Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde ignatov andrei » 26 Iul 2015, 19:35

pustu scrie:Cum deosebesc eu albinele care participa la cules de cele care devin culegatoare ? Sau la ce se refera aceasta exprimare ?
Multumesc .

Nu trebuie sa deosebesti nimic.
Toata aceasta confuzie - adica... devine culegatoare - s-a facut de la urmatorul aspect:
- albina casnica care este doica (secreta laptisor) poate sa inhibe functionarea glandelor hipofaringiene si mandibulare in vederea participarii la cules, adica la preluat si prelucrat mierea (nectarul, dupa unii) adusa de culegatoare.
Astfel se reduce ponta matcilor. Acest fenomen are loc in timpul culesurilor de mare intensitate, pentru ca la culesurile de intretinere (exceptand perioada pregatirii pentru iarna) familiile normale vor avea o dezvoltare numai ascendenta, fara reducerea pontei!
Albinele doici pot sa reactiveze acele glande si sa secrete laptisor daca mai au ocazia si chiar daca ating varsta pentru a deveni culegatoare, ele vor hrani larvele tinere, ca orice albina casnica, dar vor parasi stupul cand se anunta "o noua mobilizare"!

De aici a aparut confuzia cu devine culegatoare. Masuratorile si urmaririle efectuate au aratat ca sunt mobilizate la cules mai multe albine culegatoare (deobicei nu toate albinele culegatoare ies afara din stup), iar unii autori afirma ca ar fi si un decalaj in ceea ce priveste varsta la care unele albine devin culegatoare in timpul culesurilor de mare intensitate, afirmatie preluata de unii ca fiind valabila, de altii nu!
De aici si pana la a afirma ca toate albinele devin culegatoare... e drum luuuung...!!!
ignatov andrei

Mesajde Trantorul@ » 26 Iul 2015, 19:51

Colegu de mai sus o uitat sa specifice ca cica in culesurile de intretinere sau foarte slabe spre deloc s-ar mai pastra ceva efective mai mari sau mai mici intacte "virgine" pentru marele cules!!! ( in situatiile astea cica nu ar iesi toate culegatoarele .... in marele cules sacrificiu e suprem din partea culegatoarelor toate is pe baricade... stiu ele ce stiu ... ori ... ori)

Nu pot garanta ca inca nu am folosit spray .... asa or zis altii ....si tind sa le dau dreptate
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde ignatov andrei » 26 Iul 2015, 19:55

Trantorul@ scrie:Colegu de mai sus o uitat sa specifice ca cica in culesurile de intretinere sau foarte slabe spre deloc s-ar mai pastra ceva efective mai mari sau mai mici intacte "virgine" pentru marele cules!!! ( in situatiile astea cica nu ar iesi toate culegatoarele .... in marele cules sacrificiu e suprem din partea culegatoarelor toate is pe baricade... stiu ele ce stiu ... ori ... ori)

Nu pot garanta ca inca nu am folosit spray .... asa or zis altii ....si tind sa le dau dreptate
:lol: :lol: :

Si tu acuma... :lol:
Ce trebuia sa fac, sa scriu un roman...?!?
Cateva indicii si omul va studia mai amanuntit publicatiile cancan! :lol:
ignatov andrei

Mesajde Trantorul@ » 26 Iul 2015, 20:02

Grija mare ca daca imi mai dispar din zambilici ....

Unii oameni care chiar is pasionati vor cauta, altii care is chititi pe cate o chestie pana nu isi sparg si ei capul nu vreau sa inteleaga!

P.S. Oricum vad ca sezonu asta de pupaturi nu o tinut prea mult poate urmatorul !!!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde pustu » 26 Iul 2015, 20:17

Multumesc pentru raspunsuri .
ignatov andrei scrie:...
- albina casnica care este doica (secreta laptisor) poate sa inhibe functionarea glandelor hipofaringiene si mandibulare in vederea participarii la cules, adica la preluat si prelucrat mierea (nectarul, dupa unii) adusa de culegatoare.
...
Albinele doici pot sa reactiveze acele glande si sa secrete laptisor daca mai au ocazia si chiar daca ating varsta pentru a deveni culegatoare, ele vor hrani larvele tinere, ca orice albina casnica, dar vor parasi stupul cand se anunta "o noua mobilizare"!

...

Sa inteleg de aici ca albinele culegatoare nu mai pot sa-si reactiveze glandele hipofaringiene si mandibulare si sa secrete laptisor , acest lucru fiind posibil doar in cazul albinelor doici care au participat la cules inainte de vreme ?
Multumesc .
yahoomail : danpustu
facebook : pustu stuparul
youtube : http://www.youtube.com/pustustuparul
pustu

Mesajde ignatov andrei » 27 Iul 2015, 08:47

ignatov andrei scrie:
Trantorul@ scrie:Colegu de mai sus o uitat sa specifice ca cica in culesurile de intretinere sau foarte slabe spre deloc s-ar mai pastra ceva efective mai mari sau mai mici intacte "virgine" pentru marele cules!!! ( in situatiile astea cica nu ar iesi toate culegatoarele .... in marele cules sacrificiu e suprem din partea culegatoarelor toate is pe baricade... stiu ele ce stiu ... ori ... ori)

:lol: :lol: :

Apicultorii, care stiu ce vorbesc atunci cand vine vorba de viata albinelor, vor spune ca: "au scos albina la zbor" nu "au scos puietul la zbor" (cum foarte multi se exprima), atunci cand se fac zborurile de recunoastere.
Nu avem de unde sti componenta si proportia acelei aglomarari din fata stupului. Acolo pot fi "efective virgine", pastrate din timp, dar si albine care atunci au implinit varsta si au devenit culegatoare.
ignatov andrei

Mesajde bogdanel0887 » 31 Iul 2015, 07:36

Salutari...Intrebare de incepator: Mi-au ramas de la primul stup primit in jur de 6 rame mai vechi(destul de negre) in cei 4 stupi care ii am acum. Aceste rame sunt in cuib si sunt toate pline cu puiet. Intrebarea mea este cum as putea sa scap de aceste rame? este ok daca le scot acum in afara cuibului? macar pe cele care au puiet capacit...
bogdanel0887

Mesajde proapis13 » 31 Iul 2015, 08:12

bogdanel0887 scrie:Salutari...Intrebare de incepator: Mi-au ramas de la primul stup primit in jur de 6 rame mai vechi(destul de negre) in cei 4 stupi care ii am acum. Aceste rame sunt in cuib si sunt toate pline cu puiet. Intrebarea mea este cum as putea sa scap de aceste rame? este ok daca le scot acum in afara cuibului? macar pe cele care au puiet capacit...

Apicultorii cu experienta DAU in perioada asta rame negre la ouat si tu te chinui sa le scoti afara....
Da cartea,daca nu ai experienta sau un mentor,cartea ce zice ???... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde bogdanel0887 » 31 Iul 2015, 08:50

proapis13 scrie:
bogdanel0887 scrie:Salutari...Intrebare de incepator: Mi-au ramas de la primul stup primit in jur de 6 rame mai vechi(destul de negre) in cei 4 stupi care ii am acum. Aceste rame sunt in cuib si sunt toate pline cu puiet. Intrebarea mea este cum as putea sa scap de aceste rame? este ok daca le scot acum in afara cuibului? macar pe cele care au puiet capacit...

Apicultorii cu experienta DAU in perioada asta rame negre la ouat si tu te chinui sa le scoti afara....
Da cartea,daca nu ai experienta sau un mentor,cartea ce zice ???... ;)

Si atunci in ce perioada trebuie scoase ramele foarte negre afara? Eu stiam ca nu e indicat sa tii rame vechi in cuib(ale mele cred ca au mai mult de 4-5 ani.)
bogdanel0887

Mesajde ignatov andrei » 31 Iul 2015, 08:58

Le tot tragi spre marginea cuibului si cand vor fi fara puiet le dai la curatat dupa diafragma! Este timp, nu te grabi!

Rame mai inchise la culoare se recomanda, dar nici negre cum e fundul la ceaun! :lol:
ignatov andrei

Mesajde bogdanel0887 » 31 Iul 2015, 10:00

ignatov andrei scrie:

Le tot tragi spre marginea cuibului si cand vor fi fara puiet le dai la curatat dupa diafragma! Este timp, nu te grabi!

Rame mai inchise la culoare se recomanda, dar nici negre cum e fundul la ceaun! :lol:

Multumesc...Stiam ca se recomanda mai inchise la culoare, dar am cateva ca taciunele si de aia vreau sa le scot
bogdanel0887

Mesajde varza » 31 Iul 2015, 14:09

Salutari tuturor. Eu sunt un vesnic incepator se pare. Ma confrunt din nou cu o situatie ciudata. Un roi cu 4 rame la data aceasta pe care vroiam sa il unesc mai tarziu cu un alt roi. Acum 2 saptamani am luat de la un roi bezmetic 3 rame de miere si cu ceva puiet de trantor si le-am dat dupa diafragma. Toate bune si frumoase pana azi cand m-am trezit cu o multime de trantori eclozionati din ramele respective si cuibul blocat cu miere. Acum curiozitatea mea ar fi daca se poate sa urce iar prin pomi ? Nu am gasit inca botci dar mai am roi la care am procedat asa si tare mie frica de inaltime :)) Multumesc tuturor .
varza

Mesajde proapis13 » 31 Iul 2015, 14:57

La tine nu ar fi problema sa-ti fie frica de inaltime ci de altceva...
Daca din greseala ai luat odata cu acele rame de la cel trantorit si o albina outoare ??
Altfel nu-mi explic cuibul blocat cu miere si stupul plin cu trantori... :?
CE sau cine te-a impiedicat sa barbieresti celulele alea cu trantori ??
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde varza » 31 Iul 2015, 15:12

Multumesc proapis de raspuns. E exclus sa iau si albina ouatoare. Am adus ramele respective in casa seara si le-am pus a doua zi la respectivul roi. Totusi se pare ca au eclozionat si asa. Nu le-am mai descapacit intrucat am considerat ca nu e viabil.
Cuibul nu e plin cu trantori doar puietul ce a eclozionat de pe ramele respective si care ulterior nu a fost dat afara.
varza

Mesajde vasilefi » 03 Aug 2015, 10:05

am lasat la floare stupii in curtea unei firme
cate kg de miere ar fi rezonabil sa dau patronului? am avut 16 stupi

i-am spus initial ca-i dau miere, nu am spus cata si nici el nu a ridicat pretentii
vasilefi

Mesajde akmm » 03 Aug 2015, 10:26

bogdanel0887 scrie:...........

Hai sa spunem ca o rama veche se reformeaza in momentul in care, goala fiind, expusa la soare mai lumineaza cel mult 1/3 din celule.O rama poate avea si 20 ani daca nu a crescut puiet (caz mai rar in cuib), valabil pentru ramele de magazin neouate.Dar am mai vorbit.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR