Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Calitatea zahărului

Mesajde joohny » 14 Sep 2014, 08:59

[quote="andrei_calinescu.

Atunci tu esti ALESUL.
Explica-mi te rog ce reprezinta Brixul si in functie de valoarea acestuia, cum pot interpreta un biostimulator ca fiind bun sau nu.
Te rog mult si-ti multumesc anticipat.[/quote]

Va salut.Andrei,nu sint chimist in zahar.Pt. a intelege trebuie sa vb. cu un chimist in zahar si probabil cam o jumatate de zi pt. ascultare.Ceea ce stiu mai pe scurt este ca ,zaharul este un produs din 2 monozaharide(fructoza si glucoza).Pt ca zaharul(zaharoza)sa se desparta in cele 2 molecule (fructoza si glucoza) aceasta se face in prezenta apei acidulate (invertire).Zaharul poate sa fie mai dulce sau mai putin dulce(Ex.continutul de zahar la recoltarea sf. de zahar-poate fi mai mare sau mai mic.Deci Brixul este raportul dintre suma celor 2 monozaharide (fructoza si glucoza)si suma dintre zahar(zaharoza)+cantitatea de apa acida folosita pt. a separa cele 2 molecule ale zaharului.(apa necesara invertirii).Nu stiu sigur insa in ind. zaharului sint mai multe metode de aflare a indicelui BRIX.Nu stiu daca ti-am fost de ajutor insa pt. a intelege mult mai bine tr. sa vb. cu un cimist in zahar si daca se poate cu expierienta.Sanatate.
joohny

Mesajde lucky5strike » 14 Sep 2014, 09:35

La manipulari, sacii se mai rup, zaharul mai cade si el pe jos. Pe acolo se tot trambaleaza motostivuitoare si bocanci. Zahar murdar, grosier... e recuperat de-a valma si... pierdut in cantitati mai mari...

Grija.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde jenica67 » 14 Sep 2014, 09:56

Posibil sa fi suferit ceva zaharul, in procesul de ambalare, ca si eu am luat de la Kaufland/Resita 50 de kg, sotia a facut sirop din intreaga cantitate si nu a avut nici un fel de miros suspect. La ce ai spus tu, am mirosit si eu o punga, de la ce a luat sotia pentru consumul nostru si tusul mirosea destul de intens, asta este si un semn ca este ambalat de putina vreme, ca daca mai statea, mirosul incepe sa dispara.
jenica67

Mesajde kiloz » 14 Sep 2014, 15:07

Difera technologia de fabricatie,unele fabrici sint modernizate si retehnologizate altele nu.
O alta diferenta mare, daca este de sfecla sau de trestie.In anumite tari fabricantul are obligatia ca pe ambalajul zaharului de trestie sa fie un cod de identificare cunoscut de toate lumea.Zaharul de trestie nu este indicat in hranirea albinelor.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde cristi_vidican » 02 Sep 2015, 01:46

La completările de anul acesta am folosit 2 feluri de zahăr: Agrana și Diamant.
cel făcut de Agrana a făcut spumă și a fost tulbure bună bucată de timp. apoi s-a limpezit.
Cel făcut de Oradea (Diamant) nu a făcut spumă. Parcă s-a topit și mai greu.
Care ar fi explicația?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde mausica » 02 Sep 2015, 08:13

CV baga si tu niste F....uri si lasa spuma pe foc :) :)
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde proapis13 » 02 Sep 2015, 09:57

cristi_vidican scrie:...făcut de Agrana a făcut spumă și a fost tulbure bună bucată de timp. apoi s-a limpezit.
Cel făcut de Oradea (Diamant) nu a făcut spumă. Parcă s-a topit și mai greu.
Care ar fi explicația?

..unul este cu mai multa sfecla de zahar iar altul doar din...trestie..... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cristi_vidican » 02 Sep 2015, 15:07

proapis13 scrie:..unul este cu mai multa sfecla de zahar iar altul doar din...trestie..... ;)

Cum la Oradea văd toamna coloană interminabilă de tiruri cu sfeclă, mă gândesc că zahărul lor nu e doar din trestie :lol:
Sper ca albinele să nu tușească de la zahărul din trestie.
Dl Dumitriu ne-a asigurat că fie că e din sfeclă, fie că e din trestie, tot un „ :twisted: ” este.
P.S. Mai știe cineva ceva de Bonfeed? Că n-am mai auzit nimic de el. Oricum, turta Bonfeed era să ne omoare stupii.
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 02 Sep 2015, 15:09

mausica scrie:CV baga si tu niste F....uri si lasa spuma pe foc :) :)

Anu ăsta am mers pe țucur. A trebuit mult pt că stupii e mulți și flămânzi că n-or mâncat de-o lună mai nimic de afară.
Așa că, atunci când le dau sirop îș așa de blânde, mai că nu-mi mulțumesc.
cristi_vidican

Mesajde mausica » 02 Sep 2015, 17:26

cristi_vidican scrie:
mausica scrie:CV baga si tu niste F....uri si lasa spuma pe foc :) :)

Anu ăsta am mers pe țucur. A trebuit mult pt că stupii e mulți și flămânzi că n-or mâncat de-o lună mai nimic de afară.
Așa că, atunci când le dau sirop îș așa de blânde, mai că nu-mi mulțumesc.

Eu am bagat si tucur dar si f... dupa cum zici foamea e mare.de afara intra doar polen,nectar.......f putin...adica insuficient.Sta sa inceapa floarea de pe malul crisului si atunci sa vezi zboruri :lol:
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde kiloz » 03 Sep 2015, 14:52

In primavara au avut numai de sfecla si a fost foarte bun.
-Dar la fabrica din Oradea momentan este numai de trestie.Problema si in viitor ,din cauza secetei o sa fie sfecla putina,si ce o sa apare in vinzare pe piata o sa o fii numai amestec. Vestea mai proasta e ca incepe sa creasca si preturile nu numai procentul de zahar trestie in cantitatea ambalata.Dupa parerea unora zaharul de trestie provoaca o uzura mai mare a albinelor in perioada de iernare.
kiloz

Mesajde DoarEu » 03 Sep 2015, 15:00

Eu pana acum am folosit doar Margaritar la punga de 1kg de hartie.
Asa cum s-a mai spus,sacii se mai rup siiii....
Siropul nu iese tulbure/rosiatic/etc.Iese asa cum trebuie.La gust nu stiu ce sa spun,mie mi se pare ca e destul de dulce.
Fara sirop cu impuritati,fara miros ciudat,fara nimic.E si umpic mai scump dar....sunt multumit.Decat economie de 20-30 bani mai bine sa dau ce cred eu ca e mai bun.
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde mellis » 03 Sep 2015, 18:00

Margaritar la punga bag si eu. Am mai pus si Coronita.
Sunt multumit de rezultat.
Din principiu - cel mai ieftin are ceva semn de intrebare.
Sanatate.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde varza » 03 Sep 2015, 19:42

Si eu folosesc tot de la Agrana ..... Din acesta am gasit la cel mai apropriat magazin. Dar e adevarat..... Daca se face sirop concentrat iasa maroniu.
varza

Mesajde joohny » 03 Sep 2015, 20:05

varza scrie:Si eu folosesc tot de la Agrana ..... Din acesta am gasit la cel mai apropriat magazin. Dar e adevarat..... Daca se face sirop concentrat iasa maroniu.

maroniul este din cauza ,ca nu este spalat suficient.
joohny

Mesajde kiloz » 05 Sep 2015, 18:16

Informatii despre producatori de zahar:

D. Legislaţia naţională

- Ordin nr. 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condiţiilor specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăţi prevăzute la art. 1 alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, precum şi a condiţiilor specifice de implementare pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole, prevăzute în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020;

- Ordin nr. 557/2015 privind recunoaşterea Acordului interprofesional pentru sfecla de zahăr - recolta anului de comercializare 2015/2016;

- Ordinul nr. 815/2007 privind acreditarea agenţilor economici care desfaşoară activităţi de fabricarea zahărului din sfeclă şi/sau din rafinarea zahărului brut din trestie sau fabricarea izoglucozei, precum şi a celor care utilizează zahăr şi/sau izoglucoză ca materie primă;

E. Operatorii economici din sectorul zahăr

S.C. Fabrica de zahăr Bod S.A. – proceseaza zahăr din sfeclă şi zahăr brut;
S.C. Tereos România S.A. procesează zahăr din sfeclă;
S.C. Zahărul Lieşti S.A. – procesează zahăr brut din trestie;
S.C. Lemarco Cristal SRL Urziceni – procesează zahăr brut din trestie;
S.C. Zahărul Corabia S.A. – procesează zahăr brut din trestie;
S.C. Zahărul Călăraşi S.A. – procesează zahăr brut din trestie;
S.C. Agrana S.A.– Sucursala Roman- procesează zahăr brut din trestie şi zahăr din sfeclă;
S.C. Agrana Buzău SRL – procesează zahăr brut din trestie;
S.C. Agrana Ţăndărei SRL – procesează zahăr brut din trestie;
S.C. Zahărul Oradea S.A. – procesează zahăr brut din trestie şi zahăr din sfeclă
kiloz

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA