balasbebe scrie:Cred ca un calorifer in stup nu ar strica. Scoti diafragma si pui rama cu miere langa cuib. Daca poti sa-i dai 2 gauri sa poata trece albinele pe ambele parti. In functie de spatiul ramas, vei putea pune flacoane cu apa calda invelite in carpe sa se pastreze putin temperatura. Daca ai posibilitatea sa pui si peste cuib, sub capac flacoane cu apa calda.
Mai sunt 3 luni de iarna. Poti sa unesti ce a mai ramas si astfel ai reusi mult mai sigur.
Sfaturi suntt multe, dar numai pe Apifonda nu uvei reusi, mai ales din decembrie. Mai bine incearca cu apiinvert la punga. Ideal este sa pui miere. Te-am ametit. Te rog sa alegi o varianta.
un OM scrie:Cei care te-au sfătuit să nu pui apifonda ci miere de pe acum, este din cauza continutului mare de zahăr pe care-l are apifonda sau alte şerbeturi. Pentru a le putea manca, albina trebuiue să le proceseze, invertească, ori asta înseamnă o muncă intensă, taman în perioada în care albina trebuie să hiberneze. După zborul de curăţire se mai schimbă problema.
catalin_viezure_6 scrie:daca torn miere in celulele ramelor din stup ar fi mai bine ?
ilalexandru scrie:Cum sa pui miere in rame? e o operatiune si mai proasta. Unde vrei a pune mierea in rame? Dupa diafragma? CUm ajunge albina acolo cand noapte sunt sub 0 grade? IAr daca te gandesti a pune miere in ramele din cuib...e o idee si mai proasta. MIerea trebuie incalzita, o sa se prelinga pe rame si pe fundul stupului, albina o sa se inneclaiasca si in final, poti sa te alegi cu un furtisag. Maine, poimaine se anunta ceva mai cald... cheama un apicultor profesionist care sa se uite in stupii tai. Albina nu trebuie deranjata in perioada asta. Orice deranj inseamna consum de hrana si implicit incarcarea intestinului.
ilalexandru scrie:Cum sa pui miere in rame? e o operatiune si mai proasta. Unde vrei a pune mierea in rame? Dupa diafragma? CUm ajunge albina acolo cand noapte sunt sub 0 grade? IAr daca te gandesti a pune miere in ramele din cuib...e o idee si mai proasta. MIerea trebuie incalzita, o sa se prelinga pe rame si pe fundul stupului, albina o sa se inneclaiasca si in final, poti sa te alegi cu un furtisag. Maine, poimaine se anunta ceva mai cald... cheama un apicultor profesionist care sa se uite in stupii tai. Albina nu trebuie deranjata in perioada asta. Orice deranj inseamna consum de hrana si implicit incarcarea intestinului.
ms pt informatie dar deja am luat miere poliflora si peste 3 zile le dau , are ceva daca e poliflora ?ilalexandru scrie:Daca albina circula, exista riscul de furtisag. Si cum zilele astea s-a incalzit binisor si albina a iesit afara, automat si riscul de furtisag a crescut. Si mai e inca un lucru important aici....sunt anumite familii de albine care ies afara la zbor la o temperatura mai scazuta. Si asa pot ataca familiile de albine care au nevoie de o temperatura mai ridicata pentru a iesi la zbor.
Cataline atentie ce miere le pui in punga. CEea mai buna ar fi mierea zaharisita de floarea soarelui. Vezi sa nu curge peste familiile de albine
am luat-o din piata nu cred ca e zaharisitailalexandru scrie:NU are nimic. NU stiu in ce stadiu e mierea ta acum, insa eu procedez astfel cand le pun cate o turta din miere poliflora. Atentie ca am zis poliflora si nu rapita. Bag mierea in punga asa zaharisita cum el, apoi o intind cu o sticla din sticla pana se intinde uniform. Grosime cam un centimetru. O las o zi, apoi decupez un triunghi in punga si o pun deasupra ghemului. Ti-am mai zis...cheama pe cineva sa te ajute. oriunde, pt prima data, nu iese treaba bine
catalin_viezure_6 scrie:am luat-o din piata nu cred ca e zaharisita
horia_ch scrie:catalin_viezure_6 scrie:am luat-o din piata nu cred ca e zaharisita
Nu e cea mai strălucită idee să dai miere luată din piaţă. Dacă mierea provine, spre exemplu, dintr-o stupină bolnavă? Să spunem loca. În cazul ăsta la anul poţi să îţi iei adio de la albine.
Dă-le zahăr, sub orice formă potrivită pentru condiţiile tale. E MULT mai bine decât miere din piaţă.
Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori