Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Sondaj tendinta varroa 2015

Mesajde asd » 28 Iul 2015, 17:27

Pentru cine nu are ce face:

100 ml de albine(300 buc.) intr-un borcan cu zahar cu capac de sita, se adauga o lingura de zahar pudra peste ele, se amesteca bine si se lasa 1-2 minute, se scutura deasupra unei farfurii cu apa, se numara paduchii cazuti si se face procentajul. Se scutura albina de pe puiet.

Esantioane se iau de la stupi de diverse puteri, in colturi diferite ale stupinei pentru a acoperi cat mai multe variante.

La mine:

Sibiu - 4 esantioane - doar unul a avut procentaj de 3% (tratat necorespunzator anul trecut in octomnbrie) - acid oxalic picurat(3.5%) in sirop de zahar
Restul abia am vazut un mascul de varroa la unul.

Ar fi interesant si de specificat aspectul puietului pe rama in cazul stupilor infestati si alte observatii.
asd

Re: Sondaj tendinta varroa 2015

Mesajde asd » 29 Iul 2015, 08:21

La noi se face abuz de varachet, taktik sau alte substante chimice care in mod normal pe dincolo se folosesc doar in cazuri extreme.
Facand aceste teste o sa vedeti multi dintre voi ca de multe ori chiar nu e cazul sa tratati.
Ma adresez celor care fac stuparit stationar.

Semnele cele mai sigure ale prezentei varroa sunt depopularile, aspectul imprastiat al puietului, aparitia atipica a botcilor ca sa nu mai vorbesc de sechelele provocate de virusi cum ar fi aripi deformate, abdomen scurt, albine care nu pot zbura etc. Alea sunt cazurile grave.

De exemplu la mine am o familie recordista care a regresat acum.

Aspectul puietului acum spre finalul verii a devenit ceva de genul:
DSCN5161.JPG

si se datoreaza cel mai probabil virusului PMS transmis de varroa (http://beeinformed.org/2013/10/parasiti ... drome-pms/)

Infestarea acestui stup este de aproximativ 3%. Vorbim de o infestare moderata aici, caz in care s-ar preta la ceva tratamente. Eu o mai las insa sub observatie inca vreo 2 saptamani. Inca nu sunt hotarat daca o sa o tratez in August sau nu. Stupii invecinati au intrarile la 180 de grade. Asa e cel mai optim pentru a preveni migrarea albinelor intre stupi.
asd

Mesajde balu » 29 Iul 2015, 09:23

aripi deformate am vazut si eu la unii stupi, varooa vizibil pe albina ca in alti ani, nu, pe larve de trintori descapacite, nu! Iar ma imbat cu apa rece :?:
balu

Mesajde asd » 29 Iul 2015, 09:25

Fata de anul trecut e diferenta mare, cel putin la mine.
asd

Mesajde asd » 30 Iul 2015, 09:33

S-ar putea ca asta sa fie explicatia numarului scazut de paduchi de anul asta:

http://www.nzbees.net/forum/threads/var ... ture.1530/

Le Conte, Y., Arnold, G., Desenfant, P., (1990) Influence of Brood Temperature and Hygrometry Variations on the Development of the Honey Bee Ectoparasite Varroa jacobsoni (Mesostigmata: Varroidae), Environmental Entomology, Volume 19, Number 6, pp. 1780-1785

Temperaturile ridicate inhiba reproducerea parazitului; odata temperatura in sine si apoi faptul ca la temperaturi mai mici eclozarea puietului se prelungeste ducand la o inmultire mai mare a lui. Anul asta a fost cald zile la rand fata de anul trecut cand a plouat de m-am saturat pana la sfarsitul lui August.
asd

Mesajde balu » 03 Aug 2015, 09:10

Pe larve de trintori nu, in schimb am rupt o botca si surpriza 2 rosii pe larva, cine a mai vazut asa ceva?
balu

Mesajde ovidiu8403 » 03 Aug 2015, 09:16

sambata 01.08.2015 primul varachet forte , stationar 100%, 4 picaturi ,media 4-6 varoa picati . Tind sa cred ca in stationar nu dezvolta varoa ca si in pastoral . Mai repet 2 tratamente in august, 2 in sept la sfarsit si unul in oct ...
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde Alexu » 04 Aug 2015, 16:22

Si eu sunt într o dilema, unde e varroua ? Le am facut un tratament cu taktic. Am văzut doar 2 capuse , Anu trecut erau cu zecile
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Mesajde gica.mosu » 04 Aug 2015, 17:03

asd scrie:Fata de anul trecut e diferenta mare, cel putin la mine.

...Sa nu comparam un an cu altiI"nevar" uneori chiar in cadrul ac stupini pot aparea ff mari diferente...Respectati nr si indicatiile din prospect=varachet s-au alceva si rez -apar...Cand vezi paduchi pe albine =alerta maxima (tratament urgent- cu ce aveti):idea:.....bafta-MOSU :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde cristi_vidican » 05 Aug 2015, 06:16

ovidiu8403 scrie:sambata 01.08.2015 primul varachet forte , stationar 100%, 4 picaturi ,media 4-6 varoa picati . Tind sa cred ca in stationar nu dezvolta varoa ca si in pastoral . Mai repet 2 tratamente in august, 2 in sept la sfarsit si unul in oct ...

E august. Varoa e în puietul căpăcit. Să vezi ce va cădea în septembrie.
E adevărat că în staționar aduni mai puțină varoa, dar trebuie atenție la tratamente, că nu se știe.
Se pot face și sondaje și atunci știm cam ce avem în stupină.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde gica.mosu » 05 Aug 2015, 07:27

Faceti in aug=3 la 7 zile(ciclu puiet)si 1-2 in sept-oct dupa caz cand nu mai e puiet si ai rez pb...Asa am facut anul trecut(8 tratamente tot anul)...acum am facut prin sondaj cu VF =ff putini au cazut....spor la tati-mosu :!: :!: :!:
'
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde ovidiu8403 » 05 Aug 2015, 07:36

Cand am vazut in alti ani ici colo cate un paduche pe albine nu am inteles gravitatea . Acum cand stiu ca dracii aia umbla printre albine , si stiu ca din luna august "musca" din albinele de iernare nu pot sta indiferent .Dar nici sa exageram cu tratamentele nu e bine , e adevarat , totusi eu mai fac un tratament acum in august si 3 consecutive, unul Sf. septembrie si 2 in octombrie ( ultimul fara puiet - prin verificare prealabila exsistenta acestuia). Noroc !
ovidiu8403

Mesajde Adi Hodis » 05 Aug 2015, 07:53

ovidiu8403 scrie:Cand am vazut in alti ani ici colo cate un paduche pe albine nu am inteles gravitatea . Acum cand stiu ca dracii aia umbla printre albine , si stiu ca din luna august "musca" din albinele de iernare nu pot sta indiferent .Dar nici sa exageram cu tratamentele nu e bine , e adevarat , totusi eu mai fac un tratament acum in august si 3 consecutive, unul Sf. septembrie si 2 in octombrie ( ultimul fara puiet - prin verificare prealabila exsistenta acestuia). Noroc !

Ovidiu, "muscaturile" Varroa nu sint doar in august ci si in lunile anterioare. In august populatia Varroa este in varf de dezvoltare, inca din luna Iulie, a doua decada.
Verificarile din octombrie sint prea tarzii uneori, de ex. anul trecut. Verificarile si masurile aplicate in timpul primaverii, inaite ca Varroa sa se inmulteasca, sint mult mai eficiente. Poate avea rezultate mai mari in sanatatea coloniilor de albine si in productie, evident.
Nu e totuna sa existe cca. 3000 de Varroa in puiet s-au cca. 200 - 300 ...
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde ovidiu8403 » 05 Aug 2015, 08:04

Ovidiu, "muscaturile" Varroa nu sint doar in august ci si in lunile anterioare. In august populatia Varroa este in varf de dezvoltare, inca din luna Iulie, a doua decada.
Verificarile din octombrie sint prea tarzii uneori, de ex. anul trecut. Verificarile si masurile aplicate in timpul primaverii, inaite ca Varroa sa se inmulteasca, sint mult mai eficiente. Poate avea rezultate mai mari in sanatatea coloniilor de albine si in productie, evident.
Nu e totuna sa existe cca. 3000 de Varroa in puiet s-au cca. 200 - 300 ...

Personal am tratat varroa ca si inamic al exsistentei albinelor ca si colonie . Nu am aplicat in nici un an tratamente in primavara , gandidu-ma ca acesta nu reprezinta pericol pentru colonie , aceasta fiind in expansiune . Am mai invatat ceva . Multumesc . Voi da si primavara,desi uni zic ca nu au eficienta prea mare. Iar acum repet in 08 si 15 august 2 tratamente, cum zice mosu prind varroa in ciclurile de eclozionare ale puietului . Iar 2 fac in septembrie - octombrie .
ovidiu8403

Mesajde asd » 05 Aug 2015, 08:07

Idea mea era sa gasim niste indici vizuali(nu doar ca am vazut sau nu paduchi pe albine) plus sa identificam anumite influente climatice asupra dezvoltarii paduchilor. Am avut anul trecut un roi care s-a bombardat cu miere, nu am vazut paduchi pe el, arata perfect sanatos dar cand l-am testat era 20% infectat in August. A murit peste iarna.
Exista si aceasta procedura in care se trateaza doar daca e cazul. Cealalta procedura mai larg raspandita o stiti si o practicati.

Din cate am vazut cel mai bun indiciu e stagnarea coloniei.

Faceti de curiosi testul de care vorbeam la o familie care bubuie si la una care a stagnat si vedeti diferenta.
Ultima oară modificat de asd pe 05 Aug 2015, 08:20, modificat 1 dată în total.
asd

Mesajde Adi Hodis » 05 Aug 2015, 08:19

ovidiu8403 scrie:...
Nu am aplicat in nici un an tratamente in primavara , gandidu-ma ca acesta nu reprezinta pericol pentru colonie , aceasta fiind in expansiune ...

Dimpotriva, pericolul exista si are efecte deodata cu expansiunea ... de aceea trebuie verificat in primavara si daca este cazul se fac tratamente.
In cartea Bolile Albinelor, de Wolfgang Ritter, gasesti mai multe informatii despre Varroa ... + boli.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Următorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE