Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Sondaj tendinta varroa 2015

Mesajde gica.mosu » 15 Aug 2015, 13:44

.....Dupa tratament- 3 cu scabatox=o paduchi :!: ....am descapacit ceva celule di trantori si di albine si nici urma de "guzgani"...e bine....dupa cativa zile,fac prin sondaj cu VF si sa vad atunci.... :idea:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde glaliona » 16 Aug 2015, 07:11

D-le Gica ,cum anume faceti tratamentul cu scabatox in aceasta perioada ?
glaliona

Mesajde almasel » 16 Aug 2015, 12:19

Am facut un tratament, au cazut foarte putini paduchi; asta nu inseamna ca nu or fi. Mai urmeaza si alte tratamente cu taktik.
Oricum, fata de infestarea de anul trecut cred ca stam mai bine, cel putin la mine. Iarna trecuta (foarte grea, dar foarte buna pt albine) si seceta de acum sunt factori care influenteaza infestarea cu varooa.
Pentru moment nu am observant infestare masiva cu varooa, ci doar invazie de viespi si gargauni. A mai fost asa acum vreo 2 ani, daca nu ma insel... Urati de tot si astia.
almasel

Mesajde gica.mosu » 16 Aug 2015, 18:51

glaliona scrie:D-le Gica ,cum anume faceti tratamentul cu scabatox in aceasta perioada ?

am scris ca la inceput di aug dau 3 la 7 zile=21-ciclu ou-adult si apoi iau masuri -depinde de ci cadeeee..tr il fac cu FURETTO+sxabatox-tactic :!: Ultimul 1-2 cand puiet=0-cu VF(oct- nov)....
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Tankard » 29 Aug 2015, 10:49

gica.mosu scrie:
glaliona scrie:D-le Gica ,cum anume faceti tratamentul cu scabatox in aceasta perioada ?

am scris ca la inceput di aug dau 3 la 7 zile=21-ciclu ou-adult si apoi iau masuri -depinde de ci cadeeee..tr il fac cu FURETTO+sxabatox-tactic :!: Ultimul 1-2 cand puiet=0-cu VF(oct- nov)....

de ce ultimul il faceti cu vf si nu folositi tot taktik sau scabatox?nu aveti incredere in taktik/scabatox?
Tankard

Mesajde Tankard » 29 Aug 2015, 11:04

Anul asta au cazut putini paduchi si la mine,am facut tratamente cu scabatox ,unu dupa salcam altul dupa tei.Dupa ce m-am mutat de la floare la izma,cam pe la sfarsitul lui iulie(27-28 iulie)am mai facut 5 tratamente cu taktik ,din 4 in 4 zile,in concentratie de 6mml taktik/100mil gaz lampant.Au cazut putini paduchi la fiecare tratament,la nici o familie mai mult de 10 buc/tratament,la unele cate 2-3...anul asta nu a fost o infestare mare.Eu cred ca atacul varoa a fost slab pentru ca peste iarna au murit multe famillii de albine si odata cu ele si paduchele,majoritatea apicultorilor s-au speriat de mortalitatea mare de peste iarna ,de familiile slabite cu care au iesit in primava...asa ca toti au bagat tratamente la greu in primavara ,deci, mai putina varroa prin stupi... si nu prea am avut ce schimburi de acarieni sa facem cand ne-am intalnit prin pastorale... :D
Tankard

Mesajde Tankard » 29 Aug 2015, 11:17

Daca am pune la punct o schema de tratament la nivel de tara sau macar de regiune,adica sa facem toti tratamentele la aceiasi data si aceiasi ora,cu siguranta ar fi mult mai bine si cu siguranta s-ar reduce substantial nr de tratamente facute intr-un an...
Tankard

Mesajde teinegru64 » 29 Aug 2015, 13:21

Tankard scrie:Daca am pune la punct o schema de tratament la nivel de tara sau macar de regiune,adica sa facem toti tratamentele la aceiasi data si aceiasi ora,cu siguranta ar fi mult mai bine si cu siguranta s-ar reduce substantial nr de tratamente facute intr-un an...

Ar fi frumos.Mai greu e cu ,,la aceiasi ora''....Chiar nu vad pe cineva care sa il atentioneze pe Bunka ....ca lucreaza ...dupa alt fus orar. :lol: :lol: :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde lucky5strike » 29 Aug 2015, 14:41

Sunt ani si ani, dar in definitiv, nivelul infestatiei tine de cum si-a intretinut stuparul familiile peste an .
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde alin75 » 29 Aug 2015, 14:49

Tankard scrie:Daca am pune la punct o schema de tratament la nivel de tara sau macar de regiune,adica sa facem toti tratamentele la aceiasi data si aceiasi ora,cu siguranta ar fi mult mai bine si cu siguranta s-ar reduce substantial nr de tratamente facute intr-un an...

noi nu suntem capabili sa ajungem toti la acelasi loc de munca in acelasi timp.......... iar cel care este izolat de forum, ce face .... primeste sms cu data/ora :lol: :lol: :lol:
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde Tankard » 29 Aug 2015, 16:13

Asa cum putem sa folosim aceiasi culoare la marcat matcile,asa putem sa facem si cu tratamentele,apicultorii dintr-o zona pot fi anuntati prin asociatie.SE poate da o lege sau un ordin anual stabilit de dsv,cam la fel ca si prohibitia la pescuit,dsv-ul hotaraste data la care sa se faca tratamentele in anul respectiv,in functie de gradul de infestare,mortalitatea din iarna,evolutia familliilor de albine din anul anterior,etc... de putut se poate,amenzi usturatoare pentru apicultorii care nu respecta programul de tratament,retragerea autorizatie,etc...

-apare o problema,insa,nu prea le convine producatorilor de medicamente ca le scad vanzarile...;
-pana la urma cu ajutorul asociatilor se pot informa toti apicultorii ca respectarea unui program de tratamente le va aduce numai beneficii;
Dealtfel cei care nu au internet sunt foarte bine informatii cand e vb de fonduri europene,subventii,pretul mierii,etc..credeti-ma.

...dar,daca s-ar incepe demersurile in acest sens sunt sigur ca peste 20-30 de ani toti crescatorii de albine vor face tratamentele in acelasi timp :D

PS>Daca ordinul de tratament ar suna ceva in genu "JOI 15 aprilie 2030 la ora20 si 3 minute toata lumea face tratament antivarroa.Cei ce vor fi depistati ca la ora 20 si 5 minute nu au inceput sa faca tratamentul vor fi pedepsiti.Pedeapsa consta in taierea unei urechi si presararea de sare neiodata pe rana,precum si privarea de dreptul de-a mai intra intr-o carciuma timp de 5 sezoane apicole...pedeapsa este necontestabila si neatacabila in justitie. :D Cu asta am rezolvat problema cu data si ora fixa,iar intarzierile nu vor fi mai mult de o zi,sunt sigur...
Tankard

Mesajde asd » 29 Aug 2015, 16:21

Mama la voi e mai ceva decat la camerele de gazare :lol: Reginele alea saracele credeti ca o sa mai oua ca si inainte?
asd

Mesajde lucky5strike » 29 Aug 2015, 16:22

Carnetul de stupina emis de o asociatie, de regula cuprinde si un calendar al tratamentelor. Ca stuparul se tine sau nu de acesta, e alta mancare de peste, deseori pot fi conditii locale, geoclimatice, ba chiar starea de fapt a familiilor care sa faca necesare alte termene de tratament.

Pe noi ne intereseaza o situatie standard a familiei de albine la un moment dat.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde asd » 29 Aug 2015, 16:28

In State sunt inspectori care vin si iti fac cate un "sugar shake".
asd

Mesajde lucky5strike » 29 Aug 2015, 16:41

Cauta-ti medicul veterinar, le are cu shake-ul . ;)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde asd » 29 Aug 2015, 16:42

ghitacusman scrie:.......... :lol: ,cati dintre voi a-ti incercat inoirea cuibului (foite noi ............) pentru a face diferente ......cate nopti poti dormi in aceeasi pijama fara sa o speli ..................

La cate doze de scabatox primesc anual cred ca paduchii sunt deja tabacisti convinsi si asteapta cu nerabdare tura urmatoare :lol: Ar fi interesant de facut niste analize la ceara respectiva mai ales avand in vedere faptul ca este folosita again and again la fabricarea foitelor noi.
asd

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE