Sunt unul dintre cei afectați puternic de varroa în 2014.
Am prezentat situația aici :
viewtopic.php?f=8&t=5655Acum mai spun că am ieșit în primăvară muuult peste așteptări de bine!
N-am pierdut nici o familie (doar două mătci din totalul de 69).
S-au dezvoltat excepțional de bine, am făcut și producție la salcâm dar mi-au și roit pe capete !
Față de anul trecut, anul acesta le-am pus 1-2 benzi de Mavrirol la sfârșit de februarie, odată cu prima turtă. N-am văzut atunci să cadă păduchi, în schimb au ”căzut” câteva albine la contactul cu benzile. N-a fost grav.
Îmi propusesem să fac control de infestare cu varroa după extracția de salcâm, adică în prima decadă din iunie.
Dar din diferite motive am tot amânat și am făcut un tratament cu varachet după extracția de polifloră ( după 1 iulie).
La multe familii n-am văzut nici un varooa pe tavă, cei mai mulți 5-6 la o familie.
Asta confirmă și lipsa albinelor târâtoare prin iarbă (față de anul trecut în aceeași perioadă), doar ceva trântori din când în când.
Aceleași păreri le am și de la apicultorii din zonă cu care am vorbit.
Concluzia mea este că putem vorbi de un an 2014 foarte ”păduchios”, când doar cei care au fost pe fază după salcâm au făcut tratamente în timp util, majoritatea ne-am trezit târziu.
Și pentru că în titlul subiectului este folosit termenul ”tendință” ar fi bine ca în anii următori să lansăm acest sondaj în prima decadă din iunie, adică să ne fie și util la stabilirea
momentului tratamentului.Aspect deosebit de important subliniat și de dr. Wolfgang Ritter la conferința de la Șura Mare (Sibiu) din 20.06.2015.