Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde BUNKA » 01 Aug 2015, 12:50

Baga...eu sunt cucuvea de noapte, când tara doarme Bunka baga :))
BUNKA

Mesajde asd » 01 Aug 2015, 13:25

BUNKA scrie:Cred ca as putea sa și iernezi niștennucleu pe câte 4 r alăturațiaașa, ramele sunt înalte. ?.posibil sa meargă.

Merge si merge prea bine. Eu am dat corpul 2 la 2 nuclee de astea. La primavara le bag in lazi separate.

DSCN5175.JPG
asd

Mesajde BUNKA » 01 Aug 2015, 16:39

Am sa fiu prezent și aici http://www.resistantbees.com/forum/view ... &start=790 sunt multe de aflat dar trebuie sa mă pun la punct cu limba germana.
Aici am profesori buni..
BUNKA

Mesajde BUNKA » 02 Aug 2015, 14:29

Iata ce răspuns am primit legat de componenta genetica de care vorbeam legat de chew mite, se pare ca trebuie selectata o albină care construiește un număr optim de celule de trântori pe fiecare rama. http://www.resistantbees.com/forum/view ... &start=940

totuși eu cred ca dacă umblam serios la genetica prin înseminare controlata câțiva ani se poate duce treaba la extrem.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 04 Aug 2015, 05:13

Am mai aflat ceva....VSH are doua componente, una se cheama comportament igienic adică ce am eu, cealaltă însă consta în faptul ca albinele elimina preponderent puietul care este parazitat de femele varoa apte de reproducere, cel steril este practic lăsat sa își facă ciclul...daca am înțeles eu bine.
http://www.resistantbees.com/forum/view ... &start=950
Au pus un link acolo despre Cum este definit VSH, și este o caracteristica genetica, deci nu e cum ziceam e eu...eu am doar comportament igienic.
Adică trebuie ffăcut selecție, dar sa vedem Cum. ?.

Ăsta e materialul...
http://resistantbees.com/blog/?page_id=1659

...deci, puii mei, sa ne mai lase doctorul Ciprian Negru cu albinele lui rezistente la varoa ca nu are nimeni în România așa ceva deocamdată. Avem de învățat...
BUNKA

Mesajde BUNKA » 04 Aug 2015, 07:34

Știu ca poate pare off topic însă felul în care am conceput rama pt construcția naturala a fagurilor merge mănușă cu obținerea albinelor rezistente la varoa, deci de aici încolo în direcția ăsta voi duce discuția aici, nu are rost sa deschidem la nesfârșit topicuri.
Am nevoie de ceva documentație despre genetica la albine...daca știe cineva un material Bun, dati-mi de știre.
BUNKA

Mesajde asd » 04 Aug 2015, 08:03

BUNKA scrie:...deci, puii mei, sa ne mai lase doctorul Ciprian Negru cu albinele lui rezistente la varoa ca nu are nimeni în România așa ceva deocamdată. Avem de învățat...

Cred ca supraestimam putintel puterile acestui paduche :) si n-as baga mana in foc ca nu exista undeva prin tara asta albine care se descurca bine la capitolul asta. Asta a fost unul din motivele principale ale deschiderii unui topic la apicultura bio. Insa vad ca pe forum nu prea se baga nimeni cu asa ceva.
asd

Mesajde BUNKA » 04 Aug 2015, 09:18

Observ...aștept sa văd și eu câți se baga în cursa asta...mai ales din cei care se presupune ca vor lucra pe fagure natural de aici înainte și cei care au foi de 4,9 mm îi anunț dinainte pe cei ce au stupi ca ai mei ca 4,9 mm se atinge undeva prin Anul 2-3, de acolo înainte ne putem chinui cu selecția etc.
Nu e ușor, iar cine vrea sa bage fum...nu are decâ iînsăeu spun de pe acum ca pot fi tținute în viața fără"fum", nu am sștiut eu Cum anul trecut dar învăț pe parcurs.
Deci cine vrea albina care trăiește dublu adică de la 4-6 săptămâni se duce spre 8-12 săptămâni în sezon...deci cine vrea așaceva trebuie sa uite de "fum" sși sa meargăcu mine pe drumul greu.
Presupun ca veți înțelege cu toții ce înseamnă dublarea duratei de viață, și ce impact are asupra ceea ce facem noi.
BUNKA

Mesajde asd » 04 Aug 2015, 09:43

Tratamentele chimice dure sunt folosite de apicultorii comerciali, care nu vor sa piarda chiar nimic. Cu toate astea pierderi sunt.
Tratamentele care se fac in perioada asta si in orice perioada in care exista puiet in stupi, au efect minor asupra paduchilor. Adevarul e ca trebuie sa acceptam si pierderile(sunt ani si ani). Asta e viata. Per ansamblu tot suntem castigati ca nu ne stresam si avem mai mult timp pentru alte chestiuni mai importante in viata. Albinele sunt rezistente. Un singur tratament pe an facut toamna tarziu e suficient si nu trebuie sa fie neaparat varachet. In germania e interzis din cate stiu. La ora asta multi dintre ei baga familiile pe foite si galeti de sirop si le trateaza cu solutie de oxalic:

http://www.beesource.com/forums/showthr ... treat-quot

Cam asta e singurul tratament chimic pe care au voie sa il faca. De asemenea hraniri nu au voie incepand cu luna ianuarie.
asd

Mesajde eduard.rotaru » 04 Aug 2015, 10:57

BUNKA scrie:Am mai aflat ceva....VSH are doua componente, una se cheama comportament igienic adică ce am eu, cealaltă însă consta în faptul ca albinele elimina preponderent puietul care este parazitat de femele varoa apte de reproducere, cel steril este practic lăsat sa își facă ciclul...daca am înțeles eu bine.
Au pus un link acolo despre Cum este definit VSH, și este o caracteristica genetica, deci nu e cum ziceam e eu...eu am doar comportament igienic.

Ăsta e materialul...

...deci, puii mei, sa ne mai lase doctorul Ciprian Negru cu albinele lui rezistente la varoa ca nu are nimeni în România așa ceva deocamdată. Avem de învățat...

Adi, ma bucur ca te-ai lamurit ca VSH se transmite genetic...si cum ziceam vine pe gena recesiva.
Nu as vrea sa te contrazic dar eu am VSH in stupina de cativa ani si nu am celula naturala....intr-adevar sunt niste mari avantaje ale celulei naturale insa nu conduce la aparitia VSH...
eduard.rotaru

Mesajde asd » 04 Aug 2015, 13:11

Dupa parerea mea cel mai bun si sanatos material didactic il are Kirk Webster. Trebuie limpezite putin apele in aceasta privinta. Exista un fel de miscare hippie si in albinarit care se agata de te miri ce solutii magice insa esenta problemei sta in selectie. Cititi articolele lui Kirk. Tipul asta nu umbla pe internet. Articolele sunt vechi si puse pe site de altii cu permisiunea sa.
asd

Mesajde un incepator » 04 Aug 2015, 13:33

Buna Adi,incerc sa iau legatura cu tine de ceva vreme dar nu reusesc.Te-am sunat de nenumarate ori,ti-am trimis si mesaj dar degeaba.Daca ti-ai schimbat numarul de tel. da si tu un semn.Am ceva de vorbit cu tine(important cred eu).Bafta si astept un semn.
un incepator

Mesajde BUNKA » 04 Aug 2015, 14:41

eduard.rotaru scrie:
BUNKA scrie:Am mai aflat ceva....VSH are doua componente, una se cheama comportament igienic adică ce am eu, cealaltă însă consta în faptul ca albinele elimina preponderent puietul care este parazitat de femele varoa apte de reproducere, cel steril este practic lăsat sa își facă ciclul...daca am înțeles eu bine.

Ăsta e materialul...

Adi, ma bucur ca te-ai lamurit ca VSH se transmite genetic...si cum ziceam vine pe gena recesiva.
Nu as vrea sa te contrazic dar eu am VSH in stupina de cativa ani si nu am celula naturala....intr-adevar sunt niste mari avantaje ale celulei naturale insa nu conduce la aparitia VSH...
BUNKA

Mesajde BUNKA » 04 Aug 2015, 15:42

Eduard, dacă aveai VSH înseamnă ca deja aveai albine rezistente la varoa fara tratament, citește documentul...m-am înșelat, am crezut ca se referă numai la descapacirea puietului parazitat, dar e mai mult de atât...Este și greu de depistat dacă ai sau nu pt ca trebuie monitorizata populatia de varoa, cred ca am zis...în document scrie clar ca exista o diferență mare intre comportamentul igienic și VSH care presupune din câte am înțeles existenta unei stări în care albinele împiedică mai cu seama împerecherea paraziților apți sexual, deci aia sunt vânați mai cu seama, ...cei sterili nu sunt deranjați...deci cum poți ști dacă ai sau nu VSH iîn familii, simplu, dacă comportamentul igienic este prezent și aici mmă refer la descapacirea în stadiul de ochi roz, și dacă exista un număr mic de paraziti pe tot parcursul anului, adica intervine acea stare de echilibru intre parazit și gazda, și nu sunt necesare tratamente.
Ultima oară modificat de BUNKA pe 04 Aug 2015, 15:55, modificat de 2 ori în total.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 04 Aug 2015, 15:52

Eduard, dacă ai VSH...da-ne și noua :) ce știu sigur ca ai, e un Delon de la mine.
Celula mica provoacă aproape instantaneu comportament igienic pronunțat, dar cred ca trebuie facut selecție pt VSH, dar cum anume Facem? ...După ce criterii, de unde știmunde este gena? ..e ppuțin cam complicat pt mine în momentul sta pt ca anul trecut au crăpat toate cu tot comportamentul lor super igienic deci trebuie ceva mai mult de atât.
Nu as încerca să aplic metoda lor pt ca deja am încercat-o, sa nu tratezi, și sa înmulțești din supravietuitori....dar dacă nu exista supraviețuitori ce faci? Mai stai o tura și o iei de la capat?
Nu cred ca e cea mai buna idee, mai bine încerc sa ghicesc niște caractere de supraviețuitor și încerc sa creez niște linii din care sa selecționez în continuare...nu știu Cum e mai bine.
Ultima oară modificat de BUNKA pe 04 Aug 2015, 15:57, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde eduard.rotaru » 04 Aug 2015, 15:57

BUNKA scrie:Eduard, dacă aveai VSH înseamnă ca deja aveai albine rezistente la varoa fara tratament, citește documentul...m-am înșelat, am crezut ca se referă numai la descapaci rea puietului parazitat, dar e mai mult de atât...Este și greu de depistat dacă ai sau nu pt ca trebuie monitorizata populatia de varoa, cred ca am zis...în document scrie clar ca exista o diferență mare intre comportamentul igienic și VSH care presupune din câte am înțeles existenta unei stări în care albinele împiedică mai cu seama împerecherea paraziților apți sexual, deci aia sunt vânați mai cu seama, cei sterilizare nu sunt deranjați...deci cum poți sștiddacă ai sau nu VSH iîn familii, simplu, dacă comportamentul igienic be ste prezent șiaici mmă refer la descapacirea în stadiul de ochi roz, și dacă exista un număr mic de paraziti pe tot parcursul anului, adica intervine acea stare de echilibru intre parazit și gazda, și nu sunt necesare tratamente.

Acele tratamente pe care le fac sunt in numar mic si doar o singura data pe an...plus ca nu folosesc tratamente chimice, agresive....incerc pe cat posibil tratamentele naturale...
VSH ai sa vezi la multi crescatori din toata lumea asta si nicidecum nu sunt axati pe celula naturala.
Repet, este ideala varianta celulei naturale + VSH insa asta nu va conduce la o supravietuire a albinei melifere...albina melifera are o alta structura/alt comportament fata de cea asiatica...dar aici intram in alte discutii ....
eduard.rotaru

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR