Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Hranirea de completare

Mesajde DoarEu » 16 Aug 2015, 20:57

Si acuma de la un incepator o intrebare de incepatori pt incepatori(si nu numai) :lol: :lol: :lol:
Daca dau acum sirop 2:1 pt completare ,neinvertit, exista riscul ca albina sa se uzeze?
Stiu ca in carti scrie ca pana la 15 august se completeaza rezervele,dar daca completezi atunci puietul unde mai il creste?
Sau sa completez mai tarziu (pe la inceput de septembrie) cu invertit?
Adi Hodis, dvs cum faceti?
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde asd » 17 Aug 2015, 07:54

Idea e de a ajuta albina sa creasca ceea ce va fi albina de iarna. Se dau cantitati mici pentru a ajuta la cresterea puietului doar. Daca se da mult si gros vor stoca si nu va fi spatiu de ouat. Eu am luat-o mai dupa ureche sa nu stau tot cu siropelul zi de zi: am facut o completare cu cate 2 l 1:1 sau mai slab acum 2 saptamani la roi si am mai dat la saptamana cate un litru chiar mai slab. Cam odata pe saptamana ii mai ajut cu cate 1l. In septembrie le dau ultima portie, groasa. Evaluez in functie de greutatea cutiei(am multe roiuri si nu mai vreau sa umblu prin ei).
Din experienta recenta a unor apicultori americani: ajuta mult ca familia sa aiba rezerve necapacite in zona in care se formeaza ghemul pentru aceasta se face o completare sumara de toamna. Aceste rezerve vor fi consumate pana in Ianuarie.
asd

Mesajde Adi Hodis » 17 Aug 2015, 08:30

DoarEu scrie:Si acuma de la un incepator o intrebare de incepatori pt incepatori(si nu numai) :lol: :lol: :lol:
Daca dau acum sirop 2:1 pt completare ,neinvertit, exista riscul ca albina sa se uzeze?
Stiu ca in carti scrie ca pana la 15 august se completeaza rezervele,dar daca completezi atunci puietul unde mai il creste?
Sau sa completez mai tarziu (pe la inceput de septembrie) cu invertit?
Adi Hodis, dvs cum faceti?

Tot in carti scrie ca toamna este foarte bine sa se asigure un cules de intretinere ... si in caz de seceta ( cules f. slab ) se intervine cu sirop 1/1 pentru stimulare. Primordial este aportul de polen ... formarea corpului gras al albinelor si apoi rezervele de iernat ca deh, vrem sa avem albine cat mai multe in cuiburi.
Eu asa am facut si asa fac. Foarte rar au fost cazuri in care a trebuit sa intervin pentru realizarea rezervelor de iernat.

Niciodata nu am facut complectari pina la 15 august. In schimb am avut de extras de multe ori si dupa data respectiva. Deci ... ce complectari, unde ? ... daca trebuia sa extrag.
Nici dupa extractie nu am facut complectari pentru ca sa las spatiu pentru ponta. Insa am mutat stupii la alt cules, la fanatze, flora spontana ... si pana cel tarziu la final de octombrie, rezervele de iernat erau realizate, corpul gras format, tratamentele facute la timp ...
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde vasilefi » 17 Aug 2015, 09:55

DoarEu scrie:Daca dau acum sirop 2:1 pt completare ,neinvertit, exista riscul ca albina sa se uzeze?

pana pe 15 august sirop de stimulare daca nu ai cules de intretinere, ( nu completare) 1/1 cate putin 200 ml/zi sau 300-400/2 zile
eu l-am dat neinvertit, la completare il dau invertit

e ideal sa-i duci la fanete cum face Adi Hodis, o sa fac si eu asa cand o sa am 50+ familii ;)
vasilefi

Mesajde yulian » 17 Aug 2015, 10:43

Adi Hodis scrie: Primordial este aportul de polen ...

La Hd totul este parjolit...parca sunt flori din alea uscate de bagat in vaza...cu toate astea polen aduc la greu..am cate o rama fata verso plina cu polen galben de la ce m*ma naibii ca eu nu vad nicio floare la orizont?? :shock:
yulian

Mesajde asd » 17 Aug 2015, 10:52

Ai vreo lunca prin apropiere? Pe luncile raurilor sunt flori de toate felurile iar cine are solidago gigantea a dat lovitura. Asta infloreste la sfarsitul lui August si da un aport mare de polen si nectar.
asd

Mesajde yulian » 17 Aug 2015, 11:33

Nimic...doar un parau..in rest...doar tiganelile de la iesire din HD spre Calan...da' aia au o alta culoare :lol:
yulian

Mesajde DoarEu » 17 Aug 2015, 13:56

asd scrie:

Deci,sa inteleg ca e mai bine sa dau acum doar pt stimulare si mai apoi sa fac completarea cu sirop invertit?
Nu mai bine las cuibul ceva mai larg si completez acum?Ma gandesc ca stimularea nu are nici un rost fara completare nu?
Polen este destul..deci nu asta e problema.Fiind acasa acum si avand timp,nu mai bine dau atunci cand in stup exista cel mai putin puiet gata de eclozionat?
Adica in acel moment nu are cum sa bage peste puiet...doar sa puna in marginase.
Ma gandesc fiindca acum sunt acasa,pana pe 15 sept apoi incep cursurile...
Adi Hodis scrie:

Si cum ati face daca ati fi in situatia mea...posibilitatea de a le muta la culesuri de intretinere nu am asa ca...
vasilefi scrie:

Culesul de intretinere a cam picat,deci ideal ar fi stimulare
Problema e ca eu nu am decat vreo 4-5kg de miere prin cuiburi...si din cate stiu stimulare fara completare nu se prea poate
Per total,ma gandesc sa fac asa:
Lasat cuibul f larg si dat completare.(asta atunci cand e cel mai putin puiet gata de eclozionat-celulele astea le vor umple cel mai repede)
Apoi la inceput de octombrie dat dupa diafragma toate ramele cu miere putina si strans cuibul.Nu vor avea de facut decat sa mute mierea si s-o capaceasca.
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde asd » 17 Aug 2015, 14:10

Eu personal nu imi bat capul cu terminologia ci doar incerc sa ajut acolo unde trebuie si asta cu o limita, adica sa las totusi matcii spatiu pentru ouat. Cand nu mai oua matca poti baga cantitati mult mai mari ca sa umple toate celulele in care a fost puiet si unde se va forma ghemul.

Fa completare la inceputul lui Septembrie si vezi de scoala. Ai grija la furtisag. Redu urdinisele cu plasa(o indoi si o vari in urdinis) sa aiba si ventilatie. Si asa daca familiile sunt slabe vei avea mari probleme, in functie si de ce stupine mai sunt in zona. Eu personal am avut toamna probleme mari cu furtisagul, de aia am inceput sa le ajut inca de pe acum ca poate mai tarziu nu mai pot. Stupina mea se afla pe culoarul de zbor a unei stupine mai mari.
asd

Mesajde asd » 17 Aug 2015, 14:42

Cred ca nu e incorect sa faci completare masiva acum si vad unele avantaje:

- rata furtisagului redusa
- viteza de absorbtie mare
- temperatura
- se uzeaza albina batrana

Albinele vor face ele loc pentru cuib. No worries.

Spun chestiile astea pentru ca ma framanta si pe mine. Zilele astea ma duc sa imi iau si eu sacul cu zahar :D. Decat sa ma aflu iara in imposibilitatea de a face hranirile finale mai bine le dau acum si nu imi mai bat capul cu turte ca iarna trecuta.
asd

Mesajde DoarEu » 17 Aug 2015, 15:33

asd scrie:Eu personal nu imi bat capul cu terminologia ci doar incerc sa ajut acolo unde trebuie si asta cu o limita, adica sa las totusi matcii spatiu pentru ouat. Cand nu mai oua matca poti baga cantitati mult mai mari ca sa umple toate celulele in care a fost puiet si unde se va forma ghemul.

Fa completare la inceputul lui Septembrie si vezi de scoala. Ai grija la furtisag. Redu urdinisele cu plasa(o indoi si o vari in urdinis) sa aiba si ventilatie. Si asa daca familiile sunt slabe vei avea mari probleme, in functie si de ce stupine mai sunt in zona. Eu personal am avut toamna probleme mari cu furtisagul, de aia am inceput sa le ajut inca de pe acum ca poate mai tarziu nu mai pot. Stupina mea se afla pe culoarul de zbor a unei stupine mai mari.

De acord ca trebuie lasat spatiu matcii sa oua.Pai ce facem..iernam hrana cu albine sau albine cu hrana? :lol: :lol:
Urdinisele sunt reduse deja la 1 cm cu plasa...eu am alt sistem de inchidere al urdiniselor,o sa fac si niste poze poate mai tarziu...(acum ploua)
Familiile nu sunt slabe,doar 1 roi care e pe 5 rame(asa va ierna,pe 5 rame,nefiind nevoie sa-l mai restrang)
Stupine mari nu sunt in zona,doar stupine mici cu cate 3-4 maxim 15 stupi(Si aia pe 5-6 rame)
Incerc sa ma descurc cu furtisagul,dar nu asta e titlul topicului.
M-am gandit la chestia asta cu largitul cuibului la maxim apoi completare masiva.Logic,asta e singura cale...
Asa e , sunt o serie de avantaje acum :
Temperatura-rezervele vor fi capacite integral,fata de completarea tarzie care duce la rezerve partial capacite spre deloc-si cu pb aferente.
Se uzeaza albina batrana-completez cu invertit,deci nu ar fi uzura asa mare.Mai mare ar fi uzura daca as completa tarziu si temp ar fi scazuta.Atunci sa mai completezi si cu neinvertit sa vezi uzura...(de la prelucr siropului pana la maturarea si capacirea lui)
In legatura cu turtele,prefer sa le bag acum destul decat sa stau la iarna printre ei.
Anul asta a fost singurul in care nu si-au facut rezervele de iernare,in alti ani(nu e cazul 2014) si-au facut rezervele sau le-am dat eu de la rezerva(anul trecut am bagat in pauzele de cules zahar cu sacii,ca sa am rezerve in rame-apoi inainte de cules extrageam tot si le dadeam in noiembrie-cum am mai spus nu mai inverteau,nu mai ventilau,doar bagau in rame si capaceau)
Deci acum m-am lamurit(o fi bine,o fi rau,eu nu vad alta cale mai buna...luminati-ma daca stiti alta cale)
1.Dau acum completare cu invertit-cuiburi largite la maxim si cand in cuib exista cel mai putin puiet gata de eclozionat(1 zi-2)
2.In octombrie-noiembrie strang cuibul pe cate rame ocupa familia si dau ramele cu miere putina dupa diafragma.Doar o muta si o capacesc.
Sanatate multa!
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde asd » 17 Aug 2015, 16:30

Azi pentru prima data au inceput luptele. E plin de albina la toate urdinisele si ceva incaierari. Se vad albine care dau tarcoale. Noroc ca am apucat sa dau 2 saptamani ceva siroape. Conteaza mult factorul zonal. La fiecare e altfel. Efectiv nu stiu cum voi aborda situatia. Probabil ca tot nu o sa scap de turte la roi.
asd

Mesajde gica.mosu » 17 Aug 2015, 18:25

....Baieti nu dezarmati=disperati :!: D-zeu are grija di toate inclusiv de albine ;) ...mai este timp pt stim-completare..s'aveti cu ce inclusiv bani ;) ......citesc unele MS si-mi vini sa plang....de ce perle scrieti=lipsa de .....in clusiv lenea de a rasfoii un forum....f trist ;).Nu di mult am intrebat cativa apicultori incepatori ce carti de apic studieaza=citesc...din 10 doar 2 aveau o carte...si mai trist :mrgreen:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde DoarEu » 17 Aug 2015, 19:38

gica.mosu scrie:citesc unele MS si-mi vini sa plang....de ce perle scrieti

Si cam care ar fi acele perle...ca m-ati facut curios...cel putin sa nu murim...stiti dvs cum
Sanatate si numai bine!
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde asd » 17 Aug 2015, 19:44

Ceea ce am catalogat drept furtisag e de fapt un cules abundent. Acum la 19:40 aduc ca nebunele polen portocaliu si nectar cine stie de la ce. Azi a plouat abundent. Pentru mine e un mister. Nu am mai vazut asa ceva in August.
asd

Mesajde dorindafi » 17 Aug 2015, 19:53

asd scrie:Ceea ce am catalogat drept furtisag e de fapt un cules abundent. Acum la 19:40 aduc ca nebunele polen portocaliu si nectar cine stie de la ce. Azi a plouat abundent. Pentru mine e un mister. Nu am mai vazut asa ceva in August.

sa mor eu daca no venii sfirsitul lumii :lol:
dorindafi

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA