paul scrie:Draguta Ruxandra, s-a creat o idee gresita despre viespi . Daca ai timp sa-i observi vei vedea ca dau tarcoale stupului si ataca doar albinele muribunde sau pe cele moarte. Plus de asta, ceea ce mi se pare important este faptul ca mentin familia de albine ... in priza. Adica, paza este paza, vigilenta ... vigilenta !
Te-ai gandit la faptul ca montand acele capcane nu faci altceva decat sa atragi viesparul la stupii tai ?![]()
Asa ca tine am procedat si eu in primul an (deh grijile incepatorului) si ... n-a fost bine !![]()
Incearca sa arzi etape !
LE ... ma surprinzi cata satisfactie manifesti cand constati ca-i mortala capcana ta!Sincer, la un ... arte teacher (cred c-am scris bine) ma asteptam la mai multa duiosie !
Paul, am spus in live, ca sunt "atacat" de viespiile alea mari (lupul albinelor), am pus tot felul de capcane, dar sursa sunt merii (am destul de multi prin gradina), am unul mare chiar intre stupi (daca ai vedea cum rod merele, de ramane numai coaja). Acum nu stiu poate seceta, nu stiu, ceva s-a schimbat, ca pana acum nu erau asa activi la stupi.
Deci, daca ar face doar curatenie (mortaciuni/muribunde) ar fi ok, dar daca ai vedea cum ia culegatoare din zbor.... Sunt altii mai "tupeisti" mai ales dimineata, incearca sa intre pe urdinis....
Ca mentin familia in priza, sunt de acord! Ce nu inteleg, am unii, de la distanta ca sunt pe tine, iar cu viespoii, doar daca se apropie 2-3 cm de urdinis, altfel parca fac parte din peisaj...