Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde maravela » 10 Aug 2015, 19:39

Buna seara,un sfat va rog.Dupa ce am scos mierea de FS am lasat caturile.Acum sunt familii care au mai pus miere in cat.In cuib nu s-au grabit sa se pregateasca pentru iarna.Tratamentul cu varachet nu l-am facut.Sa scot mierea din caturi(nu e cam devreme?)sa fac tratamentul,si sa las de acum incolo sa puna miere in cuib ?Ce ma sfatuiti? Va multumesc.
maravela

Mesajde gabimihai » 10 Aug 2015, 20:39

Si eu las caturile dupa floare. Am restrans cuiburile la cate rame cu puiet am plus o rama cu miere si diafragma. In cat am rame goale date in partea unde am restrans cuibul si rame cu miere deasupra cuibului plus hranitorul. Vei observa ca albinele cara mierea in cuib, dar o si consuma pe cea dupa ramele lasate, apoi prin completarile de hraniri ele isi formeaza cuibul de iernat. Acolo unde in cuib sunt rame care nu mai au puiet si miere putina, le scoti, descapacesti si urci in cat. Pentru impachetarea de iarna vei fi scutit de munca in plus, cuibul va fi aproape format, iar in cat va ramane foarte putina miere care o vei duce la rerzerva. Eu am luat in calcul la extractie si aceste 2 luni de caldura si seceta, albinele consuma miere multa, iar acum am inceput hranirile cu sirop de plante, am efectuat tratamentul de august, urmand ca sa incep in septembrie urmatoarele 4 la 7-10 zile. Era sa uit, dupa impachetarea de iarna, eu las caturile dar le izolez fata de cuib in asa fel incat albina nu mai urca in cat. Uite aici pun o poza cu modelul unui cat mic special pentru impachetare in care asez saltelutele de carton pe toata suprafata catului. Bafta.
Fişiere ataşate
P1100789.JPG
Pagubasii incep prin a vinde ceea ce stiu a pot produce; castigatorii incep prin a produce ceea ce stiu ca pot vinde.
gabimihai

Mesajde maravela » 11 Aug 2015, 20:16

Interesant modul de impachetare iarna, dar eu am caturi de 1/2.Voi scoate mierea din caturi,le izolez casa fortez albina sa puna mierea in cuib .Sper mai tarziu sa nu-mi blocheze cuibul(Anul trecut asa am patit, dar nu erau caldurile astea),si sa fac tratamentul.Sper sa nu gresesc ceva...Va multumesc pentru raspums.
maravela

Mesajde gdanioan » 12 Aug 2015, 08:51

Salutare....
O intrebare : vreau sa dau sirop albinelor...pe rama...
Poate sa-mi spuna cineva unde asez aceasta rama? In corpul de jos sau in cel de sus...avand stupi ME pe 2 corpuri 3/4.
Care e locul cel mai potrivit?
Multumesc anticipat!!
Aaaa...si inca ceva...daca dau azi sirop...(de fapt in aceasta seara..)...pot face tratament (primul dupa extragere) sambata?
O zi maxima sa aveti!!
...Si piatra se sparge daca o lovesti mereu....
gdanioan

Mesajde pustu » 12 Aug 2015, 22:02

gdanioan scrie:Salutare....

Da si tu rama cat mai departe de urdinis , sa nu bata la ochi :lol:
De regula nu se deranjeaza stupul dupa tratament din cate stiu , adica intai dai sirop si dupa aia faci tratament si nu invers . Am dat sirop cu 2 minute inainte de tratament .Nu s-au plans :lol:
Mai asteapta pareri . Multa sanatate .
yahoomail : danpustu
facebook : pustu stuparul
youtube : http://www.youtube.com/pustustuparul
pustu

Mesajde rihmond » 12 Aug 2015, 22:09

Pui seara rama in catul de sus intr-o parte, si dimineata faci tratamentul.
Eu asa as face, dar cum spune PUSTU,mai asteapta si alte raspunsuri. :)
rihmond

Mesajde LYX » 12 Aug 2015, 23:16

De ce in aceasta perioada seara albinele fac barba si se aduna pe fata stupului? Am stupi 10 rame Dadant cu plasa antivaroua, subarul tras, si folie deasupra.Nu s-au depopulat toate ramele sunt ocupate cu albine.Am dat caturile jos din data de 03.08.ac. Cauza sa fie canicula.
LYX

Mesajde un OM » 12 Aug 2015, 23:30

Sigur canicula.
un OM

Mesajde gdanioan » 13 Aug 2015, 08:26

Multumesc de sfaturi...
...Si piatra se sparge daca o lovesti mereu....
gdanioan

Mesajde mellis » 13 Aug 2015, 11:35

Ziua buna,

Dar de acoperit cu material alb sau umbrit cu bucata pal/scandura/paiei sau alte minuni?
Conteaza foarte mult un petec de umbra pe caldura aceasta si distanta fata de sol (in desert aerul circula cel mai bine la 2m -> camila - si sanse mari de a supravietui stand pe capota masinii) - nu zic sa pui stupii in pod, dar fiind foarte aproape de sol chiar si fundul AV nu face fata caldurii.
Sanatate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde atty_AR » 13 Aug 2015, 11:55

Va salut! Ca sa numai deschid alt topic... ce sa fac cu mierea de rapita? am 4 bidoane din care 3 a facut spuma de-a supra cam 2-3 degete, restul in jos nu s-a intarit bocna e ca si unsoarea de vascoasa,la gust nu e acru. Mam gandit sa i-au deasupra ce e mai moale si restul sa o bag in beci unde e mai racoare. Nu as vrea sa o bag la tuica pt ca am pastrat-o pt stimulare la primavara.
atty_AR

Mesajde DoarEu » 13 Aug 2015, 14:19

Am cativa roi care s-au dezvoltat peste asteptari.Acum sunt pe 7-8 rame si albina pe pereti cat pe 1-2 rame.Rame crescute nu mai am,deci ce sa le fac?
Sa le mai bag FA?
Oricum nu cred ca reginele le vor mai oua,dar...
Ma gandeam sa le las asa stranse si sa nu mai strang deloc cuibul mai tarziu(concomitent cu pregatirea de iernare-stimulare si tot tacamul)
Sanatate multa!
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde un OM » 13 Aug 2015, 16:56

Chiar daca matcile nu vor mai oua in ramele albe, le vei avea ca loc de depozit pentru nectarul ce vine pe urdinis sau prin tavan. Sigur le vei restrange la toamna, dar este pacat ca albina sa someze inca de acum.
un OM

Mesajde un OM » 13 Aug 2015, 17:16

Pentru atty_AR citeste aici viewtopic.php?f=10&t=5614.
Poate gasesti ce ai de facut pe viitor.
un OM

Mesajde Avram » 13 Aug 2015, 22:43

DoarEu scrie:Am cativa roi care s-au dezvoltat peste asteptari.Acum sunt pe 7-8 rame si albina pe pereti cat pe 1-2 rame.Rame crescute nu mai am,deci ce sa le fac?
Sa le mai bag FA?
Oricum nu cred ca reginele le vor mai oua,dar...
Ma gandeam sa le las asa stranse si sa nu mai strang deloc cuibul mai tarziu(concomitent cu pregatirea de iernare-stimulare si tot tacamul)
Sanatate multa!

Daca bagi un FA acum in lipsa de cules cum crezi ca-l vor cladi ?

Aportul de nectar (daca mai este ceva pe praful asta) sau siropul din hranitoare trebuie depozitat in ramele pe care albina va ierna nicidecum pe un FA pe care oricum o sa-l scoti afara peste o luna (pe deasupra si cladit prost sau deloc).
Atentie la stimulari - pe linga siropul administrat , fara un aport de proteina (sub orice forma ar fi ea - polen , drojdie de bere...) nu vei avea efectul dorit de tine (puiet mult).
Pentru experiment baga un FA intr-unul din roi sa vezi ce se intampla si tragi singur concluziile.

Numai bine.
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde DoarEu » 14 Aug 2015, 11:10

un OM scrie:Chiar daca matcile nu vor mai oua in ramele albe, le vei avea ca loc de depozit pentru nectarul ce vine pe urdinis sau prin tavan. Sigur le vei restrange la toamna, dar este pacat ca albina sa someze inca de acum.

Asa e,eram indecis dar acum stiu ce trebuie sa fac.
Avram scrie:Daca bagi un FA acum in lipsa de cules cum crezi ca-l vor cladi ?

Aportul de nectar (daca mai este ceva pe praful asta) sau siropul din hranitoare trebuie depozitat in ramele pe care albina va ierna nicidecum pe un FA pe care oricum o sa-l scoti afara peste o luna (pe deasupra si cladit prost sau deloc).
Atentie la stimulari - pe linga siropul administrat , fara un aport de proteina (sub orice forma ar fi ea - polen , drojdie de bere...) nu vei avea efectul dorit de tine (puiet mult).
Pentru experiment baga un FA intr-unul din roi sa vezi ce se intampla si tragi singur concluziile.

Numai bine.

Cules inca mai este.Stiu ca pare cam greu de crezut dar un lot de fs pus f tarziu e inflorit bine acum.Nu stiu cum vor mai recolta fs dar ma rog...tot raul spre bine :D
In plus de asta, un 3-400ml la 2 zile nu strica niciodata, nu? :lol:
Iar in legatura cu proteina,intra bine pe urdinis.Stiu ca pare greu de crezut cum pe arsita asta intra asa bine la "DoarEu" dar daca vreti fac niste video-uri sa vedeti ce si cum e pe la mine.
Sanatate si numai bine!
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR