Ma tot imboldeste L5S sa vin cu lucruri interesante...
As veni... dar cu ce ?
Am reusit si am montat coltare de metal la caturi. Ajuta la transport.
Chingile sunt indispensabile. Mishule fara ele eram vai de steaua mea. Imi fac si eu 30 acum si ti le returnez cat de curand

.
Trebuie sa mut stupii la floare dar am ramas fara permis pe perioada nelimitata. Asta da viata, stupar fara permis

.
Sunt in curs de trecere la caturi de 1/2R.
Am gaurit o parte din caturi pentru a facilita accesul lucratoarelor direct in ramele de recolta, dar nu par foarte vizitate. Poate fac eu ceva gresit. Partea bune e ca ajuta sigur la ventilatie. Parte mai putin buna e ca reprezinta un lucru in plus de inchis cu burete la mutat.
Pana acum am prins podisoarele de cat in holtzsuruburi, dar ma gandesc sa elimin etapa asta. Este foarte safe pt mine is manipulanti, dar consumator de timp.
Ce am invatat pana acum:
1. la nivelul la care sunt acum si la matcile pe care le am, este impardonabil sa treaca salcamul si sa extrag doar din caturi. Trebuia sa umblu si in cuiburi. Pierdut 4 familii (roit) din cauza asta. Nu mai vb de lipsa ponta si altele.
2. Dc fac "pastoral" local si e pauza 2-3 sapt intre salcam si tei, ar trebui luat 1-2 rame de puiet din stupii care culeg pt a-i tine in frau.
3. Au parintii o matca luata de la Mosna, e deja in al 2-lea an de productie. La fiecare cules are cat Dadant si e ... plin. Vreau 40-50 de botci din matca respectiva. Nu stiu cum sa le fac.
4.Cu cat urc mai mult spre suta, cu atat constientizez ca trebuie acelasi tip de lada in stupina.
5.Pt iernare ar fi bun un sistem de 11-12rame cu 2 matci. Pt transport e f bun sistemul in care catul sta si pe ramele de pe cuib. Pt transport e f bun fundul cu sita SI cei 8-10 cm pe post de pivnita.
6. La anul, stupii slabi vor dona puiet celor care pleaca la cules. Ii las pe 1 rama de puiet, completez cu rame crescute si ne vedem in toamna la schimbat matca.
Ma tot uit la stupii d-lui Guist, si tare as vrea sa pun mana pe unu, macar imprumut.
Directia in care merg: daca nu as avea datorii, si maine mi-as lua un camion pe care sa fac pavilion. Sa scap de incarcat si descarcat.
Cheia in toata treaba este mobilitatea. Sa poti pleca la noapte, chiar daca nu ai manipulanti, chiar daca ... stiti voi.
Intrebari:
1.Cum ar fi trebuit sa aranjez stupii in padure pt tei ? Locatie: poiana, de 15x30m. Pe un singur rand a fost exclus sa ii aranjez ca nu incapeau. I-am pus sub forma de semicerc.
2. Cum sa ii aranjez la FS ? Am lan si pe stanga si pe dreapta, nu am idee care va secreta mai mult. Latime intre lanuri (cu tot cu un fel de drum, access catre stana, cam 15m)
--------------
Ceea ce am scris mai sus reprezinta gandurile si invatamintele mele dupa nici un an de mutat. Cu siguranta ca vor suferi schimbari de-a lungul timpului.
Care aveti stupari mai cu exp de care va puteti lipi si in deplasari, fiti recunoscatori pt sfaturile date.
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”