Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde BUNKA » 28 Iul 2015, 00:11

balu scrie:
BUNKA scrie:Câteva poze. Matca oua compact, iar albinele din urma descapacesc sșiscot ppulpele înstadiul de pupa cu ochi roz sau mov. Am suflat ppuțin albina pt a se vedea unde ciupesc albinele capace lele.

Asa vad si eu pe multe rame, am scos larva afara , dar n-am gasit varooa

Eu încă nu am tras pupa afară iînsăpot bbănui ca odată descapacit a celula înainte de termen femela varoa părăsește celula, și cred ca așa se întâmplă dacă e sa ne amintim de filmul cu ciclul de metamorfoza a albinei și de multiplicare al varoa, și de faptul ca exista teoria aceea conform căreia femela varoa dacă este data afară prin descapacit e va migra imediat pe puietul larvar care este în curs de capacire, și teoria mai zicea ca dacă 3 cicluri de împerechere sunt întreruptefemela devine sterila...acuma, ddacă stăm sa ne gândim, ea chiar dacă e sterila tot produce paguba pt ca dacă intra și e data afară din 10 celule, tocmai ai pierdut 10 albine tinere, ai pierdut timpul și resursele alocate creșterii ei șise ajunge la ddepopulari prin îmbătrânirea populației...e o poveste întreaga care cam se pupa cu ce se vede pe rame.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 28 Iul 2015, 00:18

asd scrie:Am deschis un topic pe bs:
http://www.beesource.com/forums/showthr ... ost1306813

Cica trebuie mai intai exclusi EFB si PMS(un virus transmis de varroa)

PMS arata cam ca in pozele tale:
https://www.google.ro/search?q=PMS+varr ... 78&dpr=0.8

Nu stiu la tine, dar la mine cel mai probabil asta e: un virus transmis de varroa. Acest virus are simptome asemanatoare cu loca europeana. Asta e. VSH nu e o trasatura asa de usor de obtinut.

http://beeinformed.org/2013/10/parasiti ... drome-pms/
Colonies with PMS will show symptoms of white larvae that are chewed or pecked down by workers

Părerea mea umilă e ca în cazul coloniilor trecute pe natural trebuie început de pe la 10-15 iulie cu ceva șio sa spun sși de ce , nu trebuie sa așteptam momentul aparițieiVSH, deja e ttârziu. ?.trebuie ucis înainte ca VSH sa apară în toamna, trebuie folosit ceva care sa ucidă femelele varoa în celule, formic sau tratamentul cu alcool încare iîmi pun mari speranțe.

Deci am aflat un indiciu vizual pretios. Momentul in care colonia da inapoi si incepe sa aiba puiet impuscat spre sfarsitul verii releva foarte probabil o infestare puternica cu varroa.

Deci care faceti tratamente in August bine faceti. Nici nu are rost sa va bateti capul ca e sau nu e :) Eu ma mai incapatanez un an tot pe varianta mea.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 28 Iul 2015, 00:24

asd scrie:Am deschis un topic pe bs:
http://www.beesource.com/forums/showthr ... ost1306813

Cica trebuie mai intai exclusi EFB si PMS(un virus transmis de varroa)

PMS arata cam ca in pozele tale:
https://www.google.ro/search?q=PMS+varr ... 8&dpr=0.81

Nu stiu la tine, dar la mine cel mai probabil asta e: un virus transmis de varroa. Acest virus are simptome asemanatoare cu loca europeana. Asta e. VSH nu e o trasatura asa de usor de obtinut.

http://beeinformed.org/2013/10/parasiti ... drome-pms/
Colonies with PMS will show symptoms of white larvae that are chewed or pecked down by workers

Părerea mea umilă e ca în cazul coloniilor trecute pe natural trebuie început de pe la 10-15 iulie cu ceva șio sa spun sși de ce , nu trebuie sa așteptam momentul aparițieiVSH, deja e ttârziu. ?.trebuie ucis înainte ca VSH sa apară în toamna, trebuie folosit ceva care sa ucidă femelele varoa în celule, formic sau tratamentul cu alcool încare iîmi pun mari speranțe.
PMS nu se prezintă sub forma puietului descapacit normal la culoare în stadiul de pupa cu ochi roz, uita-te mai atent, ai 3 tipuri de boli pe aceeași rama, a 14 a de care vb, identifica fiecare din ele în parte.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 28 Iul 2015, 00:54

Cel mai ușor se oobține VSH, sunt câteva condiții...
1-laterala rama lata de 32 mm sau chiar mai mica 30 sau 31 mm(se mai pune propolis în timp)
2 fără tratamente care afectează microflora bacteriana din stup, și imunitatea albinei șiiîntârzie apariția VSH (daca tu elimini cu tratament ce trebuie sa elimine ele, VSH nu mai apare atât de repede, sau nu apare deloc)
3-dimensiunea celulei sub 5,2 mm. (Prima generație de faguri naturali)...VSH apare doar toamna.

Rezistenta albinei nu înseamnă doar VSH, VSH e doar unul din caracterele de rezistență șinu cred ca are o componenta genetica ci mai ddegrabă una ce tine de felul în care organizam stupul, adica dimensiunea celulei și distanțarea intre centrele fagurilor care are influienta directa asupra microclimatului.
La mine a apărut VSH în TOȚI stupii pe celula redusa deci clar nu tine de genetica.
Cel mai tare caracter de rezistență care chiar tine de genetica este "CHEWING MITE" adica albina care mesteca sau sfârteca varoa cu mandibulele, cred c ca trebuie încrucișate caractere de grooming , am film cu grooming, cu caractere de albina care pisca ( acele albine care prefera sa piste de piele cu mandibulele decât sa dea ac, în acele familii apar pe tavi frecvent paraziți cu chitina turtita sau rupta)
Trebuie inseminare artificiala, restul sunt povesti..eu nu am aparat, nu știu sa îl folosesc însă știu ce ar trebui combinat sa iasă un cocktail ucigaș pt varoa.
BUNKA

Mesajde asd » 28 Iul 2015, 07:44

Sincer, eu nu imi bat capul cu asemenea detalii. Nu va fi o apocalipsa albinelor. Albinele si in general insectele au o putere extraordinara de adaptare la conditii vitrege si inclusiv la actiunile stupide ale stuparilor(vorbesc in general si ma includ si pe mine). Multi dintre noi ne autoiluzionam. Chiar stiinta de care se face atata tam-tam este foarte limitata.

Incerc sa pun frana cat pot in acest secol dement.
asd

Mesajde BUNKA » 28 Iul 2015, 12:29

asd scrie:Sincer, eu nu imi bat capul cu asemenea detalii. Nu va fi o apocalipsa albinelor. Albinele si in general insectele au o putere extraordinara de adaptare la conditii vitrege si inclusiv la actiunile stupide ale stuparilor(vorbesc in general si ma includ si pe mine). Multi dintre noi ne autoiluzionam. Chiar stiinta de care se face atata tam-tam este foarte limitata.

Incerc sa pun frana cat pot in acest secol dement.

Sa știi ca detaliile contează și în cazul nostru fac diferența între o colonie care moare și una care rezista.
Spre ex tocmai am înțelesccă nu e nevoie de o populație mare de varroa pt ca VSH sa duca la depopulari masive, e suficient sa fie 100, albinele vor descapaci 100 de celule, apoi el va reintra înllarvar ul mare care urmeazăa fi capacit, iîn câteva zile albinele vor mai ucide prin descapacit e 100 de pupe, și procesul continua...ăsta se întâmplă acum la mine.
LIPSEȘTE CEVA, și cceva ul acela știi ce E? ...tocmai comportamentul CHEWING MITE, adica albinele imediat ce descapacesc ar trebui sa și aștepte ca parazitul sa iasă de sub pupa și sa îl facă bucati...e, ce zici de detaliul Ăsta?
Face sau nu Diferența?
Din păcate nu am CHEWING MITE, și e foarte greu de obținut, ăsta chiar tine de genetica, în lipsa lui albinele duc lupta doar pe jumătatesși nu au șanse. ?.Aici trebuie eu sa fac ceva, ori un tratament care sa ucidă sub capacele, cât mai puțin invaziv pt imunitatea albinei...sper ca varianta cu alcool 95% cu ulei de cimbru sa funcționeze pana găsesc de unde sa iau o matca cu CHEWING MITE din care sa trag prin înseminare artificiala ăsta dacă se va găsi cineva sa mă ajute.
Am vrut sa apelez la Radu Vâlcea, am sunat la el și mi-a zis ca o lăsaseiîn fasole cu albinele.
Păcat, efectiv nu am cu cine colabora în direcția ăstasși singur nu pot face nimic.
Timpul probabil va găsio cale de rezolvare.
BUNKA

Mesajde eduard.rotaru » 28 Iul 2015, 12:40

Din cate imi amintesc eu varroa asta nu e nemuritor....plus ca el mai are si o perioada in care femela este apta pentru reproducere si daca ii trece vremea salut...nu se mai inmulteste...ori asta arata ca nu se poate ascunde la infinit in celule si albinele sa descapaceasca mereu puietul...
eduard.rotaru

Mesajde BUNKA » 28 Iul 2015, 12:49

A, încă ceva...iar O ca pe un avertisment, dacă ai trecut pe fagure natural, dacă nu folosești chestii gen amitraz, dacă ai laterale de 32-31mm la rame, dacă ești hotărât sa tratezi o data în an, presupun toamna ttârziu în lipsa puietului cu ceva...vei ajunge în maxim 3 ani unde sunt eu acum, adică depopulari toamna târziu din cauza VSH, vom mai vorbi, timpul nu intra în sac.
Tine minte ce zic VSH este cel mai simplu de obtinut, apare la toate familiile trecute pe sistemul de care tot spun, nu are componenta genetica, ceea ce face diferența este Chewing MITE care se obține numai prin selecție, trebuie izolata gena care da caracterul ăsta, și ăsta poți sa o scoți la iveala doar mixând gene din familii cu albina piscatoare și cu grooming behavior, trebuie controlata împerecherea nu au ce căuta trântori la curu matcii care nu au una din cele doua gene, și ăsta nu se poate decât prin înseminare artificiala, și chiar și așa o parte din produși trebuie eliminați din selecție, și izolata și mai bine gena...vorbim de selecție adevărată, de detalii adânci, de o cursa de câțiva ani de selecție numai prin înseminare artificiala, în SUA s-au pierdut mii de colonii pt a obține CHEWING MITE, efectiv stupi nede 5000 de familii s-au transformat iîn stupina de 20-30 de colonii...eu știu ce zic pt ca am citit f mult și am vizionat multe filme despre întruniri ale elitei apicole de acolo fix pe tema asta.
Fără CHEWING MITE nu exista albina rezistenta la varoa.
Adică punct !
BUNKA

Mesajde BUNKA » 28 Iul 2015, 13:00

eduard.rotaru scrie:Din cate imi amintesc eu varroa asta nu e nemuritor....plus ca el mai are si o perioada in care femela este apta pentru reproducere si daca ii trece vremea salut...nu se mai inmulteste...ori asta arata ca nu se poate ascunde la infinit in celule si albinele sa descapaceasca mereu puietul...

Hai sa vedem, cât poate trai o femela de Varoa?
Atât cât trăiește va încerca să se reproducă chiar ddacă mai poate sau nu.
Cat durează de la momentul cândo larva se afla iîn stadiul de încolăcit complet și grasa adică momentul premergător capacirea când varoa intra sub ea și momentul în care larva se transforma în pupa cu ochi roz ???
Caută răspunsul la întrebările astea doua și o sa vezi cât puiet o sa arunce albina cu VSH Afară!
Chiar te rog sa faci ăsta, vezi ca e un film pe youtube cu ciclul de reproducere al varoa, rata de multiplicare, în diferite stadii, și te rog sa scrii aici , ăsta nu doar ca sa punem problema și s-o lăsăm în coada de peste, ci pt ca sa înțelegem toți despre ce e vorba.
Dacă nu o faci tu, o sa o fac eu pt ca mi se pare extrem de important aspectul semnalat de tine poate fără sa vrei care pe mine mă stresez a de mult de când tot văd ce pățesc toamna.
Voi face un film cu ramele de la toți stupii pe natural sa vedeți ca nu e de gluma.
VSH fără CHEWING MITE este bomba cu ceas, explodeazăiîn fiecare sfârșit de vara toamna cu regularitate.
BUNKA

Mesajde asd » 28 Iul 2015, 13:05

Sa nu uitam un alt factor important: LOCATIA cu tot ceea ce implica acesta, in primul rand diversitatea culesului. Albina nestresata rezista bine la varroa. O ajutam putin cu un tratament anual si basta.

Ma obosesc toate aceste detalii. Ia-o mai usor. :) Relax. Daca vrei sa scapi fa 3 vaporizari de oxalic la interval de o saptamana si ai rezolvat problema. Vezi ca e un tip care a raspuns in topicul ala de pe bs: arata in poze aspectul puietului inainte si dupa tratamente.
asd

Mesajde BUNKA » 28 Iul 2015, 13:10

Acum 20 minute am pudrat cu zahar, am văzut 1 tinerel picat, deci nu sunt full de varoa...vorbim de o populati ie de probabil câteva sute, fac filmul cu ramele sa vedeți ce fac câteva sute de paraziti când ai VSH.
Plec inapoi in oras sa iau alcool 95% si ulei de cimbru și lavanda plus tampoane :) în faza ăsta sunt dispus sa încercorice vvarianta care poate ucide sub capacele.
BUNKA

Mesajde asd » 28 Iul 2015, 13:18

Daca ai folosit metoda asta:

varroaIPM-13.jpg

si a cazut doar un singur paduche zic ca nu are rost sa tratezi. Stai foarte bine. Dar probabil ca unele aspecte ma depasesc.

100 ml = ~300 de albine

Faci procentajul. Cei mai exigenti zic sa tratezi la peste 1%.
asd

Mesajde BUNKA » 28 Iul 2015, 13:21

asd scrie:Sa nu uitam un alt factor important: LOCATIA cu tot ceea ce implica acesta, in primul rand diversitatea culesului. Albina nestresata rezista bine la varroa. O ajutam putin cu un tratament anual si basta.

Ma obosesc toate aceste detalii. Ia-o mai usor. :) Relax. Daca vrei sa scapi fa 3 vaporizari de oxalic la interval de o saptamana si ai rezolvat problema. Vezi ca e un tip care a raspuns in topicul ala de pe bs: arata in poze aspectul puietului inainte si dupa tratamente.

Ale mele nu sunt stresante, te invit sa le vezi..
Rezista pe dracu'
Puțin tratament anual ce Înseamnă? puțin amitraz de 3 ori la 7 zile, nniște MITAC pulverizat, niște Tactic, sau ce ?
Unde mai e sfăraiala? Cu ce se deosebește colonia ta cu faguri naturali de Celelalte? Asculta ce zice Michael Bush despre microbii șibacteriile benefice din colonii, sși importanta în imunitatea albinei.
Sunt foarte relaxat, dar spun doar ca nu poți avea și una și alta...și cu slănină în pod și cu curechiul Uns!
Succes în management ca e nevoie !
Eu încerc alcoolul cu ulei...ar putea fi o soluție temporara.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 28 Iul 2015, 13:27

Nu, eu am pudrat toatăcolonia rama cu rama.
Totuși varoa este și VSH îmi face probleme.
Nu rezolv decâtddacă dau cu ceva care sa ucidă sub capacele...deci oxalic sublimat acum nu rezolva cazul.
Doar formic sau alcool cu ulei în cazul în care funcționează.

Înțeleg, nu crezi pana nu vezi gravitatea...e de înțeles, însă credeam am suficiente cunoștințe încât sa înțeleg ce se întâmplă sub ochii mei.
O sa o rezolv cumva.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 28 Iul 2015, 13:42

Livius scrie:Iata ce spune Vladimir Khomick despre o anume metoda de tratament antivaroa. Rog sa ma iertati daca n-am tradus chiar exact, dar nu stiu rusa. Tratamentul este explicat in aceasta pagina: http://www.pchelhom.ru/publ/3-1-0-4
"Acarianul Varroa reprezinta cea mai mare preocupare pentru apicultori. Eu folosesc o metodă de tratament cu ajutorul unui amestec de două produse naturale ieftine, inofensive pentru albine si om. Luati un borcan mic și umpleti-l pe jumătate cu alcool etilic (95%). Se adaugă un pic de cimbru sau ulei de lavanda. Cu acest amestec inmuiati un tampon de bumbac sau alt tampon absorbant (5 x 10 cm), care se pune pe partea laterala a unei rame intr-o seara calda. Tratamentul poate fi repetat de două până la patru ori într-un sezon (cu pauze), sau chiar de mai multe ori. Este de remarcat că, în zilele următoare se vor observa caderi intense de varoa. Astfel, alcoolul etilic (etanolul) distruge tinerii acarienii varroa în celulele capacite, și uleiul aromatic distruge parazitii adulți de pe albine. ATENTIE! Nu folosiți niciodată alcool industrial (care contine alcool metilic). Acesta (alcoolul metilic) va va ucide si albinele, nu numai paduchii. Aveti grija: tampoanele inmuiate cu amestecul respectiv sunt foarte inflamabile, asa ca nu umblati cu flacara deschisa si nu fumati in preajma."

Când văd hieroglifele alea mă întreb de ce nu am învățat rusa...Mulțumesc Liviu încă odată...s-ar putea sa meargă.
Cred ca se poate face chiar o soluție din alcool cu cimbru pus la macerat.
Mă duc ssă iau ingredientele, diseară le alcoolizez :)
Dacă dispare puietul împușcat înseamnă ca are eficienta sub capacele.
God help us !!
BUNKA

Mesajde eduard.rotaru » 28 Iul 2015, 14:25

BUNKA scrie:
eduard.rotaru scrie:Din cate imi amintesc eu varroa asta nu e nemuritor....plus ca el mai are si o perioada in care femela este apta pentru reproducere si daca ii trece vremea salut...nu se mai inmulteste...ori asta arata ca nu se poate ascunde la infinit in celule si albinele sa descapaceasca mereu puietul...

Hai sa vedem, cât poate trai o femela de Varoa?
Atât cât trăiește va încerca să se reproducă chiar ddacă mai poate sau nu.
Cat durează de la momentul cândo larva se afla iîn stadiul de încolăcit complet și grasa adică momentul premergător capacirea când varoa intra sub ea și momentul în care larva se transforma în pupa cu ochi roz ???
Caută răspunsul la întrebările astea doua și o sa vezi cât puiet o sa arunce albina cu VSH Afară!
Chiar te rog sa faci ăsta, vezi ca e un film pe youtube cu ciclul de reproducere al varoa, rata de multiplicare, în diferite stadii, și te rog sa scrii aici , ăsta nu doar ca sa punem problema și s-o lăsăm în coada de peste, ci pt ca sa înțelegem toți despre ce e vorba.
Dacă nu o faci tu, o sa o fac eu pt ca mi se pare extrem de important aspectul semnalat de tine poate fără sa vrei care pe mine mă stresez a de mult de când tot văd ce pățesc toamna.
Voi face un film cu ramele de la toți stupii pe natural sa vedeți ca nu e de gluma.
VSH fără CHEWING MITE este bomba cu ceas, explodeazăiîn fiecare sfârșit de vara toamna cu regularitate.

Adi, este clar ca nu se poate face apicultura fara tratamente impotriva varroa indiferent ca folosim celula naturala sau nu.
VSH ne ajuta sa tinem sub control inmultirea acarianului dar asta nu inseamna ca nu mai face tratamente.
Femela de varroa poate trai pana la 3 luni vara si pana la 8 luni in sezonul rece.
Calculele pot fi destul de simple si se pot vedea cate generatii de albina vor fi afectate insa si reproducerea acarianului este tinuta in frau si pierderile practic nu ar fi atat de insemnate. Dar repet VSH fara tratament nu duce la performanta. Daca vrem CHEWING MITE clar inseminare artificiala... insa din ce stiu eu CHEWING MITE se regaseste doar la albina asiatica...
eduard.rotaru

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR