Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

am nevoie de ajutor!!

Mesajde ovy » 16 Iul 2015, 15:40

buna ziua tuturor. sunt nou pe acest forum si de altfel si in apicultura. pasiunea o stapanesc de la tatal meu care a avut stupi pana acum vreo 5-6 ani. anul acesta mi-am facut curaj si am achizitionat 4 roiuri imediat dupa floarea soarelui (7si respectiv 14 iulie). fiecare roi cu cate o rama de puiet capacit , larve si cateva oua pe margine plus vreo 4-5 rame de musca scuturate...la 2 dintre ei am si matca dar care ponteaza foarte putin(nu a umplut o rama intr-o saptamana)... iar ceilalti 2 si-au tras botci de salvare dar sunt foarte mici....miere nu au suficienta...musca iese afara din stup doar cand e foarte cald si aduc foarte putin polen. azi am preperat vreo 10 kg de sirop 1:1 + startovit si urmeaza sa le administrez. ce parere aveti o sa reusesc sa ii mentin pana in primavara sau nu??? ce ar mai fii de facut ca sa ii ajut putin sa ii stimulez?
ovy

Re: am nevoie de ajutor!!

Mesajde un OM » 16 Iul 2015, 15:49

Cate rame de albina are fiecare roi? Cei cu botci de salvare asa i-ai cumparat? Fiecarui roi mai mic de 4 rame bine populate nu dai mai mult de 300-400 ml sirop. Daca ai facut mai mult il pui la rece.
un OM

Mesajde ovy » 16 Iul 2015, 16:06

2 rame bine populate de musca . eu i-am cumparat cu matci dar la o sapt cand m0am uitat la ei isi trasesera botci de salvare si nu sunt oua sau larve proaspete. iar intr=o saptamana au si capacit botcile.....de ce nu e bine sa le dau mai mult sirop? eu le-am pus foi de ceara la cladit dar nu se ating de ele..... matca oua doar pe rama cu care a fost luata....
ovy

Mesajde un OM » 16 Iul 2015, 16:19

Daca sunt doar doua rame de albina cine vrei sa construiasca, sa hraneasca puietul, sa aduca mancare, apa, etc?
Daca vrei dai sirop mai mult cine vrei sa il care? Oricum o sa iti arate roiul cat poate sa inghita pe zi.
un OM

Mesajde ovy » 16 Iul 2015, 16:23

am inteles. dar din experienta voastra au timp suficient sa se pregateasca pentru iernat? atat miere cat si musca tinand cont ca le si stimulez? nu imi fac griji pt cei cu matca atat cat pe ceilalti......dupa calculul meu cam pe 10 septembrie am primele albine din noile matci.......
ovy

Mesajde un OM » 16 Iul 2015, 16:25

Mai bine ii unifici cu cei care au deja matci.
un OM

Mesajde ovy » 16 Iul 2015, 16:30

imi pare prea rau de ei. sunt primele mele albinute. stau cu orele langa stupi si le urmaresc cum vin si cum pleaca......ideea este in mare parte ca am fost si pacalit de cel care mi i-a dat....probabil a auzit k st incepator si mi-a dat ce a vrut el......am sa incerc sa mai cumpar cateva rame cu puiet de la cineva daca gasesc sa ii ajut putin....
ovy

Mesajde tudorascu » 16 Iul 2015, 16:50

Daca gasesti,cumpara matci imperecheate, daca nu, unifica.
tudorascu

Mesajde ovy » 16 Iul 2015, 16:55

v-am zis sunt incepator(de doua saptamani chiar). nu stiu cum se procedeaza cu introducerea matcilor sau de unde as putea cumpara...
ovy

Mesajde tudorascu » 16 Iul 2015, 17:03

Am recitit postarea ta. Si cei 2 cu matca sunt slabi, asa ca daca vrei sa iasa din iarna ,unifica. Din ce banuiesc eu, se pare ca ai cumparat 2 roi puternici si te-ai gandit sa-i dublezi. Poate ma insel.
tudorascu

Mesajde un OM » 16 Iul 2015, 17:05

Ar fi de ajutor daca completezi la profil locul de unde esti. Si sfaturile se dau, in mare, dupa zona unde ai stupii.
Varianta corecta este unificarea. Rupi botcile, perii albinele de pe ramele cu miere, le introduci in cuibul celor cu matca. In seara urmatoare adaugi ramele cu albina spre seara, lasi spatiu gol de 2-3 rame pana la cuib.
un OM

Mesajde ovy » 16 Iul 2015, 17:12

nu. asa i-am cumparat. stiu cat de importanta este puterea familiei de albine mai ales in perioada asta tarzie.... daca eram in luna mai nu imi faceam griji. aveau destul timp. eu practic am cumparat 4 roiuri. divizati din stupii lui puternici cu care se afla in pastroral persoana respectiva. 4 roiuri pe o rama de puiet capacit si ceva miere pe coroana cu matca cu tot..... dar la verificarea mea doar 2 aveau matca.....si deja isi trasesera botci pe mijlocul ramei....ii stimulez cu sirop si tot ce le trebuie si daca chiar e nevoie ii unesc...dar sper sa nu fie nevoie sa sa mearga totul bn....
ovy

Mesajde tudorascu » 16 Iul 2015, 17:14

Te rugam sa ne tii si pe noi la curent cu evolutia lor.Sanatate.
tudorascu

Mesajde ovy » 16 Iul 2015, 17:15

promit ca va tin la curent. sanatate!!
ovy

Mesajde tudorascu » 16 Iul 2015, 17:23

Revin cu un sfat. Nu abuza cu stimularea. Pentru ca oricat de mult sirop i-ai da ,matca nu va oua mai mult decat trebuie. Daca nu are albina tanara care sa ingrijeasca puietul ea nu va oua mai mult ,si poti bloca ramele cu sirop. Eu recomand 200 grame la 2 zile iar la cei fara matca la 3 zile. Si sa nu umbli la ei in fiecare zi. La cei cu matca odata pe saptamana si la cei fara peste 3 saptamani.
tudorascu

Mesajde ovy » 16 Iul 2015, 17:27

am inteles. am sa tin cont de sfaturile tale si iti multumesc! daca ma mai poti ajuta cu vreun sfat iti multumesc anticipat!!!
ovy

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR