Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Siropul de zahar/Invertirea zaharului

Mesajde BUNKA » 12 Aug 2015, 22:56

Tul@ scrie:Cert ii un lucru anu trecut bagam sirop invertit 4:1 dupa reteta aceasta si zahar "cristal" .... deh sa nu trebuiasca sa ventileze .... sa nu se uzeze cu invertirea .... si se depopulau roii parca vazand cu ochii ... iarna tot zaharul ala s-o facut bocna si pa ..... am mai scris .. EEE anu asta dau 1kg zahar ( margaritar , diamant , coronita ) in sticla de 2 litri si completez cu apa, ii sub 1/1 concentratia ... fara sare de lamaie si fara otet .... si populatiile din roi parca cresc vazand cu ochii .... sa vad cum se comporta la iarna roii pe asa ceva si daca nu gata cu iernat roi pe zahar in zona mea .. au coronite frumoase si capacite unii din asa ceva ... vedem la iarna

S-o dezbătut subiectu' ăsta până la epuizare...teoria ca teoria da practica ne omoară...eu am pățit aceeași treaba și acum dau din timp sirop 1/1 apa cu zahar și nimic altceva, și am capacit la greu, familiile merg bine, pt mine ăsta contează.
La invertire nu ai cum sa controlezi HMF, plus ca invertirea enzimatica pe care o fac albinele nu se compara cu nimic, hrănesc și proteic ca sa meargă bine treaba ( citiți articolul despre hrănirea proteica tradus de C. PROFIRI )
Albinele adauga în sirop nu doar enzime ci și aminoacizi, deci o mica cantitate de proteina...și multe altele reglează ele PH, tot...
Prefer sa hrănesc bine albina și sa o folosesc ca pe o uzina de procesat hrana și produs puiet...restul e bla, bla...
BUNKA

Mesajde daffid mihailov » 13 Aug 2015, 14:35

Eu am dus la analize din mai multe loturi, diferite tehici de invertire. Depinde mult de mod. Mi-a iesit hmf de la foarte putin pana la o limita superioara acceptabila.

Asadar pentru mine HMF, aciditate, (ph nu am facut) nu mai e o problema. Dar manopera, timpul vs rezultate. Inca nu sunt convins ca merita invertit sau neinvertit. Sunt convins insa ca zaharul e mai bun ca siropul de porumb. Si cu toate astea o sa le bag un butoi spre toamna de sirop din porumb. :twisted:
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde DoarEu » 16 Aug 2015, 19:55

Daca as incerca sa fac sirop dupa reteta nea Gica(Dumnezeu sa-l odihneasca) intr-un tuci(ceaun) de 20l?
Stiu ca nea Gica spunea ca trebuie facut in vas emailat sau in ceva cu fundul gros.E destul de gros fundul ceaunului,deci nu asta e problema.
O sa ii faca vreun rau faptul ca e din fonta(cred) si nu e emailat?
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde Mircea_63 » 16 Aug 2015, 20:18

Daca n-ar fi si sarea de lamaie... Fonta e de fapt fier. Un aliaj de fier cu carbune, procentul de carbune fiind mic 2- max3 %. Fierul reactioneaza cu sarea de lamaie care e de fapt un acid. Acid citric. Cu fierul duce la citrat de fier, solubil si ca urmare il vei regasi in sirop. Nu stiu daca face bine sau rau albinelor, dar acesta e motivul pentru care recomanda vas emailat, emailul avand o rezistenta chimica deosebita.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde mitica68 » 22 Aug 2015, 13:45

Dar oala de aluminiu ? Ce spuneti ?
mitica68

Mesajde Mircea_63 » 22 Aug 2015, 22:31

Aluminiul este inclus pe lista celor mai nocive 200 de substante toxice...

Pericolul poate fi latent si a la long. Adica n-ai nimic pe moment, dar in timp se aduna. Partea perfida este tocmai aceasta impresie ca nu e toxic deoarece pe moment nu ai nimic.
Pana acum nimic nu egaleaza in siguranta vasele de gatit emailate. Desigur, mai exista si vase de sticla termorezistenta, numita sticla de Jena.

Romanii (din Imperiul Roman) beau vinul din cupe de plumb. Dadea o savoare aparte licorii bahice, dar in timp au dobandit niscaiva saturnism. Unii au pus pe seama acestuia chiar decaderea imperiului.
Mircea_63

Mesajde daffid mihailov » 23 Aug 2015, 01:24

Pentru mine exclus sarea de lamaie. :idea:
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde Mircea_63 » 23 Aug 2015, 13:46

Pentru invertire este obligatoriu pH mic, adica mediu acid. La urma urmei poti folosi si acid sulfuric, numai ca nu e de dorit sa ai sulfati in hrana albinelor. Acid acetic, adica otet, numai ca e volatil si pleaca de acolo (evapora) taman cand e nevoie sa participe la invertire. Se pare ca acidul tartric (sarea de lamaie) este cea mai potrivita in cazul nostru.

Fara mediu acid nu are loc invertirea!
Mircea_63

Mesajde cantemir » 23 Aug 2015, 17:22

Mircea_63 scrie:.... Se pare ca acidul tartric (sarea de lamaie)...!

Ne hotărâm și noi?
Cu trei postari în urma, il alintai "acid citric"! Tot sub numele de acid tartric cunosc și eu sarea de lămâie!
Altfel, tot respectul! :D
cantemir

Mesajde Mircea_63 » 23 Aug 2015, 23:08

Ai dreptate! Am gresit. Nu e tot aia acid citric cu acid tartric, dar daca cineva are acid tartric il poate folosi la fel de bine in acea reteta.
Mircea_63

Mesajde BUNKA » 25 Aug 2015, 18:40

Care dezbateți pe aici...iintrați și la Fat Bees /Albine grase și la Stimulare de la A la Z...se leaga lucrurile cu invertirea !
Moshu zice de bine acolo la "Stimulare..A-Z"
BUNKA

Mesajde daffid mihailov » 25 Aug 2015, 19:21

Merge si cu sare de lamaie, numai ca iese hmf-ul de 10 ori mai mare. :lol:
Daca nu stapanesti metoda mai bine le dai neinvertit pana la 1 Sept si gata povesta.
daffid mihailov

Mesajde sovian » 02 Sep 2015, 00:08

Deci...pt stimulare este mai bn investit siropul sau încălzită apa apoi zahărul si amestecat?
Chiar dacă nu ai stupi, ocroteşte albinele!
sovian

Mesajde mellis » 02 Sep 2015, 01:44

Siropul este o investiție buna;)
Eu invertesc, părerile sunt împărțite.
La un număr mic de stupi merge invertirea, de la un alt număr este mai dificil.
Cunosc apicultori de seama cu sute de stupi ce topesc zaharul in apa - dar folosesc oțet!
Stimularea e una, 100/200 ml, hrănirea de complectare un alt aspect, contează perioada, cat de aproape este iarna ..
Sănătate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde sovian » 02 Sep 2015, 08:35

Eu am facut hranirea de stimulare de doua sapta. Ceapa,usturoi si apicomplex dar fara protocol.acum ma gândeam sa dau o tură cu peotofil
Chiar dacă nu ai stupi, ocroteşte albinele!
sovian

Mesajde DoarEu » 06 Sep 2015, 15:38

Exista 2 retete pentru obtinerea zaharului invertit.

Unul din procesele semi - industriale de producere a zaharului invertit (folosit de producatorii de inghetata) este urmatorul si se numeste Procesul Sommer: Incalziti 1 litru de apa pana la 82°C si adaugati la aceasta temperatura, usor, 2850 grame de zaharoza (zahar tos/normal) amestecand pentru a dizolva totul: temperatura va scadea.

Cand siropul atinge din nou 82°C, nu mai incalziti si adaugati 3.1 ml de acid clorhidric la 40% ( greutate specifica 1.20), agitand puternic: veti nota o crestere a temperaturii de data aceasta. Dupa ce acidul a reactionat (ii trebuie cam 15 minute) raciti in mod rapid siropul pana la 60°C ( bagnomaria sau cu apa curenta). Adaugati 2.7 grame de bicarbonat de sodiu (pentru a neutraliza acidul in exces care nu a reactionat) si contiunati sa raciti.

Acest proces ne va da circa 95% de invertire completa a zaharozei ( procent mai mare decat cel al multor 'zaharuri invertite' deja preparate.

Ce parere aveti?
Ar putea fii mai buna decat metoda noastra cu sare de lamaie?Am mai avea HMF?
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA