bogdanel0887 scrie:Salutari....Am o familie de albine cu matca de anul trecut(cea mai mare si frumoasa) si ieri la un control de rutina am obs ca nu mai are puiet capacit deloc, doar pe o rama oua proaspete, pe semne ca a oprit ouatul acu ceva vreme si acum l-a reluat. Restul familiilor sunt cu 4-5 rame de puiet. Precizez ca acum stupul e strans pe 10 rame, full de albina. Sa stimulez puternic sau sa unific? Are sanse sa treaca iarna? Chiar nu imi dau seama ce s-a intamplat acolo.....
alin75 scrie:bogdanel0887 scrie:Salutari....Am o familie de albine cu matca de anul trecut(cea mai mare si frumoasa) si ieri la un control de rutina am obs ca nu mai are puiet capacit deloc, doar pe o rama oua proaspete, pe semne ca a oprit ouatul acu ceva vreme si acum l-a reluat. Restul familiilor sunt cu 4-5 rame de puiet. Precizez ca acum stupul e strans pe 10 rame, full de albina. Sa stimulez puternic sau sa unific? Are sanse sa treaca iarna? Chiar nu imi dau seama ce s-a intamplat acolo.....
In primul rand, asigura-te ca matca este ce-a de anul trecut (si singura din stup!). De ce sa nu treaca iarna, daca este "full de albina"? De ce sa intrerupi stimulatul?
bogdanel0887 scrie:alin75 scrie:bogdanel0887 scrie:Salutari....Am o familie de albine cu matca de anul trecut(cea mai mare si frumoasa) si ieri la un control de rutina am obs ca nu mai are puiet capacit deloc, doar pe o rama oua proaspete, pe semne ca a oprit ouatul acu ceva vreme si acum l-a reluat. Restul familiilor sunt cu 4-5 rame de puiet. Precizez ca acum stupul e strans pe 10 rame, full de albina. Sa stimulez puternic sau sa unific? Are sanse sa treaca iarna? Chiar nu imi dau seama ce s-a intamplat acolo.....
In primul rand, asigura-te ca matca este ce-a de anul trecut (si singura din stup!). De ce sa nu treaca iarna, daca este "full de albina"? De ce sa intrerupi stimulatul?
Matca este sigur de anul trecut(e singura marcata ) intradevar are albina destula dar ma gandesc ca nemaiavand puiet de acum nu rezista pana in primavera. Marea dilema este de ce a oprit ouatul de 2-3 sapt cel putin....Am o matca, este al 4-lea an si are cel mai mult puiet la ora actuala si asta de anu trecut(cred ca este aproape de doua ori mai mare ) a intrerupt asa repede....
Sa speram ca isi revine si mai ponteaza macar vreo 2 rame....
bogdanel0887 scrie:...Am o matca, este al 4-lea an si are cel mai mult puiet la ora actuala si asta de anu trecut(cred ca este aproape de doua ori mai mare ) a intrerupt asa repede....
Sa speram ca isi revine si mai ponteaza macar vreo 2 rame....
varza scrie:Ca vesnic incepator am din nou o problema. Am gasit in aceasta data un stup pe 8 rame pline de hrana (am inceput completarile acum 2 saptamani) cu o gramada de botci. Am zis ca o fi o schimbare linistita dar numarul lor mare precum si dispunerea lor in totalitate in partea de jos a ramelor ma face sa cred ca sunt de roire . Am luat rama cu matca si am asezat-o in alt stup. Pe urma am luat fiecare rama si am taiat botcile lasand una mai frumoasa. E bine ce am facut nu e bine nu stiu.Inca o observatie : exista un numar semnificativ de trantori . Puiet inca are in toate stadiile pe 3 rame . Nelamurirea mea e alta : Mai poate roi un stup la aceasta data in mod normal?!
varza scrie:Sunt constient ca va fi f slaba in iarna. De unit sigur ii voi uni dar sper macar sa obtin o matca tanara care va primi puietul matci batrane si sper sa iasa in cele din urma in primavara desi nu sunt f convins. Stupul are barbi patriarhale la ora asta dar in iarna cu ce voi mai ramane?! Multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Nota: Daca incepe sa oua bine in toamna atunci probabil tratamentul va fi apa de ploaie.
Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 9 vizitatori