de BUNKA » 01 Dec 2011, 12:19
La mine oricum ies din calcul variantele astea pt ca eu oricum pun gratii si initial las cubul din primavara sa mearga pe doua corpuri, matca nu va urca in C3, cand ma hotarasc sa fac Demaree trebuie doar o singura data sa o vad si o izolez jospe un singur cat preferabil cu cat mai putin capacit si ala cu puiet full il dau peste zona de miere separat iar cu gratie.
Eu vad un ME bun pe 4 corpuri deci i-as da doua corpuri 3/4 zona pt miere, si sus ala de puiet (roiul), nu mai umblu deloc apoi in partea de jos pt ca matca de la baza nu mai tyrage botci, se trag doar su in ultimul corp unde se taie de 2-3 ori la 7 zile si se obtine o matca ce nu are caracter roitor pt ca nu e crescuta in situatia glandulara hormonala in care se afla o colonie cand trage sa roiasca...ai urinis superior si inferior, si asta e...nu mai umbli la el ca n-ai ce-i face, dupa ce obtii matca sus se pot intampla urmatoarele variante, ori albinele o ucid pe batrana, ori stupul ramane calm si amandoua isi fac treaba in zona lor, roitul cu cea tanara nu se intampla, iar pe cea batrana o putem sechestra pt siguranta f simplu, se inchide urdinisul de la baza si se deschide un urdinis aditional deasupra gratiei...daca vrei sa nu te complici, extragi batrana si unifici cele doua zone de puiet, ramanand singura tanara pe zona de cuib va ponta super si nu mai ai nevoie de matca a doua batrana, oua cat pt amandoua la un loc, eu cred ca varianta asta o voi aplica pt ca nu vreau sa stau cu stres, si cu asta se incheie interventiile in cuib tocmai pana in toamna, se mai poate face o dublare de efectiv daca urmarim asta nesacrificand batrana si rupand in doua stupul pe 4 corpuri in 2 unitati pe cate 2 corpuri si gata treaba. Mai simplu de atat nu poate fi nimic.
Am verificat personal in practica demaree si merge, orice stup vertical care are in zona superioara ridicat puiet capacit trage niste botce sus si jos nu se mai trage nimic, la fel se intampla si in stupii crescatori de matci, daca ai cateva botce pe un leat in catul superior jos in cuib e curat, nu se trage nik, asta-i cea mai buna metoda de tinere in frau a roitului cu obtinerea matcii a doua si neoprirea nici un moment a cresterii de puiet, schimbare de matci etc
Am verificat demaree pe 3 Dadant anul asta si merge perfect!!