Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: apicultura fara tratamente, adica deloc, zero tratamente

Mesajde livas » 04 Feb 2012, 00:51

Nene Adita sa traitzi 1000 de ani, suntezi un idealist,bravo!!!
Ce ne-am face fara oameni ca dv, sau nenea AKM, suntzi tari in materie, daca ma uit retrospectiv, dar as vrea sa va aduc la cunostintza urmatoarele !!
Eu nu fac niciodata trat. primavara, si in toamna anului 2010 am facut trat. doar cu AF la o temp. care nu a facut posibila o evaporare, care sa aduca eficientza tratamentului, asadar 2010, trat. zero.Pt Ao cu care fac prin sublimare de 4 ani nu am gasit fereastra pur si simplu din cauza serviciului.
Defapt ma dus in eroare trat. cu AF care am crezut eu ca a fost eficient.!! ...dar nu a fost asa!!!
Primavara lu' 2011 tot fara trat. ca de obicei, iar in luna iunie dupa extractzia de la salcam, nu puteam calca pe jos de albine care se taraiau si tzopaiau, din care jumatate din ele nu aveau aripi!!!
Mai trebuie un diagnostic pt asa ceva, eu cred ca nu!!
Deci virusul aripilor deformate era la el acasa!!
Am dat caturile jos la 1 aug. 2011,( DECI ERAM DUPA APROAPE UN AN SI OPT LUNI FARA TRAT.) si am facut imediat trat. cu AO prin picurare.
Cecredetzi ca sa intamplat, am scapat in mare parte de varrooua, dar virusul aripilor deformate (VAD)si virusul paraleziei cronice(VPC) au facut ravagii!!!
Si asta sa ia aminte totzi incepatorii, ca virushii transmishi de varooua fac ravagii muuuuuult timp dupa trasmiterea lor!!!.....de fapt am avut si eu 2 fam. care au avut aceleasi simptome ca ale colegului lui Lucian Zabrani!!
Nu incape vorba ca e alceva decat VPC cum a spus parca nenea Peterneamt!!
Shi nu mai spun cum am intrat in iarna ca mie rushine!!!
Ashadar nene Adita, eu care am 4 copii la scoala si care au nishte guri asa de mari, pot sa-mi permit un asemenea experiment :?: ............eu cre' ca nu!!!
Daca as fi la varsta pensionarii ca dv. poate ca da!! :ugeek:
Apreciez dealtfel , si postarile lu' nenea AKM care sunt pe tema asta, de om cu mare aplecare pe ,,respect'' pt albine, numai ca toate trec prin stomac, :D cel putzin pana la o anumita varsta!!
De aceea propun ca aceasta tema sa se discute de cei peste 48 de ani!!!
PS..apropo de pensionare nene Adita,stitzi care e visul meu dupa ce pun macar doi copii la locul lor?
Sa am o livada sa nu-i vad fundul, 2 metri cubi de carte de citit, o palarie ca a lui Sadoveanu ca tot a trait la catziva km de locul unde am stupina si sa pot ieshi la poarta in fiecare duminica, cu laditza de borcane macar de 400g sa dau la totzi oamenii care trec de la biserica , sau de aiurea un bocan cu miere ....bio!!!!!!!!!
Cred ca atunci voi fi cu sigurantza spate in spate cu matale si cu nenea AKM!!!!! :ugeek:
Respect pt initziativa dv!! :!:
livas

Mesajde trintorache » 04 Feb 2012, 14:36

Va pot intreba care sin locurile in care nu exita VAROA pe linga cele amintite.Vad ca multi vin cu comentarii pertinente.
"More important than talent, strength or knowledge is the ability to laugh at yourself and enjoy the pursuit of your dreams"
trintorache

Mesajde adita » 05 Feb 2012, 11:27

Regiunile unde nu este raspindit criminalul VAROA se pot vedea in poza atasata.

http://img534.imageshack.us/img534/7700/raspindirevaroa.png
Prostia este infinit mai fascinantă decât inteligenţa. Inteligenţa are limitele ei, pe când prostia, nu.
adita

Mesajde proapis13 » 06 Feb 2012, 20:38

Daca doriti ZERO tratamente se pare ca s-a gasit minunea sau mai bine scris rama-minune
http://www.mitezapper.com/ acesta este site-ul de prezentare si mai jos filmul
Spor la vizionare si astept comentariile celor ce vor zero tratamente,si cu ce cost :shock:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde peterneamt » 06 Feb 2012, 21:00

Nu vad mare avantaj fata de rama claditoare .
peterneamt

Mesajde adriann » 07 Feb 2012, 01:01

o metoda simpla de a omora tot ce este in rama claditoare... nu vad o diferenta intre asta si viewtopic.php?f=8&t=1383&p=41383#p41659, mult mai ieftin o placa e geam, si un termometru, pusa in loc de capac, monitorizata 1-2-3 ore cat o dura sa ridici temperatura cuibului la 45-50-55 sau cate grade or trebui sa omori varoua....dar sa nu moara si albinele si larvele si iesi la un pret de 5 $ (geamul).
Ce sa mai stai sa coci celulele de trantor cand poti foarte bine sa le scoti si sa le dai la topit? si assta fara sa mai dai 100 $....asta e pt. tembelii de americani (la 300 $ cat e la ei 1 roi se merita).

Sunt curios care e temperatura maxima la care rezista larva/pupa de albina vs varoua, nu am gasit niciunde un asemenea studiu.
adriann

Mesajde akmm » 20 Feb 2012, 12:15

Un roi iesit dintr-un copac.Pentru incepatori o sursa buna de invatat.
http://www.youtube.com/watch?v=ePiYUIaOyuQ
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde vladi » 26 Feb 2012, 21:23

vreau si eu adresa unde gasesc cartea Americanului in Engleza.
Multumesc,
Vladi
vladi

Mesajde asdf » 12 Aug 2014, 14:07

http://scientificbeekeeping.com/choosin ... ting-bees/

A beekeeper friend asked me the other day, “Why haven’t those danged researchers found us the cure for varroa yet?” I replied, “They have—Marla Spivak’s been on her soapbox for years, telling us what it is: Stop perpetuating bees that can only survive with chemical help.”

E cineva care face un sinur tratament pe an cu AO sublimat? Rezultate?

http://www.agroscope.admin.ch/imkerei/0 ... bNoKSn6A--
asdf

Mesajde asd » 13 Aug 2015, 07:52

Pentru ca vad ca au aparut si la noi doritori mai pun cateva chestii aici:

Juhani Lunden e un finlandez care din 2000 a inceput sa trateze odata pe an cu doze de acid oxalic scazute gradual in fiecare an. La ora actuala tine albine fara tratamente dupa ce a avut cativa ani pierderi destul de mari.

Cititi aici toata povestea:
http://www.saunalahti.fi/lunden/varroakertomus.html

Pentru cei care vreti sa incercati treaba asta sa nu va inchipuiti ca tineti 2 stupi si nu ii tratati. Nu merge asa. Trebuie un plan de bataie foarte serios cu inmultiri anuale, matci etc.

Ce spune omul aici?
http://www.beesource.com/forums/showthr ... ost1310502

This is major problem in these treatment free discussions. People say, that they are treatment free, but they do not tell how they manage their bees.

As a breeder, I do not count anyone to be treatment free if
- the treatment free period has not lasted for 5 years
- the beekeeper makes and sells nucs
- the beekeeper has made huge increase by making a lot of nucs with new equipment
- the beekeeper collects swarms

In each of these cases there is no proof that the beekeeper really has suitable bees for tf beekeeping. Suitable bees is crucial. Without them you are doomed to fail unless you follow the management practises (for instance making and selling nucs, or swarm collecting) of your tf idol.

Nu consider ca cineva tine albine fara tratamente daca:
- nu au trecut 5 ani
- daca face si vinde roi
- daca lasa stupii sa roiasca

Deci pentru cei care vreti sa tineti albine fara tratamente o puteti face fara probleme prin inmultiri masive anuale sau permiterea roirii albinelor si sa nu uitati ca in viata mai si pierdeti.
asd

Mesajde asd » 13 Aug 2015, 08:01

Ca parca suna cam pesimist ce am scris mai sus de aia mai adaug ca este realizabila treaba doar ca presupune o logistica destul de elaborata.
asd

Mesajde BUNKA » 13 Aug 2015, 14:12

[l[/list]
akmm scrie:
trintorache scrie:Va ca lumea s-a plictisit de subiect desi dupa parerea mei subiectul este interesant.Imi spune un prieten sa intreb ce este :falsul sindrom al trintorelui.Ca sa incei cu interventia care oricum va ramine fara raspun: Care este avantajul folosirii celulelor mici?

Nu stiu ce e ecela fals sindrom etc
Vreau sa spun cateva despre celulele mici, desi ici colo pe forum apar referiri la acest subiect.
Celula mare, celula mica.
Cat de mare cat de mica? Cine stabileste dimensiunea? Evident nu noi ci niste oameni de stiinta.
Apicultorul ia de-a gata fagurele de pe piata.Mie mi s-ar parea corect sa existe mai multe tipuri de celule si fiecare sa foloseasca ce vrea.In acest fel o anumita dimensiune s-ar impune de la sine.Dar nu se intampla asa.Asteptam ca ,,cineva'' sa stabileasca celula minune, noi sa o folosim ca mai apoi sa zicem ca era mai buna aia veche.
Discutia despre celula a aparut in momentul in care apicultorii care au ales metoda veche de stuparit, cea in care albinele construiesc liber fagurii, s-au trezit cu celule diferite fata de cele obisnuite.
Nu ne inchipuim ca acei stupari nu mai au varroa.Numai ca dezvoltarea acarianului nu mai este exploziva ci tolerabila.
Nu mai lungesc.

Respect domnule AKM,
Eu am abordat problematica ăstala SStupul Roger Delon ca alternativa în stuparit.....am înțeles că îl considerațiun strutz-o ccămilă, dar nu este va asigur..rezultatele vor dovedi.
Cred ca voi continua "cercetarile" acolo pt ca Roger Delon modificat este creat special pt a putea face o apicultura intensiva deși folosește fagure clădit natural, și pt a atinge și acel deziderat legat de rezistență la varoa.
Sunt unul din cei care studiază și aplica tot ce se poate legat de fenomen, bineînțeles încă am lacune dar mmă pun la punct cu info de cea mai buna calitate direct de pe forumul resistantbees.com și nu doar...sunt îndrumat acolo sistematic de cei mai buni și documentati apicultori care cunosc sistemul.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 13 Aug 2015, 14:18

Este vb despre faptul ca din cauza dimensiunii nenaturale a celulei de lucrătoare parazitul se multiplica pe celula de lucrătoare confundand-o cu cea de trantore.
Pe celula naturala lucrurile se întâmplă altfel, despre avantaje am tot scris nu văd de ce as repeta aici.
Orice idee despre celula mica, albina mica, fagure natural, comportament igienic, Varoa Senzitive Hygiene, rezistenta la varoa ...o voi dezbate, continua, prezenta in "Stupul Roger Delon ca alternativa în stuparit"
BUNKA

Mesajde daffid mihailov » 13 Aug 2015, 14:25

Dupa mai multe generatii de puiet celula se micsoreaza. Se poate considera celula mica?

In natura familiile roiesc in medie cam la 3 ani. Daca nu topim fagurii claditi, dupa mai multe generatii celula mica nu devine celula foarte mica? :roll:

In cuib lasi sa cladeasca natural,in cat unde depune mierea merge si celula conventionala.

P.S. Nu se gasesc faguri cu ceule mici in Romania?
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde BUNKA » 13 Aug 2015, 14:34

daffid mihailov scrie:Dupa mai multe generatii de puiet celula se micsoreaza. Se poate considera celula mica?

In natura familiile roiesc in medie cam la 3 ani. Daca nu topim fagurii claditi, dupa mai multe generatii celula mica nu devine celula foarte mica? :roll:

In cuib lasi sa cladeasca natural,in cat unde depune mierea merge si celula conventionala.

P.S. Nu se gasesc faguri cu ceule mici in Romania?

Tot ce e intre 4,6 și 5,0 mm e foarte bun....Din experiența mea în 2 ani ajungi la dimensiunea de 4,9 mm la fagurii noi, dar e posibil sa coboare spre 4,8...mai mic= mai bun.
Se găsesc faguri cu celule mici în România...la mine înstupina :))
Acolo cu celula mare în cat ai greșit...
BUNKA

Mesajde daffid mihailov » 13 Aug 2015, 14:38

Ma refeream la faguri de cladit.
Nu prea mi-ai lamurit cum ramane cu cele n generatii care ies in celula mica. Sau topesti fagurii negri o data la 2-3 ani?

De ce? Nu depoziteaza miere in celule mari? In natura celule de miere sunt oricum mai mari.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE