Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Comportament albine la urdinis

Mesajde oltenasu » 28 Apr 2011, 11:06

Buna ziua,

Doresc sa va rog sa imi explicati de ce albinele stau cu fata spre urdinis si cu abdomenul ridicat?
Mentionez ca stupul are matca fecundata.
Fişiere ataşate
Imagine0100.jpg
oltenasu

Re: Comportament albine la urdinis

Mesajde Nicolaus » 28 Apr 2011, 21:53

Daca ventileaza inseamna ca trebuie sa maresti deschiderea urdinisului. Oricat, la timpul asta nu trebuia sa mai ai gratia antisoareci . Poate ca urdinisul este blocat cu albine moarte.Acum urdinisul ar trebui sa aiba deschidere 6-10 cm ! :!:
Nicolaus

Mesajde Bee Happy » 28 Apr 2011, 22:18

Isi etaleaza glanda Nasonov, ce secreta niste feromoni, care ajuta la orientarea albinelor.
Cand a fost facuta poza? Punctele albe din fata stupului s-ar putea sa fie puiet varos.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde proapis13 » 29 Apr 2011, 20:41

Nu e puiet varos sunt resturi de rosatura carate afara
Ar trebui sa mareshti shi urdinishul shi cuibul
Nu uita ca in perioada asta au mare nevoie de aer curat
plus ca odata cu eclozionarea puietului shi aducerea
in stup a unor mari cantitatzi de polen acesta trebuie
ventilat deoarece creshte umiditatea in stup
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde oltenasu » 01 Mai 2011, 23:31

Multumesc de sfaturi.
Punctele albe sunt rosatura de ceara.
Am dat la o parte gratia si am marit urdinisul in seara asta, cand le-am dus la rapita.
Offf, pentru doi stupi a trebuit sa incarc si sa descarc inca 80 (ai vecinului), dar asta e, o sa ma fac eu mare.
oltenasu

Mesajde Adi Hodis » 01 Mai 2011, 23:40

oltenasu scrie:...
Offf, pentru doi stupi a trebuit sa incarc si sa descarc inca 80 (ai vecinului), dar asta e, o sa ma fac eu mare.

Stai sa vezi cate mai patzesti pina ajungi mare ... :lol:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gabi bee » 11 Aug 2011, 21:32

am observat alaltaieri ca la un stup albinele erau in numar relativ mare pe fata stupului si pe scandura de zbor si executau o miscare inainte si inapoi , fara sa bata din aripi ca in cazul ventilarii , mai ales ca fundul stupului este cu sita descoperita . s-au comportat asa cam toata ziua iar spre seara au inceput sa se retraga iar la ceilalti stupi activitatea era normala . am deschis stupul cu pricina si am verificat si l-am gasit ok , matca , oua de o zi , puiet normal , nici un semn de boala . am filmat putin dar mai spre seara cand se mai rarisera albinele . ce sa insemne ? :?: :roll:
nu stiu sa incarc filmuletul , ori e prea mare , are 60 mb . :idea: :?:
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde popageorgian » 11 Aug 2011, 22:40

stateau asa din cauza sitei descoperite ! Stateau dupa feromonii reginei .
http://popageorgian86.sunphoto.ro/

Un om cinstit este cea mai nobila lucrare a Lui Dumnezeu
popageorgian

Mesajde Bambucha » 11 Aug 2011, 23:02

E un fenomen normal la apropierea toamnei, prin aceste miscari se curata casuta pentru iarna, se propolizeaza! Poti sa lasi stupul in pace :D
Se observa acest aspect foarte usor la lazile noi, care capata o culoare usor caramizie, verzuie pe interior.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde gabi bee » 11 Aug 2011, 23:09

imi pare rau ca nu pot sa pun filmuletul , de fapt nu stiu sa il pun . albinele sunt pe exteriorul stupului , pe fata lui si nu dau din aripi insa fac o miscare de inainte si inapoi adica sa zicem fac doi pasi inainte si doi inapoi repetand la nesfarsit si raman practic pe loc . :roll:
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde ves.lucian.zabrani » 11 Aug 2011, 23:15

prima data am vazut fenomenul la o familie careia am reusit la o verificare sa scap matca prin iarba !!! pana la urma am vazut-o intamplator !!! era pe o frunza !!! am rupt frunza si am plasat matca inauntru fara sa o ating !!! am mai vazut odata fenomenul la alta familie care avea matca si totul mi s-a parut in regula !!!
bine ar fi daca as sti ce inseamna de fapt aceasta manifestare !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Pustache » 17 Aug 2011, 00:51

gabi te pot ajuta eu cu filmuletu sa il pui pe site add id meu de messenger livrache_10 :D
Da,sti cum e in viata totul e pana prinzi practica,M-am sters de sange si de praf si-am schimbat tactica .Sunt perfect adaptat acum,doar ca practica tot ma lasa rece ca Antarctica.
Pustache

Mesajde livas » 19 Aug 2011, 14:04

http://www.youtube.com/watch?v=UARPWBWdHbE
va salut!!
gabi bee, cred ca despre asta vorbesti,nu :?:
nu cred ca este Nasonov pt. ca aveau mama,
nu cred ca uscau polen pt.ca polenul e inauntru,nu
nu cred ca faceau salubritate pt ca si aia se face mai mult pe dinauntru :
sinu cred ca este ceva ce sa scris pe aici!!
cred ca aveai muzica si tu prin vecini si nu stii, ca ale mele te asigur ca erau la ora de tango cubanez :lol:
ok :ugeek: daca vreti sa gasim o explicatie serioasa la acesta ,,miscare" sa incepem de aici,
era un stup starter finisor cu matca eclozionata in corpul de sus, din greseala binenteles :evil: care i-mi trecuse prin spada toate mamele de sus, dar si pe cea de jos,
musai ca avea gasca dincolo!! :mrgreen:
asa ca, hai sa dam cu presupusul!!
livas

Mesajde Bee Happy » 19 Aug 2011, 20:23

livas scrie:
cred ca aveai muzica si tu prin vecini si nu stii, ca ale mele te asigur ca erau la ora de tango cubanez :lol:

Acesta este dansul albinelor, pe muzica lui Celine Dion, nu pe tango cubanez. Tangoul cubanez, il danseaza cu trantorii in august :)
Am mai vazut manifestarea asta la albine, dar la scara mult mai redusa. Ce ai tu acolo, este colosal :o
Explicatia pe care au dat-o cei mai multi, este ca fac curatenie. Eu sunt multumit de explicatie doar pe jumatate.
Inca mai sper ca acesta este un comportament inedit, necercetat. O teza apicola care trebuie scrisa. Daca deja este cercetat comportamentul, eu nu am aflat rezultatele.
Nu stiu inca, cum e mai bine. Sa astept cativa ani, ca sa gasesc singur explicatia care sa ma multumeasca, sau sa primesc informatia pe tava, de la cei mai experimentati. ( pe care-i rog sa nu se abtina)

D-le Livas, crezi ca este vre-o legatura intre regicidul din stup si acel dans?

Revin cu o critica, ca sa te provoc sa raspunzi mai repede ;)
Albinele isi folosesc glanda Nasonov, si in prezenta matcii. Chiar mai mult.
Bee Happy

Mesajde Adi Hodis » 19 Aug 2011, 20:50

Bee Happy scrie:...
Explicatia pe care au dat-o cei mai multi, este ca fac curatenie.
...

Asta nu e noutate ... cine vrea sa vada, sa deschida stupul sa se convinga de activitatea de curatzenie la modul general ... tata lume´ apta ( aproape, matca nu-s sigur ) e cu periutza si frecushu´ ... si incepe din casa. :P
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Bee Happy » 19 Aug 2011, 21:31

Am spus ca sunt doar pe jumate multumit cu explicatia generala si imi mentin pozitia. De ce spun asta?
Pentru ca am avut curiozitatea sa deschid un stup, ale carui albine dansau la urdinis.
Daca era ''zi de curatenie generala'', acelas comportament l-as fi observat si inauntru. Dar nu l-am observat.
Unele munci de curatenie, pot fi observate usor, cum ar fi indepartarea deseurilor grosiere, sau propolizarea.
Dar altele, cum ar fi lustruirea celulelor, sau a peretilor stupului, se observa mai greu.
Pentru dansul de la urdinis, trebuie o camera de filmat de mare viteza, iar apoi imaginile sa fie luate la purecat. Fiecare fractiune de secunda. Cum isi foloseste mandibulele. Daca isi foloseste limba. Daca se observa secretii ale acelei substante misterioase cu care albina desinfecteaza stupul. Daca are o zona repartizata. Daca...

Nu stiu cine spunea pe forum, ca albinele pot sa te surprinda oricand. Sunt de acord cu el.
Bee Happy

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR