Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: viata la tara

Mesajde alexandrucucu » 05 Dec 2011, 23:26

Adi Hodis va spune ceva de ce nu ascultati. Nici eu nici el nu cauta sa va descurajeze din contra poate va ambitionati. Dar trebuie sa luati in calcul si anii rai care nu merge nimic si te uiti a paguba la sirul de stupi care trebuie sa treaca din iarna si cauti solutii care de fapt sunt putine. Cind ai citva stupi te doare la bascheti dar cind traiesti din asta se schimba situatia. Cind dai de greu stai zile intregi si te gindesti ce sa faci de nu mai poate vorbi nimeni cu tine. Ai nopti cind nu dormi si cauti solutii. Ar mai fi multe dar sa nu il descurajez pe baiat datoria lui e sa incerce dar sa stie ce il asteapta cind vrea sa TRAIASCA DIN APICULTURA. Asa totul e frumos te inbraci ca un cosmonaut stai o ora doua la un stup si pleci acasa si spui ca ai fost la stupina. Cind vei trai din apicultura daca lucrezi cu masca ai sa vezi ca se schimba culoarea de la transpiratie. EEE parca nu mai este asa frumos ? :lol:
alexandrucucu

Mesajde cnlucian » 05 Dec 2011, 23:29

treburile de calitate se fac de obicei cu lucruri noi (am citit pe net ;) :fara stupi vechi , cu o centrifuga de inox etc). asta este motivul pentru care ma gandesc la o investitie mai mare si eventual la fonduri. Nu am zis ca vreau 200 de stupi sau 25000 euro de la UE. Dar vreau o treaba facuta bine si de viitor
fa-ti de cap, pana la cap dar... cu cap!!!
cnlucian

Mesajde alexandrucucu » 05 Dec 2011, 23:40

Ai scris ca vrei 112 acum nu mai vrei ? Sa stii ca nimeni nu e conta ta. ANUL APICOL E CA ANUL AGRICOL. Ce nu ai facut anul asta faci la anul si daca gresesti faci peste 2 ani si tot asa.
alexandrucucu

Mesajde cnlucian » 05 Dec 2011, 23:46

ani rai si ani buni... Un om calculat pune deoparte pentru zile negre nu isi ia mercedes a doua zi. Aici nu este doar pasiune ci si un pic de ... management
fa-ti de cap, pana la cap dar... cu cap!!!
cnlucian

Mesajde alexandrucucu » 05 Dec 2011, 23:57

Cred ca renunt sa scriu. Toti au idei novatoare..... :D :D
alexandrucucu

Mesajde catalin_viezure_6 » 06 Dec 2011, 00:18

cnlucian scrie:ani rai si ani buni... Un om calculat pune deoparte pentru zile negre nu isi ia mercedes a doua zi. Aici nu este doar pasiune ci si un pic de ... management
exact mai e vb si de cum omul isi gestioneaza mica afacere ........ aaaa si apropo e buna zona ta melifera ?
catalin_viezure_6

Mesajde promia » 06 Dec 2011, 00:27

Sa traiesti Luciane ,
Ai fost in contact cu vreo albina?
E bine sa stii cum se comporta organismul tau in contact cu veninul, eu spre exemplu la al doilea contact am crezut ca intru in soc, dar nu m-am lasat-inca ma mai umflu dar nu tine o vesnicie-max 5,6 zile. In rest ,trebuie sa experimentezi tu cu mana ta,ca pareri si sfaturi sunt multe
Eu am inceput cu 2 stupi in primavara si cu toate ca le-am intins rau de tot am ajuns acum la 9 buc.. Sper sa ies cu bine in primavara, ca am auzit atatea pareri despre impachetatul stupilor ca nici eu nu mai stiam ce sa cred.
Pune mana si incepe cu 5-10 familii, ca planul tau de viata suna bine.
Sa auzim numai de bine.
Bogdan
promia

Mesajde ilalexandru » 06 Dec 2011, 00:55

Luciane ai umblat vreodata cu albinele? Ai laut vreodata 10 - 15 intepaturi? Ai adunat intr-o zi peste 200 de intepaturi incat seara sa-ti doresti sa ajungi cat mai repede in pat? Ai stat vreodata in caldura de 40 de grade la umbra, in praf si cu apa fiarta la dispozitie? Ai incarcat vreodata 100 de familii de albine in camion si apoi sa mergi toata noaptea? Daca ai macar un raspuns la una din intrebarile de mai sus, e foarte bine. Aceleasi intrebari si pentru Catalin. Apicultura e o meserie frumoasa, dar si foarte periculoasa si grea. Necesita foarte mult timp, nu mai ai sarbatori, esti plecat vara mai tot timpul de acasa. Azi ai o afacere numita apicultura, maine nu mai e. Vorbind serios, daca o vezi numai ca o afacere apucate de altceva. De exemplu, incepi cu 20 de vaci, NUmai din subventie ti-ai scos 8000 roni. PLus subventii pentru teren, si altele....Daca se imbolnaveste vaca, o tai si gata. Familia de albine daca pateste ceva...e pierdere si atat. Acum ai 100 de familii....peste o luna poti avea jumatate. Implica multa asa zisa apicultura
Si daca totusi vrei sa te apuci...vara urmatoare stai pe langa un apicultor profesionist. Asa poti invata multe. Ajuta-l de voie buna numai sa te tina pe langa el. Dupa un an de munca o sa-ti dai seama daca vrei sa te mai apuci sau nu. DAr urmareste cu atentie, mai intai, pe cineva cu experienta in ale apiculturii. E pacat si de banii tai si de albine altfel
ilalexandru

Mesajde alt stupar » 06 Dec 2011, 00:58

catalin_viezure_6 scrie: ce am vazut fr mult in postarile la majoritatea la aces topic este urm lucru si anume : bai tata ce vrei tu sa cresti albine ca nu sti nimik si nici nu ai cum sa sti ce naiba ! e fr ironic pt ca si erau exact ca acest om la inceput de drum iar acum sunt ZMEI nu sa nascut nimeni apicultor fratilor toti ati invatat de ce nu vreti sa intelegeti asta ??????????

ei Cataline, inca nu ti-ai sarbatorit aniversarea de 6 saptamani in breasla asta a stuparilor si deja multe verdicte dai...
vezi ca albinele au de trecut o iarna si uneori sunt asa, prea optimiste planurile noastre in ceea ce le priveste...

PS in anii astia de forum, sti cate comete entuziaste au visat in 3-4 postari rapide sute si sute de stupi ?
A mai auzit cineva de ei? Poate procesatorii cand le-au cumparat tonele de miere ? N-as crede :lol: :lol:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 06 Dec 2011, 01:08

Dati-i bataie, baieti !
Sunteti generatia care creste asemenea lui Fat-Frumos, in trei zile cat altii-n trei ani !
Este clar o pierdere de vreme a tine cont de sfaturile plafonatilor astia de zic ca experienta ar avea vreo importanta. Niste invidiosi, pot fi ignorati ! Sa vina sutttaaa de sttupppi !!!
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Mishu05 » 06 Dec 2011, 01:32

Eu sunt unul care a inceput in primavara 2009 cu 20 stupi. In 2010 vreo 100, in 2011 cam 120 ( cateva mici greseli la partea de inmultire care s-au simtit in final dar am castigat experienta, de asta nu e niciodata tolba plina ).
Sunt si din Arges si ma ofer ca si Marian( Mybees) daca ai vreodata chef sa ne vedem si sa discutam mai pe indelete, eventual direct intr-o stupina , da un semn. Sfaturile generale pe care ti le pot da eu....nu am pretentia ca ar fi cele mai bune, poate nici bune ( pentru tine) dar la mine se aplica si vorba ta: mai aud o parere, o idee.

- nu te avanta la pastoral din prima. iti recomand sa stai cu ei pe loc macar 2-3 ani sau sa ii muti la 5-10km pentru un cules din zona. E altceva cand inchizi stupul, il legi, il incarci, legi chingi, simti gropile din drum in stomac si stii ca si albinele TALE le simt. E altceva cand se intampla in pastoral unul sau multe din lucrurile neprevazute la care nici nu te-ai gandit de acasa ( si se intampla 100% ceva, fii sigur de asta).

- incearca sa te ocupi astia 2-3 ani cat mai mult de stupi . Nu conteaza cu ce numar de stupi alegi sa incepi iti pot spune ca in prima mea primavara dupa ce i-am trecut iarna treceam prin 25 de familii cam in 3-4 ore maxim, asta la revizia de primavara sau la o trecere de bagat rame. Deci daca ai timp si 50-60 cred ca e un numar rezonabil daca repet, AI TIMP. Adica sa nu te mire daca in fiecare saptamana vei sta 2 zile 4-5-6 ore/zi sa treci prin ei. Treaba se mai schimba un pic ( 4-5 zile de munca /saptamana) dupa ce se face 1 mai pentru ca vor mai face botci, vei mai prinde roi, se duc in 80-100 , depinde de an si de tine.

- retine ca pentru a face apicultura trebuie sa ai mult timp la dispozitie. Vorbesc de numar de 20-30 pana la 100 de stupi. Mai mult de atat deja e alta poveste..Eu in primavara asta ca sa trec prin 100 de familii, in conditii de vreme rece, cu vant si minim 100 intepaturi/zi mi-a luat 4 zile de munca.
E doar un exemplu sunt zile cand poti trece prin 50-60 familii fara probleme.
- zilele de munca efectiva in stupi sunt in periaoda martie-inceput de mai relativ limitate, estimez cam 4 zile bune/saptamana , in medie.
- in momentul in care ai mai mult de 1 stup vei observa ca munca efectiv in stup ( ca in butoiul de varza) poate reprezenta mai putin de jumatate din timpul total de cand ai ajuns la stupina si pana cand ai plecat. Sunt o gramada de alte operatiuni: carat de caturi/corpuri/rame/curatat diverse piese, curatat iarba, aranjat vatra, etc, etc etc. Sunt multe operatiuni auxiliare pe langa lucratul in stupi care iti mananca din timp atat acasa cat si la stupina.
- incearca pe cat posibil sa ai casa, gospodaria, locul unde vei locui amenajat 100%. In asta includ : casa construita, izolata , acoperis, curtea sa aiba pietris sau alei betonate, sopronul/magazia de tinut lucrurile, toate dotarile dintr-o camin in care locuiesc oameni sa fie puse la punct INAINTE de a te apuca de stupi. Am mai zis-o si m-a mai luat lumea la bascalie: lucratul cu albina este CEAS si cateodata iti mananca din timpul liber. Nu lasi pe maine ce poti face azi ca o sa mai faci la anu, maine sunt sanse sa nu mai ai ocazia sau sa fie nevoie sa faci altele si dupa aceea e prea tarziu.
- incearca pe cat posibil sa fii foarte econom. Stiu ca oricum in perioada asta cam asta e tendinta si ne va veni din ce in ce mai natural sa nu dam banul din mana orice ar fi ( si asta e un lucru bun pana la urma). Ca idee incearca sa investesti cat mai putin in cutii de stupi, de exemplu sau in mijloace auto sofisticate si scumpe.
- ia de la inceput in calcul ca pentru amenajarea cat de cat a unei gospodarii ( o casa, o magazie, cale de acces, garduri, apa, curent, canalizare, incalzire, etc) fara un 15-20-25 000 euro nu te bagi. Asta asa, ca sa fiu optimist. Intra foarte-foarte multi bani, aici e chiar dificil sa dau sfaturi ..pregateste-te sa coste mult chestiile astea..atat. **** NU**** iti face vreun calcul ca mai devreme de anul 3-4 vei putea contribui la aceste cheltuieli ( sau la altele ) din venituri din apicultura. Daca ies bani, cu atat mai bine dar nu te baza pe asta.Daca vor iesi bani ii vei baga oricum in apicultura, daca te dezvolti.
- NU renunta la servici . Momentul in care vei renunta la servici si vei trai exclusiv din albine sau din albine + ce aduce gospodaria cred ca este cel mai delicat moment posibil ..nu te-as sfatui sa faci pasul pana cand nu esti 1000% sigur ca e in regula. Si chiar si atunci, as pastra un "cap de pod" in caz ca lucrurile nu merg cum trebuie, sa te intorci.

Acum ca am spus destule generalitati, sa fiu mai specific, uite ce ti-a zice sa faci, anul 1:
- ia-ti 20-30 fam de albine, 20-30 cutii complete pentru ei (mergi pe orice forma de vertical, eu ti-as recomanda ME dar merge si dadant, cam toti incep pe dadant) , inca 20 cutii fara cat , 10-15 roinite ca o sa ai roi si e bine sa ii faci si sa ii cresti
- ia-ti o centrifuga micuta de 3-4 rame , daca te dezvolti iti va ramane pentru descapaciri/eliberari de cuib + un cort de extractie (e 2mil , de plasa) ca deocamdata ai zis ca nu ai casa terminata si cred ca nici magazie buna de extras. atentie mare ca albina intra daca are 4mm asa ca fii extrem de atent la inchideri cand lucrezi cu mierea in incinte.
- daca vrei sa inmultesti, considera un minim de 5kg zahar/roi format ( ca sa mearga treaba repede) si inca 3-4-5kg zahar/fam pentru stimularea de august eventual completarile de septembrie. deci ia si vreo 200-300kg de zahar si vezi mai la vara daca mai e nevoie. Ca idee stupul bun de iernat il ridici si simti in partea de jos a coloanei ca e bun. Adica simti ca e greu neica..:)

Daca vrei sa te rupi cu adevarat ( deci la modul serios, cu locuit la tara) de oras, vezi ca nu e treaba simpla dar este 100% natural sa faci chestia asta si este normal sa o faci. Iti zic cum i-au zis Nav'i aia in Avatar tipului care venise la ei: Do as we do, and learn it well. Then we will see if your insanity can be cured - Fa ca noi si invata bine. Apoi vom vedea daca nebunia ta poate fi vindecata. Nebunia = "normalitatea" asta din zilele noastre de a locui intr-un mediu artificial ca puiul la ferma la crevedia.
Per total, da-i bataie ca esti pe calea cea buna. Doar ideea de a te rupe de betoane si e o miscare indrazneata pe care merita sa o duci pana la capat. Iti urez mult succes !
PS: si eu sunt pe acelasi drum si merge binisor pana acum, trebuie doar un pic de atentie si concentrare. Si ca idee, aerul e mult mai curat afara..o sa mearga totul de la sine, o sa vezi.
Mishu05

Mesajde MyBees » 06 Dec 2011, 02:19

Lucian, uite ce poezie ti-a scris si Mishu... Daca esti baiat inteligent, si asa pari, intelegi corect mesajul meu, care in niciun caz nu s-a vrut unul demoralizator.
Cum ti-am zis, daca ai chef dai un semn.

Spor!
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde catalin_viezure_6 » 06 Dec 2011, 03:03

ilalexandru scrie:Luciane ai umblat vreodata cu albinele? Ai laut vreodata 10 - 15 intepaturi? Ai adunat intr-o zi peste 200 de intepaturi incat seara sa-ti doresti sa ajungi cat mai repede in pat? Ai stat vreodata in caldura de 40 de grade la umbra, in praf si cu apa fiarta la dispozitie? Ai incarcat vreodata 100 de familii de albine in camion si apoi sa mergi toata noaptea? Daca ai macar un raspuns la una din intrebarile de mai sus, e foarte bine. Aceleasi intrebari si pentru Catalin. Apicultura e o meserie frumoasa, dar si foarte periculoasa si grea. Necesita foarte mult timp, nu mai ai sarbatori, esti plecat vara mai tot timpul de acasa. Azi ai o afacere numita apicultura, maine nu mai e. Vorbind serios, daca o vezi numai ca o afacere apucate de altceva. De exemplu, incepi cu 20 de vaci, NUmai din subventie ti-ai scos 8000 roni. PLus subventii pentru teren, si altele....Daca se imbolnaveste vaca, o tai si gata. Familia de albine daca pateste ceva...e pierdere si atat. Acum ai 100 de familii....peste o luna poti avea jumatate. Implica multa asa zisa apicultura
Si daca totusi vrei sa te apuci...vara urmatoare stai pe langa un apicultor profesionist. Asa poti invata multe. Ajuta-l de voie buna numai sa te tina pe langa el. Dupa un an de munca o sa-ti dai seama daca vrei sa te mai apuci sau nu. DAr urmareste cu atentie, mai intai, pe cineva cu experienta in ale apiculturii. E pacat si de banii tai si de albine altfel

ce sa zic sunt uimit cat de orgoliosi si invidiosi sunt uni ca tine de EXEMPLU am sa iti raspund la fiecare intrebare : da am luat intepaturi vreo 2 de ce numai atat ? costum+manusi nu imi trebuie 200 de intepaturi nu ms iale d-ta ; praf caldura le ador ; apa fiarta ? pai cine te pune sa nu iti cumperi o lad frigorifica este 30 ron ; nu am incarcat in camion stupii si nici nu o sa incarc pt ca fac stationar ar fi si pacat pt ca am o zona melifera superba si 3 gradini mari la 2 case ..... pfuuuuuuu la faza ca iti faci griji pt banii acestui om laso balta nici nu-l cunosti .. nu inteleg de ce il indrumi sa creasca vaci desi sunt de acord ca este o afacere buna intradevar dar si acolo sunt riscuri tind sa cred ca uni ii descurajeaza pe alti care vor apicultura pt ca le e teama sa nu se pomeneasca cu un numar fr mare de crescatori de albine si hopppppppppppp moar ei de foame .. stai linistit domne e loc pt toata lomea : tara noastra are 1/3 din efectivul de albine pe care zona melifera o poate tine in spate
catalin_viezure_6

Mesajde catalin_viezure_6 » 06 Dec 2011, 03:17

alt stupar scrie:
catalin_viezure_6 scrie: ce am vazut fr mult in postarile la majoritatea la aces topic este urm lucru si anume : bai tata ce vrei tu sa cresti albine ca nu sti nimik si nici nu ai cum sa sti ce naiba ! e fr ironic pt ca si erau exact ca acest om la inceput de drum iar acum sunt ZMEI nu sa nascut nimeni apicultor fratilor toti ati invatat de ce nu vreti sa intelegeti asta ??????????

ei Cataline, inca nu ti-ai sarbatorit aniversarea de 6 saptamani in breasla asta a stuparilor si deja multe verdicte dai...
vezi ca albinele au de trecut o iarna si uneori sunt asa, prea optimiste planurile noastre in ceea ce le priveste...

PS in anii astia de forum, sti cate comete entuziaste au visat in 3-4 postari rapide sute si sute de stupi ?
A mai auzit cineva de ei? Poate procesatorii cand le-au cumparat tonele de miere ? N-as crede :lol: :lol:

nu visez ci pur si simplu realizez si chiar daca ar fi sa imi moara albinele asa cum vad ca imi urezi d-ta fr urat oricum poate vad si ceilalti de aici ce mult iubesti d-ta albinele incat ii doresti altcuiva rau as lua-o de la capat asa face cineva care iubeste ceva cu adevarat si vrea sa faca ceva, da domne sunt optimist nu sunt cometa entuziasmata sunt realist si puteam sa am si 10 ani experienta si sa imi fac cont de 6 saptamani asta nu conteaza ... mie unu imi pare rau cand citesc ca altora le-o murit vreun stup in scimb d-ta sapi groapa altora .. mai am o postare adresata altcuiva si tie dealtfel ;E loc pt toata lomea in apicultura nu mai FITI RAI SI INVIDIOSIIII
catalin_viezure_6

Mesajde ciptheman » 06 Dec 2011, 11:29

eu zic ca te turezi prea rau incerca sa iei din toate postarile si sfaturile bune nu toata lumea iti vrea raul, pe forumul vechi ma turam mai rau ca tine cand se lua cineva de noi incepatorii apoi am inteles ca erau si sfaturi bune de luat in seama, invidiosi si rautaciosi ai sa gasesti peste tot dar asta nu inseamna ca trebuie sa generalizezi tu iti stii cal mai bine limtele si cat de capabil esti dar asta nu inseamna sa te supraestimezi.
ciptheman

Mesajde CATALIN » 06 Dec 2011, 16:05

luciane citesc si ma minunez de ceea ce spun colegi astia ai nostri sper ca ai inteles cate ceva de la fiecare sfatul meu e sa o iei ca si un copil de la gradinita pana la facultate si cand o sa dai licenta atunci lasa-te de servici
fa cumva in primavara si pune sa te intepe 3 4 albine deodata si daca nu ai alergie ai trecut de la gradinita la clasa 1
cumpara-ti 3 4 stupi vopsestei tu aranzazai nici nu sti ce senzatie frumoasa o sa fie
cumparati echipament...masca afumatoare dalta combinizon si lista continua de la liceu incolo
iati rame insarmeazale lipeste faguri bagai in stup ai grije cand si unde ii bagi fa cateva roiuri cu mana ta artificiale fai cateva unificari
dui si pe la blimbare prin pastorl extrage
pregatestei de iarna sa aiba mancare sa fie bine impachetati etc
dupa ce ai reusit ca pe aia 3 4 5 sai faci 8 9 10 si au mai trecut si 2 3 ierni peste tine atunci sa sti ca ajungi sa dai licent si daca dupa ce ai si luato prefer sa mai profesezi atunci dai drumu
multa bafta
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR