Tul@ scrie:Cert ii un lucru anu trecut bagam sirop invertit 4:1 dupa reteta aceasta si zahar "cristal" .... deh sa nu trebuiasca sa ventileze .... sa nu se uzeze cu invertirea .... si se depopulau roii parca vazand cu ochii ... iarna tot zaharul ala s-o facut bocna si pa ..... am mai scris .. EEE anu asta dau 1kg zahar ( margaritar , diamant , coronita ) in sticla de 2 litri si completez cu apa, ii sub 1/1 concentratia ... fara sare de lamaie si fara otet .... si populatiile din roi parca cresc vazand cu ochii .... sa vad cum se comporta la iarna roii pe asa ceva si daca nu gata cu iernat roi pe zahar in zona mea .. au coronite frumoase si capacite unii din asa ceva ... vedem la iarna
S-o dezbătut subiectu' ăsta până la epuizare...teoria ca teoria da practica ne omoară...eu am pățit aceeași treaba și acum dau din timp sirop 1/1 apa cu zahar și nimic altceva, și am capacit la greu, familiile merg bine, pt mine ăsta contează.
La invertire nu ai cum sa controlezi HMF, plus ca invertirea enzimatica pe care o fac albinele nu se compara cu nimic, hrănesc și proteic ca sa meargă bine treaba ( citiți articolul despre hrănirea proteica tradus de C. PROFIRI )
Albinele adauga în sirop nu doar enzime ci și aminoacizi, deci o mica cantitate de proteina...și multe altele reglează ele PH, tot...
Prefer sa hrănesc bine albina și sa o folosesc ca pe o uzina de procesat hrana și produs puiet...restul e bla, bla...