tuturicius scrie:Acuma spune si mai simplu exprimat parerea ta, ca sa fiu sigur ca nu am priceput pe dos
Nae are stilu' lui...trebuie sa rezonezi ca sa pricepi
tuturicius scrie:Acuma spune si mai simplu exprimat parerea ta, ca sa fiu sigur ca nu am priceput pe dos
tuturicius scrie:Un sfat foarte bun acela de a nu merge pe ghicite, intr-adevar.
Asa ca m-am pus azi sa urmaresc, observ, calculez.
Subiectul - un roi de anul asta care acum are puiet PE 4 rame ME, si albina pe vreo 6-7 rame. DEci nu ceva stralucit.
In 5 minute au venit 75 albine incarcate cu polen, 7 mg un guguloi de polen, desi altii considera chiar 10-11 mg guguloiul.
Treaba asta o fac zi lumina de cand au venit ploile, deci 8 ore pe zi carat de polen, ca mai si ploua. Acum veneau in ritmul asta desi tzaraie ploaia. Ieri pe vreme mai buna veneau si mai multe. Din 5 roiuri in oricare moment era unul la care aterizau cate trei deodata cu polen.
75 albine/ 5minute, 14 mg/ albina ca are doua picioare .... x 8 ore = 100g polen pe zi.
1 kg de albina care creste puiet si creste si faguri 56 g polen consuma pe zi. Daca socot cat se consuma pentru cresterea unei larve, impart la cate zile dureaza cresterea ei, inmultesc cu cate celule are o rama, cat puiet am, din ala cat e larvar, ce mai consuma albina cand iese, cat mai consuma pt invertit zahar etc. intr-adevar tot aia da. Ar fi si culmea sa nu dea.
Kilogramul meu de albina, hai sa fie 1 kg jumate, nu mai stiu exact cat cantereste o rama de albina, dar mai mult de 1,5 kg nu are roiul pe care l-am descris, consuma max 75 g polen pe zi. Iese ca 25 de grame sunt excedentare, inseamna ca le pun la pastrare. Asta si vad - le creste rezerva de polen vazand cu ochii.
E clar ca proteina se consuma multa, pentru multe procese, dar cand este polen la fel de clar este ca sunt si in stare sa aduca foarte mult. Nu e ceva nemaiauzit sa blocheze cuibul cu polen.
Asa ca am ajuns tot la intrebarile mele - oare administrand pasta proteica peste un cules abundent de polen om avea totusi albine mai grase?
Singurul lucru care imi da retineri este ca daca cresc puiet la limita de albina acoperitoare, de fapt, si nu la limita de proteina (capata sirop la ora asta) si eu le dau o pasta care eventual le scurteaza viata printr-o uzura mai mare, o sa-mi scada in final albina acoperitoare.
Malaiu vorbeste despre hranirea proteica in conditiile lipsei de polen, nu pomeneste de o "fortare" ca sa zic asa .
Michael Bush spune si el ca nu totdeauna la albine mai mult este si mai bun.
Este o parere a mea, luati-o ca atare, poate saptamana viitoare o sa am alta![]()
Ma pun de azi sa probez proteina in exces la trei roiuri totusi, incercarea moarte n'are si prea il vad pe Bunka convins, asa ca, de ce nu.
In orice caz, cu ce am ramas este ca o sa numar de acum albinele care vin cu polen si o sa stiu aprecia, poate mai aproape de adevar, cum se descurca.
nae scrie:Ca s-o simplific trebuie sa inteleg fenomenul si NU-l inteleg ....
BUNKA scrie:Bun...fii antenă ! ....
nae scrie:Ca s-o simplific trebuie sa inteleg fenomenul si NU-l inteleg .![]()
Albina nu EXISTA ca individ ci ca FAMILIE ; daca ''disecam'' grasimea individului si nu luam in calcul modul in care ''il exploatam'' putem .. avea albine ''grase'' .
La 3000 de oua zilnic ,carate in pastoral ,salturi meteo si proteice ,extragerea mierii periodic(cat mai des) ... vreau si eu albine grase . Un stup amarat in ''fundul curtii'' pt observatii poate da ce vreti voi ,chiar si albine grase .
alt stupar scrie:La aceasta ora, proteina e... prioritatea zero.
N-ai polen... n-ai nimic!
asd scrie:Iti contrazici propriul maestru(Bush) care spune referitor la hranirea proteica: "cel mult in amestec 1:1 cu polen natural", ceea ce deja mi se pare mult prea scump.
tuturicius scrie:alt stupar scrie:La aceasta ora, proteina e... prioritatea zero.
N-ai polen... n-ai nimic!
M-apuc si io sa culeg polen
Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori