DoarEu scrie:De acord ca trebuie lasat spatiu matcii sa oua.Pai ce facem..iernam hrana cu albine sau albine cu hrana?
Urdinisele sunt reduse deja la 1 cm cu plasa...eu am alt sistem de inchidere al urdiniselor,o sa fac si niste poze poate mai tarziu...(acum ploua)
Familiile nu sunt slabe,doar 1 roi care e pe 5 rame(asa va ierna,pe 5 rame,nefiind nevoie sa-l mai restrang)
Stupine mari nu sunt in zona,doar stupine mici cu cate 3-4 maxim 15 stupi(Si aia pe 5-6 rame)
Incerc sa ma descurc cu furtisagul,dar nu asta e titlul topicului.
M-am gandit la chestia asta cu largitul cuibului la maxim apoi completare masiva.Logic,asta e singura cale...
Asa e , sunt o serie de avantaje acum :
Temperatura-rezervele vor fi capacite integral,fata de completarea tarzie care duce la rezerve partial capacite spre deloc-si cu pb aferente.
Se uzeaza albina batrana-completez cu invertit,deci nu ar fi uzura asa mare.Mai mare ar fi uzura daca as completa tarziu si temp ar fi scazuta.Atunci sa mai completezi si cu neinvertit sa vezi uzura...(de la prelucr siropului pana la maturarea si capacirea lui)
In legatura cu turtele,prefer sa le bag acum destul decat sa stau la iarna printre ei.
Anul asta a fost singurul in care nu si-au facut rezervele de iernare,in alti ani(nu e cazul 2014) si-au facut rezervele sau le-am dat eu de la rezerva(anul trecut am bagat in pauzele de cules zahar cu sacii,ca sa am rezerve in rame-apoi inainte de cules extrageam tot si le dadeam in noiembrie-cum am mai spus nu mai inverteau,nu mai ventilau,doar bagau in rame si capaceau)
Deci acum m-am lamurit(o fi bine,o fi rau,eu nu vad alta cale mai buna...luminati-ma daca stiti alta cale)
1.Dau acum completare cu invertit-cuiburi largite la maxim si cand in cuib exista cel mai putin puiet gata de eclozionat(1 zi-2)
2.In octombrie-noiembrie strang cuibul pe cate rame ocupa familia si dau ramele cu miere putina dupa diafragma.Doar o muta si o capacesc.
Sanatate multa!