Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

radial sau tangential pt rame 1/1

Mesajde panshe85 » 08 Dec 2011, 12:24

buna ziua!
lucrez cu rama intreaga si doresc sa mi achizitionez o centrifuga mare(pana acum am folosit de 4,6 rame tangential) m am orientat spre una radiala pt 20 de rame 1/1 insa nu am lucrat niciodata cu acest sistem si nu stiu daca este atat de eficienta si in cazul ramei intregi, constructorul m a asigurat ca eficienta in extractie este garantata insa......:D nu putea sa mi spuna ca nu e buna :)) mi e frica,datorita suprafetei mari a ramei, ca nu cumva mierea sa nu fie extrasa in totalitate.este posibila aceasta varianta?
va rog, cine stie sau cine foloseste daca poate sa mi dea un sfat!
cu respect!
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85

Re: radial sau tangential pt rame 1/1

Mesajde jenica67 » 08 Dec 2011, 13:24

Din discutiile ce le-am avut cu un constructor de centrifuge si cosuri (eu doream sa imi modific centrifuga meatangentiala in una radiala) distanta minima intre ax si leatul inferior ar trebui sa fie 120-150 de mm, pentru a asigura viteze periferica necesara centrifugarii. Altfel in zona de jos a ramei, risti sa nu iti scoata mierea.
jenica67

Mesajde nae » 08 Dec 2011, 13:53

Cu cat te apropii de ax F centrifuga scade = 0 ; pt. 20 r iti trebuie o cuva MARE . Poti sa transporti /manipulezi HURDUGAIA ? La acelasi pret ~ 6000 lei am vazut reversibila-electrica /cuva ,, decenta "(expresia lu' fiu-meu) .Daca n-o muti si faci extractia acasa sau ai macara...sau nr. de fam. >200 succes ! (eu am cosul din LEMN-rosu/ T-4 /ma cauta zilnic de la muzeu )
nae

Mesajde panshe85 » 08 Dec 2011, 14:26

pt 12 rame diametrul era in jur de 90cm, iar pt 20, parca 110 cm - pretul pt 12 rame = 2200lei si pt 20 = 2800lei aceste perturi sunt pt manuale, motorul inca 800 lei, sincer nu mi se pare mare.....la cea reversibila la 6 rame cred ca depaseste diametrul de 110 cm .....plus ca am inteles ca odata cu uzura, acele cosuri incep sa se loveasca unul de altul la intoracere...... despre manipulare....deocamdata sunt tanar :)) si butoaiele de miere depasesc 50 KG, stupii, nici aia nu sunt usori si nici putini, asa ca nu vad un impediment in greutatea si volumul centrifugei, cat sa aiba?? daca nu depaseste 60 kg... :lol: cred ca e ok...important e sa si faca treaba, sa scoata TOATA mierea din rame ;)
va multumesc pt informatii! :)
revin, foloseste cineva radiala pt rama 1/1 ?
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85

Mesajde proapis13 » 08 Dec 2011, 15:45

Cand o sa folosesti o tangentiala de mare capacitate v-a trebui sa treci la insarmarea pe verticala
Daca ai ramele insarmate pe orizontala datorita fortei centrifuge fagurii fac burta si pur si simplu
sunt pulverizati de peretii centrifugii
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde panshe85 » 08 Dec 2011, 16:50

proapis13 scrie:Cand o sa folosesti o tangentiala de mare capacitate v-a trebui sa treci la insarmarea pe verticala
Daca ai ramele insarmate pe orizontala datorita fortei centrifuge fagurii fac burta si pur si simplu
sunt pulverizati de peretii centrifugii
salve :D

doream informatii despre radiala, tangentiala am folosit de cand am stupi, insarmuirea o fac 5 orizontale si 2 verticale, eu vreau sa trec pe sistemul radial datorita numarului mare de rame care le pot extrage odata....
va multumesc!
panshe85

Mesajde panshe85 » 08 Dec 2011, 16:54

deci ca o concluzie radiala merge si pt rame 1/1 eficient dar distanta de la ax la leat sa fie de 15-20 cm? sau.....
panshe85

Mesajde panshe85 » 12 Dec 2011, 19:35

nu mai are nimeni nici o parere,sugestie,etc descpre eficienta-radial-1/1.....................???????????????
panshe85

Mesajde gica » 12 Dec 2011, 19:51

panshe85 scrie:deci ca o concluzie radiala merge si pt rame 1/1 eficient dar distanta de la ax la leat sa fie de 15-20 cm? sau.....

Colegule,firma Apitotal are la vanzare un model reusit de centrifuga radiala pentru rame ME si rame mari DB.Poate are un coleg o poza si te lamuresti.
Presupunand ca vrei sa o faci pe ideea celor radiale pentru jumatati de rama vei constata ca iese la 1,2-1,3 m diametru si este problema la bagatul intr-o incapere pe o usa.Am avut problema asta cu un prieten,a trebuit sa scoatem geamul,sa mai daramam din perete,dupa ce am bagat-o intr-o camera a trebuit sa zidim si sa fixam fereastra.
Parerea mea este sa renunti la rama 1/1 pentru cat si sa mergi pe rame 1/2.O centrifuga radiala de 48 de rame 1/2 iti este suficienta si la peste 300 stupi.E doar o parere.
gica

Mesajde panshe85 » 12 Dec 2011, 20:19

nene gica, nu dimensiunea e problema la mine (am intrarea de peste 2 m) ci eficienta in extragerea mierii, trecerea pe rama 1,2 o sa o fac, dar din 2013, ca mai imi trebuie ceva dotari ;) asta e alta treaba....oricum cel cu care am vb eu mi a zis ca pot sa extrag 20 rame 1/1 SAU 40 rame 1,2 asa ca o sa o folosesc si din 2013 incolo ....

mie mi e frica sa nu cumva sa fiu nevoit sa intorc ramele ,pt a scoate si mierea din partea care a fost initial laga ax...ca atunci...nu prea e mare sfaraiala .....:D
va multumes!
panshe85

Mesajde damin1969 » 08 Feb 2012, 13:11

Am inteles ca ai rame insirmate si vertical . Deci nu vei avea nici o problema cu extractia lor si nici cu deformarea ramelor . Distanta de la centru la latura de jos a ramei trebuie sa fie de minin 80 mm pentru a extrage mierea , si nu de 150-200 mm .
La un diametru de 84 cm al centrifugi distanta de la centru la rama este de 100 mm si iti intra 12 rame 1/1
La un diametru de 94 cm al centrifugi distanta de la centru la rama este de 150 mm si iti intra 20 rame 1/1
cu cit creste diametrul , creste si numarul de rame ce le extragi . Daca ramele din cat sunt de 3/4 sau 1/2 , numarul de rame extrase creste , dar nu se dubleaza , deoarece fiecare rama are propriul locas unde intra ( nu se baga 2 rame de 1/2 in loc de una 1/1)
Daca ai intrebari referitoare la centrifugi , suna-ma la 0742141245.
Sunt producator de utilaj apicol
damin1969

Mesajde basaraba ela » 08 Feb 2012, 13:49

la 3/4 noi se mai rup cind sint pline asa ca nu te mai gindi la 1/1,plus ca ai de ridicat si chiar in doi 10 rame pline sint destul de grele
basaraba ela

Mesajde RazvanTi » 08 Feb 2012, 23:53

asta cu ridicatul am auzit-o pe la mai toti stuparii batrani ca "vaaai cum sa ridic eu de unul singur o magazie de 1:1 cu 10 rame plina?".
nimic mai simplu:
eu am vazut la un amic cu balamale intre cuib si magazie pe partea din spate AMBELE de 1:1
si se lucreaza extrem de usor asa: ridici capacul il pui pe cant in spatele stupului si proptesti pe el magazia rabatata la 90j de grade :roll:
toamna desface frumos balamalele si ramane o frumusete de stup corp 1:1 pentru iernat
bafta!
RazvanTi

Mesajde basaraba ela » 09 Feb 2012, 00:19

sa te vad dupa 15 ani de pastoral si apoi mai vorbim despre dornitul pe scindura!!!!!!!!
basaraba ela

Mesajde RazvanTi » 09 Feb 2012, 17:30

tocmai mi-am achizitionat un microbuz VW autorulota cu pat aragaz frigider chiuveta :roll: deci NU o sa dorm pe scandura :lol:
RazvanTi

Mesajde adriann » 09 Feb 2012, 23:05

dormitul pe scandura o sa fie din cauza herniei de disc lombara, de la ridicat greutati mari....nu te jucat cu ridicat mai mult de 25 de kg in 2 maini
adriann

Următorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE