Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Ati vazut vreodata o insecta sa lesine?

Mesajde Gabi123 » 19 Iun 2015, 10:39

Buna ziua!
De doi ani incerc sa ma ocup de albine si nu prea reusesc.Mi se intampla tot felul de lucruri ciudate,ultimul la marcarea unei matci.
Am prins matca de aripi apoi am apucat-o cu doua degete din lateral(nu de abdomen) si am marcat-o cu markerul special luat de la magazinul apicol.
Totul a durat 10-15 secunde ,iar in momentul in care am vrut sa-i dau drumul am constatat ca nu mai misca.
Moarta (s-a mor si eu de necaz pentru ca m-am chinuit sa fac inca un roi)!
Am pus-o in palma am atins-o cu degetul nimic,picioarele stranse ,parca se facuse mai mica exact ca cele gasite pe fundul stupului moarte dupa ce s-au luptat intre ele la eclozionare.
Suparat am pus-o inapoi pe rama(aceasta era culcata pentru a o prinde)si stateam si ma uitam cu of la albinele care se facuse gramada pe ea formand o gramada cu un aspect foarte frumos.Dupa circa un minut,timp in care stupul a inceput agitatia,am vazut ca a miscat incet antenele apoi si-a destins picioarele si s-a ridicat, a stat putin asa apoi a inceput sa mearga la inceput incet apoi din ce in ce mai repede si a coborat printre rame.
A mai patit cineva ceva asemanator pentru ca eu nu am gasit nimic nici in carti nici pe internet si nici cel de la care am luat primul roi nu a mai auzit o astfel de intamplare desi are 70 de ani?
Gabi123

Re: Ati vazut vreodata o insecta sa lesine?

Mesajde ves.lucian.zabrani » 19 Iun 2015, 10:53

Am patit-o de doua ori pana acuma !!!
Unele matci dupa marcare " fac pe moartele " !!!
:lol: :lol: :lol:
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Gabi123 » 19 Iun 2015, 11:15

Interesante sunt albinele,poate din aceasta cauza ii incanta asa de mult pe cei care se ocupa de ele.
Gabi123

Mesajde elflo » 19 Iun 2015, 12:29

am patit si eu ieri exact acelasi lucru.
elflo

Mesajde Gabi123 » 19 Iun 2015, 12:36

Cand am deschis topicul am crezut ca a fost o intamplare unica.
Oare de ce nimeni nu a vorbit despre asa ceva pana acum?
Daca eram bolnav de inima puteam sa mor de suparare cand am vazut ca e moarta.
In 2 ani am avut numai probleme cu matcile, de unde trag concluzia ca matca este principala problema pentru cei care se ocupa cu apicultura.
Gabi123

Mesajde Mircea_63 » 19 Iun 2015, 22:57

Ar fi chiar simpatic un topic "Intamplari cu matci" sau "Povesti matcaresti".

Matca face uneori pe moarta, mai sunt situatii in care isi ia zborul si te uiti lung dupa ea, ii spui adio... dar daca lasi stupul fara podisor cateva minute, a doua zi o gasesti in stup. Am pus o matca proaspat iesita intr-un bigudiu si mi-am vazut de lucru. N-aveam ce face cu ea, am dus-o in casa si dimineata parea moarta. Cu o picatura de miere, a inviat. I-am dat-o unui stupar si acesta e al doilea an in care printesa ponteaza.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Avram » 20 Iun 2015, 09:51

Gabi123 scrie:Oare de ce nimeni nu a vorbit despre asa ceva pana acum?

Am patit-o si eu ...tot cand am marcat-o !

Crede-ma s-a mai discutat despre acest lucru ori pe forumul vechi ori pe cel nou .
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde Gabi123 » 20 Iun 2015, 11:00

Mircea_63 scrie:Ar fi chiar simpatic un topic "Intamplari cu matci" sau "Povesti matcaresti".

Matca face uneori pe moarta, mai sunt situatii in care isi ia zborul si te uiti lung dupa ea, ii spui adio... dar daca lasi stupul fara podisor cateva minute, a doua zi o gasesti in stup. Am pus o matca proaspat iesita intr-un bigudiu si mi-am vazut de lucru. N-aveam ce face cu ea, am dus-o in casa si dimineata parea moarta. Cu o picatura de miere, a inviat. I-am dat-o unui stupar si acesta e al doilea an in care printesa ponteaza.

Nu cred ca a facut pe moarta pentru ca atunci cand am pus-o intre albine si-ar fi revenit repede,albinele nu s-ar fi agitat ca atunci cind au o matca moarta si mai ales cand s-a ridicat ar fi mers normal dar ea a mers mai intai foarte incet,aproape taranduse,apoi progresiv a marit viteza.Pur si simplu a lesinat.Probabil din cauza socului ca am prins-o si a vopselei reci din maker.
De atunci cand vorbesc de ea ii spun Lesinata spre amuzamentul sotiei .
M-am uitat dupa oua si vad ca ponteaza bine,are aproape 2 rame .
Cand salt rama pe care se afla ea, incepe sa alerge si trece repede pe fata cealalta.:)
Gabi123

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 20 Iun 2015, 11:31

Gabi123 scrie:Buna ziua!
De doi ani incerc sa ma ocup de albine si nu prea reusesc.Mi se intampla tot felul de lucruri ciudate,ultimul la marcarea unei matci.
Am prins matca de aripi apoi am apucat-o cu doua degete din lateral(nu de abdomen) si am marcat-o cu markerul special luat de la magazinul apicol.
Totul a durat 10-15 secunde ,iar in momentul in care am vrut sa-i dau drumul am constatat ca nu mai misca.
Moarta (s-a mor si eu de necaz pentru ca m-am chinuit sa fac inca un roi)!
Am pus-o in palma am atins-o cu degetul nimic,picioarele stranse ,parca se facuse mai mica exact ca cele gasite pe fundul stupului moarte dupa ce s-au luptat intre ele la eclozionare.
Suparat am pus-o inapoi pe rama(aceasta era culcata pentru a o prinde)si stateam si ma uitam cu of la albinele care se facuse gramada pe ea formand o gramada cu un aspect foarte frumos.Dupa circa un minut,timp in care stupul a inceput agitatia,am vazut ca a miscat incet antenele apoi si-a destins picioarele si s-a ridicat, a stat putin asa apoi a inceput sa mearga la inceput incet apoi din ce in ce mai repede si a coborat printre rame.
A mai patit cineva ceva asemanator pentru ca eu nu am gasit nimic nici in carti nici pe internet si nici cel de la care am luat primul roi nu a mai auzit o astfel de intamplare desi are 70 de ani?
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 20 Iun 2015, 11:32

Ie bai cu dânsa. Are epilepsie!
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Mesajde Gabi123 » 20 Iun 2015, 14:28

Nicolaie Astaifoaiei scrie:Ie bai cu dânsa. Are epilepsie!

Glumetule!

:(
Gabi123

Mesajde irina » 23 Iun 2015, 10:54

Mircea_63 scrie:
Matca face uneori pe moarta, mai sunt situatii in care isi ia zborul si te uiti lung dupa ea, ii spui adio...

Daca ai fi spus asta mai devreme, ma scuteai de mari emotii,Mircea.Nu stiu daca a lesinat matca dupa ce am marcat-o,dar eu sigur nu mai aveam mult !Nu-mi venea sa cred c-am putut face asa ceva!Am fost convinsa ca am atins-o cu unghia si am omorat-o.Nici n-a lipsit mult sa renunt la ea.....;am stropit-o cu apa si am bagat-o intr-o cusca cu albine insotitoare, asteptand o minune ; pentru ca nu stiam ce sa fac cu stupul...orfan,am asezat cutiuta pe rame si incercam sa ma adun......sa iau o hotarare;minunea s-a intamplat si matca si-a revenit;eu insa am ramas cu sechele :( .....de-atunci mi-e teama sa o mai prind cu mana, chiar daca am renuntat la .....unghii;le marcheaza sotul, folosind cilindrul pentru marcat .
irina

Mesajde iunicu » 23 Iun 2015, 11:02

Oare nu exista posibilitatea ca unele vopsele sa contina un diluant cu efecte narcotice?
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde yulian » 23 Iun 2015, 12:08

iunicu scrie:Oare nu exista posibilitatea ca unele vopsele sa contina un diluant cu efecte narcotice?

De ce, ai vrea sa "tragi" ceva?? :lol: :lol:
yulian

Mesajde iunicu » 23 Iun 2015, 12:57

Ma refeream la efectul narcotic in situatia data. Daca vreau sa ma narcotizez eu, apelez la etilic nu la diluant. Dar m-ai facut curios. Tu ce solventi folosesti cand vrei sa vezi viata altfel? :lol:
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde yulian » 23 Iun 2015, 13:15

iunicu scrie:Dar m-ai facut curios. Tu ce solventi folosesti cand vrei sa vezi viata altfel? :lol:

Solventi de hamei sau de prune :lol: :lol:
yulian

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR