfel incat socrul sa nu trebuiasca sa deschida stupii pentru hranire.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde tuturicius » 11 Aug 2015, 19:55

O bucata nevasta imi rezolva si mie treaba cand sunt plecat din tara, prin podisorul cu hranitor. Am hranitoare de plastic rotunde de 2l. Mai ales in situatii de genul acesta sunt perfecte.
Perfecte mi se par ele mie oricum ... :P
Rog si eu frumos, confirm, dar rugamintile sunt de alt gen, nu cu dop :lol:
tuturicius

Mesajde asd » 12 Aug 2015, 08:04

Toate bune insa nu da sirop pana macar se imperecheaza matcile ca vei avea furtisag.

Eu dau dupa ce iasa prima generatie de puiet de la matca noua sau chiar mai tarziu. Daca au o rama de miere e suficient.

In Romania se poate ierna fara probleme pe 4 rame de ME cu conditia sa aiba matca tanara, papa si tratamente eficiente. Am aflat-o pe pielea mea. Dupa salcam familia asta(pe 4 rame) a ajuns la 3 corpuri de albina. La sfarsitul lui Iunie am scos peste 10 kg de miere(stationar). Nu e grozav dar cam asta s-a putut in cazul meu. Am uitat sa mentionez ca nu am facut hraniri deloc nici macar completare.
asd

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR