Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

condensul in familiile de albine

Mesajde aalex » 05 Dec 2011, 11:56

Am o intrebare pentru cei mai experimentati?
la famili am funduri av si iernez fara subarul de tabla,sunt restrinse pe 5-6 rame,au destula mancare,peste rame am pus folie,podisorul,ziare si capacul care are polistiren.
totusi nu imi explic aparitia condensului?poate cineva sa ma lamureasca unde am gresit? Va multumesc
aalex

Re: condensul in familiile de albine

Mesajde gabi bee » 05 Dec 2011, 14:48

ai pus folia doar peste rame sau peste toata suprafata stupului ? capacul etanseaza bine ? pune si ceva poze !
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde gica » 05 Dec 2011, 17:12

Condensul in stup pe timpul iernii e ceva natural.Excesul este daunator.
Nu ai specificat dar sigur este condens pe folie.
Este ceva similar cu condensul care apare la o fereastra cu geam simplu.In interior este cald afara rece.
Asa este si la stupii tai.Izolatia termica care este peste folie este deficitara.
Mai da detalii sau pune poze.
gica

Mesajde aalex » 05 Dec 2011, 18:05

folia am pus-o pe toata suprafata stupului
podisorul este jumatate cu plasa iar deasupra ziare. Sa fie din cauza aerisirilor de la capac? acestea nu sunt acoperite
aalex

Mesajde gica » 05 Dec 2011, 18:51

Aceasta este explicatia,podisorul cu plasa si aerisirile.Mareste izolatia termica si astupa aerisirile acelea.Pe acolo se pierde caldura (intra frigul cum spun unii).In acest fel va scadea pierderea de caldura,va dispare condensul de pe folie iar in interior vei avea un strat de aer cald care va fi benefic.Consumul de rezerve va scadea,la fel uzura.
Schimbul de aer se va face pe la partea inferioara a ghemului,va fi eliminat aerul viciat incarcat cu vapori.
Sper sa fi fost inteles.
gica

Mesajde yrynel_clau » 05 Dec 2011, 18:56

S-a discutat atatea despre condens, parerea mea ,ca este inevitabil condesul atata timp cand sunt diferente mari de temperatura si cine spune ca nu are condens in stupi nu spune adevarul.Important este ca acel condens care se formeaza sa nu cada pe ghemul de albine , daca este pe colturile stupului pentru mine este neglijabil.
Ivancu Ilie-Irinel ,, Doamne", ,,Doamne" nu doarme .
yrynel_clau

Mesajde cristi x » 06 Dec 2011, 10:53

daca ai cate o mica abureala pe la colturi nu este o problema. daca ea duce la mucegai pe rame este o problema.
cristi x

Mesajde Cristian IONITA » 06 Dec 2011, 11:11

Eu nu am vazut stup acoperit de folie fara condens .... mai mult sau mai putin, dar intodeauna exista .... si de aceea indiferent de cate avantaje o avea folie eu nu folosesc .... un podisor din lemn sanatos (cam 1 cm grosime) si cu asta basta
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde yo7lxm » 17 Ian 2012, 02:06

Colegul aalex, am doua tipuri de cuti:
1. cutie 10 r unde din constructie nu este prevazut podisor, si izolarea este direct cu folie care ar trebui sa estanseze complet, peste care am aplicat ziar si paturica. la acestia apare condens in zonele unde etansarea nu este perfecta.
2. cutie cu 12 r unde am podisor fie complet din sita, fie jumatate sita si juma pfl, folia este aplicata sub podisor, peste acesta ziar si paturica. Foarte rar apare condens.
Imagine cutie cu 10 rame
Imagine cutie cu 12 rame, ierneaza doua roiuri.
La tine fie este vorba de etanseizare imperfecta, sau asa cum iti specifica raposatul nea Gica, insuficienta izolatie termica. Te incurajez sa ramai pe iernare tip "clopot". Iernare usoara si multa miere invara! Cu stima, Ionel
yo7lxm

Mesajde unincepator » 22 Ian 2012, 17:13

yo7lxm scrie:Colegul aalex, am doua tipuri de cuti:
1. cutie 10 r unde din constructie nu este prevazut podisor, si izolarea este direct cu folie care ar trebui sa estanseze complet, peste care am aplicat ziar si paturica. la acestia apare condens in zonele unde etansarea nu este perfecta.
2. cutie cu 12 r unde am podisor fie complet din sita, fie jumatate sita si juma pfl, folia este aplicata sub podisor, peste acesta ziar si paturica. Foarte rar apare condens.
Imagine cutie cu 10 rame
Imagine cutie cu 12 rame, ierneaza doua roiuri.
La tine fie este vorba de etanseizare imperfecta, sau asa cum iti specifica raposatul nea Gica, insuficienta izolatie termica. Te incurajez sa ramai pe iernare tip "clopot". Iernare usoara si multa miere invara! Cu stima, Ionel

bunaseara,d-nu yolxm amcetit aici despre iernare tip clopot-si an alta parte nu mai stiu pe unde despre tip HORN,dar eu nu-mi pot explica nici unul din aceste tipuri si te rog fa bine explica-mi cum se obtine fiecare din aceste tipuri.Multumesc tare mult si sanatate si succes an toate.
unincepator

Mesajde romikele » 22 Ian 2012, 17:58

Desi s-a mai discutat, hai sa mai lamurim odata problema:

- IERNAREA TIP HORN se refera la stupii care au podisor cu plasa, total sau partial, si aerisirile din capac libere, astfel incat aerul care intra pe urdinis poate iesi pe aerisirile din capac.
Asadar se formeaza curenti ascendenti ca la horn, de aici si denumirea.

- IERNAREA TIP CLOPOT se refera la stupii care au partea superioara inchisa ermetic, etansata cu folie, capacele fara aerisiri, sau daca acestea exista, sunt astupate, fundul cu plasa pe toata suprafata.
Aerul care patrunde pe urdinis sau prin plasa de pe fund nu mai circula prin stup ca in cazul anterior, nemaiformandu-se acei curenti ascendenti.
Aerul viciat din stup, care contine azot sai picaturi de condens, fiind mai greu, coboara lent, locul sau fiind luat de aer proaspat din exterior, pe principiul liftului.
Sita de pe fund permite eliminarea asadar a condensului dar si a faramiturilor de ceara roase de pe faguri, mentinand astfel interiorul mai curat si uscat.
romikele

Mesajde CristiTm » 22 Ian 2012, 21:22

daca tot se vb de condens aici uite ce bucurie am gasit in unicul meu stup am pus o turta ca era ghemul sus pe rame si am zis ca nu o sa le faca rau desi mai am miere pe rame am gasit un condens destul de urat in spate dra greseala este si a mea crd pt ca am lasat toate ramele in stup fara sa fie acoperite toate intervalele de albine pun si poze suport consecintele nu ma menajati .... of,of Nea Gica unde esti ? ? ?
Fişiere ataşate
P1020184.JPG
CristiTm

Mesajde CristiTm » 22 Ian 2012, 21:27

era si un pumn de albine moarte
CristiTm

Mesajde dinupaltinis » 26 Ian 2012, 04:22

Cristian IONITA scrie:Eu nu am vazut stup acoperit de folie fara condens .... mai mult sau mai putin, dar intodeauna exista .... si de aceea indiferent de cate avantaje o avea folie eu nu folosesc .... un podisor din lemn sanatos (cam 1 cm grosime) si cu asta basta

Foarte adevarat nu este stup cu folie fara condens,am patit-o. Eu o pun doar spre primavara cind incep sa puna puiet,peste iarna doar podisor si ziare. ;)
dinupaltinis

Mesajde peterneamt » 26 Ian 2012, 09:32

Despre rama din poza n-am cuvinte sa te laud, dar nu-i nimic de capul ei (ai grije ca sporii mucegaiului de pe rama te pot imbolnavi grav la plamini ). Si ca sa nu mai bijbaim, am o intrbare :cit trebuie sa fie umiditatea relativa a aerului din cuibul cu puiet ? Sau altlel spus lipsa umiditatii in stup creaza probleme de nutitie si daca da, cit ar trebui sa fie ea procentual ?
peterneamt

Mesajde jiji » 26 Ian 2012, 12:46

SALUT
am si eu cateva rame mucigaite , se trateaza cumva inainte de introduceea lor in stup la primavara ?ce facem cu ramele putin mucigaite
jiji

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR