Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

dati o parere ...

Mesajde paul » 29 Iul 2015, 12:24

Lamuriti-ma si pe mine ... ce-ar putea fi ?
Am fost sunat cu cateva minute in urma de proprietarul padurii unde am dus stupii. Spune ca a vazut foarte multa albina moarta in fata stupilor !
Nu-mi explic ... care ar putea fi cauza ??? Si ... habar n-am cum ar trebui sa procedez ! :oops:
Variante :
- furtisag violent ( ar trebui sa observ lupte la urdinisuri)
- canicula ... poate ar trebui sa le pun apa in ceva ? Din spusele sefului de ocol apa ar fi cam la 300 m de stupii mei ?
- o forma de otravire ( ar trebui sa duc albine moarte la analiza)
Dati-va si voi o parere si eventual un sfat cum ar trebui sa procedez !
Mentionez ca stupii i-am deplasat acum o saptamana la padure si de atunci n-am mai ajuns pe la ei !!! :evil:
LE ... treaba asta mi-a incurcat rau de tot programul. Mai devreme de diseara dupa orele 20 nu am cum sa ajung.
Recomandati-mi ceva, ce-ar trebui sa controlez, la ce ar trebui sa ma uit cu mai mare atentie !
LE 2 ... acelasi fenomen s-a intamplat la tei. Atunci am dat vina (mi-a placut sa cred) pe polenul toxic al teiului sau eventuale erbicidari a culturilor din zona.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Re: dati o parere ...

Mesajde kissi » 29 Iul 2015, 12:27

La mine scot trantorii, asa ca ar trebui sa vedeti ce albina este.
kissi

Mesajde paul » 29 Iul 2015, 12:33

kissi scrie:La mine scot trantorii, asa ca ar trebui sa vedeti ce albina este.

Ar fi frumos sa fie asa, desi ... ma indoiesc !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ignatov andrei » 29 Iul 2015, 12:43

Pai nea propitaru' nu stie daca zona a fost sau nu survolata de o pasarica mecanica?!?
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 29 Iul 2015, 12:45

Poate fi albina moarta la transport, scoasa afara si nenea propitaru sa fi observat abia acum!
ignatov andrei

Mesajde gica.mosu » 29 Iul 2015, 12:58

Paule,urgent tb vazut ci si cum sta treburili p'acolo sapoi li rezolvi pi rand...O pareri-daca nu ai sita pi tot podisorul alb batrana cadi prima(la transp=caldura)...Ma tem in lipsa di cules sa nu ai un furtisag(nu ti-as dori) chiar linistit=densitati mari-seceta+canicula=URMARI...cu parastas....Sunama cand ajungi acolo...bafta :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Florin Dobre » 29 Iul 2015, 13:00

Furtisagul nu se isca asa din senin. Ar trebui sa gasesti macar o victima/colonie distrusa. Muti stupii de acolo.
Daca au fost otravite, nu poti stii cine si de unde. Un semn ar fi trompa scoasa la albinele moarte. Muti stupii de acolo in zona safe.
Canicula...daca ai apa la 300 m, e in regula.

Insa poate fi vorba de albina eclozionata masiv la salcam si imediat dupa când reginele inca erau pe varf de ponta. Se intampla ca acel contingent sa-si termine acum stagiul si atunci apare depopularea brusca/vizibila si la urdinis (numita de dupa floarea soarelui sau ce ai tu acolo)...e vorba de momentul din sezon când stupii se depopuleaza vizibil.
Imi mentin parerea ca este vorba de un cocktail de imprejurari: depopulare naturala, cuiburi blocate, uzura in cules/dezorientare, chimicale, canicula.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde paul » 29 Iul 2015, 13:00

ignatov andrei scrie:Pai nea propitaru' nu stie daca zona a fost sau nu survolata de o pasarica mecanica?!?

Exclus !
Nu s-a stropit cu nimic in zona, mai ales ca-i zona protejata !
paul

Mesajde paul » 29 Iul 2015, 13:04

ignatov andrei scrie:Poate fi albina moarta la transport, scoasa afara si nenea propitaru sa fi observat abia acum!

Poate , desi daca a observat el (nu-i intra in atributiuni) inseamna ca-i ... groasa !
paul

Mesajde Florin Dobre » 29 Iul 2015, 13:05

ignatov andrei scrie:Poate fi albina moarta la transport, scoasa afara si nenea propitaru sa fi observat abia acum!

Sau albina afectata la transport care nu capoteaza imediat. :idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde paul » 29 Iul 2015, 13:06

gica.mosu scrie:Paule,urgent tb vazut ci si cum sta treburili p'acolo sapoi li rezolvi pi rand...O pareri-daca nu ai sita pi tot podisorul alb batrana cadi prima(la transp=caldura)...Ma tem in lipsa di cules sa nu ai un furtisag(nu ti-as dori) chiar linistit=densitati mari-seceta+canicula=URMARI...cu parastas....Sunama cand ajungi acolo...bafta :!:

Am site pe tot podisorul !
Ma gandesc si eu la un furtisag , mai ales ca am scos blocurile urdinis (buna aerisire pe vreme caniculara) ! :evil:
paul

Mesajde proapis13 » 29 Iul 2015, 13:10

Cate ceva din toate si amestecate
Posibil dar NU sigur,porumbul se stropeste in perioada cand floarea soarelui este inflorita
si de acolo depopularile masive din timpul si de dupa acest cules...
Daca mai adaugam si albina moarta la transport si trantorii exilati cam asta ar fi tabloul..
Ferea Domul sa gasesti larve scoase inainte de eclozionare si albina cu trompa scoasa in fata urdinisului...
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde paul » 29 Iul 2015, 13:10

Florin Dobre scrie:Furtisagul nu se isca asa din senin. Ar trebui sa gasesti macar o victima/colonie distrusa. Muti stupii de acolo.
Daca au fost otravite, nu poti stii cine si de unde. Un semn ar fi trompa scoasa la albinele moarte. Muti stupii de acolo in zona safe.
Canicula...daca ai apa la 300 m, e in regula.

Insa poate fi vorba de albina eclozionata masiv la salcam si imediat dupa când reginele inca erau pe varf de ponta. Se intampla ca acel contingent sa-si termine acum stagiul si atunci apare depopularea brusca/vizibila si la urdinis (numita de dupa floarea soarelui sau ce ai tu acolo)...e vorba de momentul din sezon când stupii se depopuleaza vizibil.
Imi mentin parerea ca este vorba de un cocktail de imprejurari: depopulare naturala, cuiburi blocate, uzura in cules/dezorientare, chimicale, canicula.

Acelasi fenomen s-a intamplat la tei . Albinele moarte nu aveau trompa scoasa !
In conditiile aceluiasi fenomen, nu am gasit nici o colonie distrusa !
Cuiburile nu-s blocate, le-am verificat inainte de mutare !
Nu ma duce capul ce-ar putea fi ! :oops:
paul

Mesajde paul » 29 Iul 2015, 13:12

proapis13 scrie:Cate ceva din toate si amestecate
Posibil dar NU sigur,porumbul se stropeste in perioada cand floarea soarelui este inflorita
Daca mai adaugam si albina moarta la transport si trantorii exilati cam asta ar fi tabloul..
Ferea Domul sa gasesti larve scoase inainte de eclozionare si albina cu trompa scoasa in fata urdinisului...

Mariane, n-am fost cu stupii la floarea soarelui !
Probabil ca-i asa cum ziceti toti... un cocktail otravit !
paul

Mesajde proapis13 » 29 Iul 2015, 13:16

paul scrie:
proapis13 scrie:,porumbul se stropeste in perioada cand floarea soarelui este inflorita

Mariane, n-am fost cu stupii la floarea soarelui !
Probabil ca-i asa cum ziceti toti... un cocktail otravit !

In mod sigur ai avut si porumb in zona cu stupina...eu asta am vrut sa scot in evidenta...
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde paul » 29 Iul 2015, 13:24

proapis13 scrie:In mod sigur ai avut si porumb in zona cu stupina...eu asta am vrut sa scot in evidenta...

DA !
Era porumb, insa, nu in suprafete mari. Sole de 0,5 -3 ha ... maximum, la proprietari diferiti !
Este posibil sa fi avut o remanenta asa mare otrava (in conditiile in care s-ar fi stropit porumbul) ???
paul

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE