Sa va spun ce-am patit:
Anul trecut a trebuit sa schimb matca la o familie de pe 20 de rame, greseala a fost ca am schimbat-o relativ tarziu, cam pe la 20 iulie. Iese matca noua, o vad pe rame, astept imperecherea, cam la 10 -12 zile de cand am vazut matca caut sa vad daca oua .... oua albina, aveam 2 - 3 oua in celule, botci ouate - dezastru. Stup mare si bun, multa albina. Pun o rama de puiet, trage botci, iese matca noua.Am cautat chiar in ziua in care a iesit din botca. Am vazut multe albine moarte pe fundul stupului, deasupra ramelor stateau albine "ciufulite", cu aripa intr-o parte, se curatau pe aripi, albine care fugareau alte albine.... matca tanara pe rame, mica si vai de capul ei, am concluzionat ca albinele au acceptat matca si faceau ordine cu ouatoarele. Aveam 5 rame ouate cu trantori. 4 le-am barbierit, pe a 5-a era matca si n-am deranjat. Dupa cateva zile am vazut matca cu un "pai" in fundulet, tantosa pe rame, mica si vai de capul ei. S-a imperecheat la limita, la sfarsitul lui august si a inceput ponta in septembrie, a ouat PE 2 rame. La iernare, dintr-o familie de pe 20 de rame initial, cand am restrans cuibul la limita, erau albine pe 6 rame ful albina. Stiti pe cate rame a iesit in primavara? Pe 2 si alea mai mult goale, dar a iesit!!! Cand au inceput alea mari sa roiasca, primavara asta, i-am dat puiet. Cand a ajuns la 10 rame a tras botci de roire. Atunci am facut un roi mic cu matca, cred ca pe trei rame, am imputernicit treptat cu puiet, am adaugat faguri artificiali iar acum e pe 14 rame si peste aprox 10 zile extrag ceva miere de la ea.
In stupul de unde am luat matca... puiet frate de la cele care erau in friguri si o botca. Iese matca si nu se mai intoarce. Alta botca. Intre timp, cules de salcam (la noi salcamul e foarte putin), cimbrisor si tei. Toate 3 in unul, ca sunt pe stationar. Familia - plina anterior cu puiet de la celelalte familii. Recunosc, aici am calculat putin. Rezultatul a fost un stup cu ramele pline cu miere (in timpul culesului n-a avut cine sa consume), acum e pe 18 rame, matca tanara ouatoare si miere de floarea soarelui in stup. De la cele 2 rame din primavara!
De asta zic acuma, as vrea totusi sa salvez cumva roiuletul asta cu matca schioapa, fac eu ceva cu el in primavara, ideea e ca vreau sa ma extind putin, insa sa am si productie de miere.
Ma gandeam: daca as mai face un roi mic, cu botca de salvare trasa de albine, 4 august azi, . ... 3 zille oul, 3 zile larva, undeva in jur de 14 - 15 august matca noua, daca pana atunci matca schioapa oua, (pt ca tot misca putin din piciorul ala, iar albinele au ferit mierea pt ouat! si nu o fugaresc cum faceau cu celelalte schioape!), - unific, daca asta schioapa nu e de lume, ramane matca nr 2 care s-ar imperechea undeva pe la 20 august, unific si o pastrez pe ea. Ar oua la inceputul lui septembrie, cum a zis Alin 75.
Daca credeti ca nu se merita, il unific acum, (sau peste o saptamana

) ca mai am un roi pe 6 rame, si fac o familie puternica pe care o voi scoate mare in primavara.
Multumesc foarte mult pt raspunsuri!!!