Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde liviutzbogos » 03 Aug 2015, 17:55

akmm scrie:
bogdanel0887 scrie:...........

Rame mai inchise la culoare se recomanda, dar nici negre cum e fundul la ceaun! :lol:

Hai sa spunem ca o rama veche se reformeaza in momentul in care, goala fiind, expusa la soare mai lumineaza cel mult 1/3 din celule.O rama poate avea si 20 ani daca nu a crescut puiet (caz mai rar in cuib), valabil pentru ramele de magazin neouate.Dar am mai vorbit.

Plus ca le simti la mana, sunt destul de greute si fara pic de miere in ele.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde proapis13 » 03 Aug 2015, 18:45

socaciu scrie:..2-multi trantori pentru ca puietul de trantor de pe ramele respective a eclozionat.

Exclusa varianta asta,dupa ce a tinut ramele o noapte in casa :!: ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde jon baz » 03 Aug 2015, 19:40

Buna ziua din nou, ca si colegul de mai sus cred ca sunt si eu un vesnic incepator. Am verificat azi matca unui roiulet artificial pe 4 rame, matca eclozata de 6 zile care ar trebui sa fie imperecheata deja. Matca este, pe a doua rama de la perete albinele au pregatit celule pentru ouat, lustruite bec, dar...... MATCA E SCHIOAPA DE PICIORUL DREPT DIN SPATE!!! Piciorul nu e rupt, am urmarit-o mult cum merge, il misca destul de greu, mai mult il tine in sus, il trage dupa ea, dar il si misca si se sprijina greu pe el. Am mai avut astfel de situatii cand matca nu misca deloc unul sau ambele picioare din spate (probabil o fi fost trantorul mai bengos la imperechere! :D ) si ulterior au fost date afara din stup de catre albine, dar asta.... misca piciorul, dar foarte greu si albinele am vazut ca o pupa pe toate partile. Ce ma sfatuiti sa fac: sa mai astept o saptamana sa vad ce ce se intampla sau sa o arunc peste gard si sa pun o rama cu puiet, ca botci nu mai are nimeni pe aici?
Mai spun ca e a doua matca la roiul asta, prima nu s-a mai intors de la imperechere..... si e 3 august.....
Multumesc mult!!!
jon baz

Mesajde alin75 » 03 Aug 2015, 20:11

jon baz scrie:Buna ziua din nou, ca si colegul de mai sus cred ca sunt si eu un vesnic incepator. Am verificat azi matca unui roiulet artificial pe 4 rame, matca eclozata de 6 zile care ar trebui sa fie imperecheata deja. Matca este, pe a doua rama de la perete albinele au pregatit celule pentru ouat, lustruite bec, dar...... MATCA E SCHIOAPA DE PICIORUL DREPT DIN SPATE!!! Piciorul nu e rupt, am urmarit-o mult cum merge, il misca destul de greu, mai mult il tine in sus, il trage dupa ea, dar il si misca si se sprijina greu pe el. Am mai avut astfel de situatii cand matca nu misca deloc unul sau ambele picioare din spate (probabil o fi fost trantorul mai bengos la imperechere! :D ) si ulterior au fost date afara din stup de catre albine, dar asta.... misca piciorul, dar foarte greu si albinele am vazut ca o pupa pe toate partile. Ce ma sfatuiti sa fac: sa mai astept o saptamana sa vad ce ce se intampla sau sa o arunc peste gard si sa pun o rama cu puiet, ca botci nu mai are nimeni pe aici?
Mai spun ca e a doua matca la roiul asta, prima nu s-a mai intors de la imperechere..... si e 3 august.....
Multumesc mult!!!

Sa astepti o saptamana (poate, poate...), sau sa dai rame de puiet din care sa iasa o regina de salvare, ajungi in septembrie... cu prima generatie de puiet. Deci desfinteaza, iar daca nu te lasa inima tine-l ca pe experiment.....
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde Avram » 03 Aug 2015, 22:18

jon baz scrie:Mai spun ca e a doua matca la roiul asta ....

Fara mila , desfiinteaza-l ...deja a primit o sansa ...nu a fost sa fie.
La roi in acest moment trebuie sa ai vreo 3-4 rame de puiet .
Daca nu-l desfiintezi acum ce vei face cu el in primavara ?
Slab il bagi in iarna - martoaga il scoti in primavara !

Sanatate
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde jon baz » 04 Aug 2015, 00:40

Multumesc mult pt raspunsuri, m-am gandit prima data la varianta desfiintarii, insa... asta ar fi matca mea de rezerva in caz ca la primavara gasesc vreo trantorita intr-o familie puternica, asa cum am patit acu 2 ani. As incerca sa-l salvez, chiar daca la primavara imi iese... martoaga :D :D :D , n-are a face, daca totul e ok, (adica n-am matci trantorite, lipsa matci sau alte probleme la familiile mari si nu e necesara vreo unificare in primavara,) cand familiile mari intra in roit, le iau puietul si imputernicesc... martoaga, matca sa fie buna, iar la tei va da ceva productie.
jon baz

Mesajde jon baz » 04 Aug 2015, 00:41

Sa va spun ce-am patit:

Anul trecut a trebuit sa schimb matca la o familie de pe 20 de rame, greseala a fost ca am schimbat-o relativ tarziu, cam pe la 20 iulie. Iese matca noua, o vad pe rame, astept imperecherea, cam la 10 -12 zile de cand am vazut matca caut sa vad daca oua .... oua albina, aveam 2 - 3 oua in celule, botci ouate - dezastru. Stup mare si bun, multa albina. Pun o rama de puiet, trage botci, iese matca noua.Am cautat chiar in ziua in care a iesit din botca. Am vazut multe albine moarte pe fundul stupului, deasupra ramelor stateau albine "ciufulite", cu aripa intr-o parte, se curatau pe aripi, albine care fugareau alte albine.... matca tanara pe rame, mica si vai de capul ei, am concluzionat ca albinele au acceptat matca si faceau ordine cu ouatoarele. Aveam 5 rame ouate cu trantori. 4 le-am barbierit, pe a 5-a era matca si n-am deranjat. Dupa cateva zile am vazut matca cu un "pai" in fundulet, tantosa pe rame, mica si vai de capul ei. S-a imperecheat la limita, la sfarsitul lui august si a inceput ponta in septembrie, a ouat PE 2 rame. La iernare, dintr-o familie de pe 20 de rame initial, cand am restrans cuibul la limita, erau albine pe 6 rame ful albina. Stiti pe cate rame a iesit in primavara? Pe 2 si alea mai mult goale, dar a iesit!!! Cand au inceput alea mari sa roiasca, primavara asta, i-am dat puiet. Cand a ajuns la 10 rame a tras botci de roire. Atunci am facut un roi mic cu matca, cred ca pe trei rame, am imputernicit treptat cu puiet, am adaugat faguri artificiali iar acum e pe 14 rame si peste aprox 10 zile extrag ceva miere de la ea.
In stupul de unde am luat matca... puiet frate de la cele care erau in friguri si o botca. Iese matca si nu se mai intoarce. Alta botca. Intre timp, cules de salcam (la noi salcamul e foarte putin), cimbrisor si tei. Toate 3 in unul, ca sunt pe stationar. Familia - plina anterior cu puiet de la celelalte familii. Recunosc, aici am calculat putin. Rezultatul a fost un stup cu ramele pline cu miere (in timpul culesului n-a avut cine sa consume), acum e pe 18 rame, matca tanara ouatoare si miere de floarea soarelui in stup. De la cele 2 rame din primavara!
De asta zic acuma, as vrea totusi sa salvez cumva roiuletul asta cu matca schioapa, fac eu ceva cu el in primavara, ideea e ca vreau sa ma extind putin, insa sa am si productie de miere.
Ma gandeam: daca as mai face un roi mic, cu botca de salvare trasa de albine, 4 august azi, . ... 3 zille oul, 3 zile larva, undeva in jur de 14 - 15 august matca noua, daca pana atunci matca schioapa oua, (pt ca tot misca putin din piciorul ala, iar albinele au ferit mierea pt ouat! si nu o fugaresc cum faceau cu celelalte schioape!), - unific, daca asta schioapa nu e de lume, ramane matca nr 2 care s-ar imperechea undeva pe la 20 august, unific si o pastrez pe ea. Ar oua la inceputul lui septembrie, cum a zis Alin 75.

Daca credeti ca nu se merita, il unific acum, (sau peste o saptamana ;) ) ca mai am un roi pe 6 rame, si fac o familie puternica pe care o voi scoate mare in primavara.
Multumesc foarte mult pt raspunsuri!!!
jon baz

Mesajde un OM » 04 Aug 2015, 07:04

Nici o matca eclozata de 6 zile nu va oua in ziua a sasea. Mai asteapta 3-5 zile. Piciorul defect nu este din cauza vreunui trantor, ci a faptului ca atrecut prin ”imbratisarea” unui ghem. In cazul ca va oua, este de bine. Nu inseamna ca o vei trece pe lista de iernare, te vei folosi de populatie ei la a imputernici alte roiuri.
un OM

Mesajde ignatov andrei » 04 Aug 2015, 13:04

jon baz scrie:Buna ziua din nou, ca si colegul de mai sus cred ca sunt si eu un vesnic incepator. Am verificat azi matca unui roiulet artificial pe 4 rame, matca eclozata de 6 zile care ar trebui sa fie imperecheata deja. Matca este, pe a doua rama de la perete albinele au pregatit celule pentru ouat, lustruite bec, dar...... MATCA E SCHIOAPA DE PICIORUL DREPT DIN SPATE!!! Piciorul nu e rupt, am urmarit-o mult cum merge, il misca destul de greu, mai mult il tine in sus, il trage dupa ea, dar il si misca si se sprijina greu pe el. Am mai avut astfel de situatii cand matca nu misca deloc unul sau ambele picioare din spate (probabil o fi fost trantorul mai bengos la imperechere! :D ) si ulterior au fost date afara din stup de catre albine, dar asta.... misca piciorul, dar foarte greu si albinele am vazut ca o pupa pe toate partile. Ce ma sfatuiti sa fac: sa mai astept o saptamana sa vad ce ce se intampla sau sa o arunc peste gard si sa pun o rama cu puiet, ca botci nu mai are nimeni pe aici?
Multumesc mult!!!

"matca eclozata de 6 zile care ar trebui sa fie imperecheata deja"

De data asta faci cum crezi, e dreptul tau si traim intr-o tara libera!
Data viitoare insa, sa nu-ti mai bagi nasul in familie (roi) timp de 12 zile de la data cand crezi (nu cand vezi) ca ar trebui sa eclozioneze matca si n-ai sa mai vezi picioare schilodite sau alte "fenomene apicole"!
In rest, toate cele bune! :P
ignatov andrei

Mesajde jon baz » 04 Aug 2015, 16:19

ignatov andrei scrie:Data viitoare insa, sa nu-ti mai bagi nasul in familie (roi) timp de 12 zile de la data cand crezi (nu cand vezi) ca ar trebui sa eclozioneze matca si n-ai sa mai vezi picioare schilodite sau alte "fenomene apicole"!

un OM scrie: Mai asteapta 3-5 zile. Piciorul defect nu este din cauza vreunui trantor, ci a faptului ca atrecut prin ”imbratisarea” unui ghem. In cazul ca va oua, este de bine.

:D :D :D Multumesc mult pentru raspuns tuturor!!! :D
jon baz

Mesajde glaliona » 07 Aug 2015, 17:27

Buna ziua ,cer pareri de la cei cu mai multa experienta . Pe 2-06-2015 am format cativa roi cu botci , toti sunt ok in prezent ,mai putin unul .De obicei la control urmaream prezenta oualor si dupa caz mai adaugam o rama cu oua si puet din alte familii .In jurnal am mentionat ca pana pe 6-07-2015 o data la 5 zile am ajutat roiul cu puet si oua de o zi din alte familii ,aici lipsind matca .Pe 12-07 cand am deschis stupul am vazut albina ca fugarea o matca tanara , pe 21-07 am gasit matca care tinea aripile desfacute si avea un mers ciudat (cadea in cap parca facea tumbe )ouat foarte putin si am gasit cate 2-3 oua in celule .Astazi la control am vazut matca dar si cate 2-3 oua in celula si puet bombat .Cum ar fi mai bine sa procedez - omor matca cu probleme sa scutur roiul undeva mai departe ori il unesc cu cel mai slab roi din stupina .Multumesc anticipat .Pecizez ca la stupi pot ajunge doar o data la 4-5 zile .
glaliona

Mesajde tudorascu » 07 Aug 2015, 21:53

Scutura-l.
tudorascu

Mesajde paul » 07 Aug 2015, 21:54

tudorascu scrie:Scutura-l.

De ce ?
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde varza » 07 Aug 2015, 23:08

proapis13 scrie:
socaciu scrie:..2-multi trantori pentru ca puietul de trantor de pe ramele respective a eclozionat.

Exclusa varianta asta,dupa ce a tinut ramele o noapte in casa :!: ;)

Se pare ca tocmai aici am gresit...... I-am tinut in casa doar o noapte. Am verificat la cateva zile si surpriza...... Am gasit alti trantori proaspeti eclozionati. Am luat toate ramele din cuib la control nici urma de puiet de trantor. Am scos ramele de dupa diafragma si le-ampus intr-o incapere. Ziua urmatoare am gasit 4 trantori pufosi pe ele iar altii erau vii sub capaceala si asteptau sa eclozioneze...... Totusi e bine ca nu au fost alte belele si multumesc tuturor celor care si-au expus parerea.
varza

Mesajde glaliona » 08 Aug 2015, 17:15

Revenind la cazul meu ,daca omor matca si scutur albina ,pot pune pe locul roiului cu probleme un alt roi pe care il tin intr-o roinita (lipsa lazi goale ) .Roiul din roinita mereu lam strunit furandui puetul .Acum din doi mici pot face unul mai bun dar ma tem sa nu-mi omoare matca buna .Este oare bine sa fac mutarea roinitei ori este mai indicat sa las albina din roiul cu probleme sa se imparta la stupii vecini .In cazuri din astea mai dificile nu ma descurc fara sfaturi din exterior :oops: .
glaliona

Mesajde rihmond » 08 Aug 2015, 17:26

Izoleaza matca in colivie pentru 24 ore,si administreaza sirop in hranitor sa le dai de lucru sa nu se bata.
rihmond

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR