Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Buckfast

Mesajde ciptheman » 19 Sep 2015, 08:06

ionel07196555 scrie:Ce ma nemultumeste dupa 3 erni :
nu raspunde la cnfort. [[[ am adapost + incalzire ]]]]
Foarte greu acceptarea de regine BK .sint schimbate si daca au 4 rame tabla de puet in scurt timp dupa fecundare .

poti sa detaliezi la partea cu confortul? f0 de unde achizitionezi ?multumesc!
ciptheman

Mesajde tuturicius » 19 Sep 2015, 08:13

Trantorul& .....
Am realizat ce ai scris tu mai sus, pt. ca nu ma pufneste rasul asa de rau. Dar tu ai realizat ce am scris eu si ce ai scris tu?
Cineva intreba pana unde se poate ajunge cu selectia, si i-am raspuns ca pana la matcile lui Dan Margarit.
In rest, Dan Margarit foloseste mai putin BK, din cate tin minte. Tu, pe de alta parte, vrei sa spui ca daca DM ti-ar face cadou matcile lui si le-ai aduce in Ro ai da falimet din cauza lor, pentru ca ti-ar umple fiecare lada cu cateva galeti de albina pe care apoi ar trebui sa le tii cu sirop. Cel putin eu asta am inteles. Sa ma tavalesc si eu de ras?... Albinele alea, daca nu este nulesul mai serios, probabil nici nu se obosesc sa mai iasa la cules. Iar matcile alea, ca e cules, ca nu e, n'au ele nici o treaba, nu stiu decat sa toarne la puradei cu nemiluita. Oare asa sa fie?
tuturicius

Mesajde tuturicius » 19 Sep 2015, 08:26

ionel07196555 scrie:....... Foarte greu acceptarea de regine BK .sint schimbate si daca au 4 rame tabla de puet in scurt timp dupa fecundare .

Tu cum ai facut trecerea la BK? Ce peripetii ai avut?
tuturicius

Mesajde Trantorul@ » 19 Sep 2015, 12:50

tuturicius scrie:Trantorul& .....
Am realizat ce ai scris tu mai sus, pt. ca nu ma pufneste rasul asa de rau. Dar tu ai realizat ce am scris eu si ce ai scris tu?
Cineva intreba pana unde se poate ajunge cu selectia, si i-am raspuns ca pana la matcile lui Dan Margarit.
In rest, Dan Margarit foloseste mai putin BK, din cate tin minte. Tu, pe de alta parte, vrei sa spui ca daca DM ti-ar face cadou matcile lui si le-ai aduce in Ro ai da falimet din cauza lor, pentru ca ti-ar umple fiecare lada cu cateva galeti de albina pe care apoi ar trebui sa le tii cu sirop. AR FI MAI MULTE DE SCRIS DAR DA!!! Cel putin eu asta am inteles. Sa ma tavalesc si eu de ras?... DA Albinele alea, daca nu este nulesul mai serios, probabil nici nu se obosesc sa mai iasa la cules. o afirmatie ieftina .... Iar matcile alea, ca e cules, ca nu e, n'au ele nici o treaba, nu stiu decat sa toarne la puradei cu nemiluita. Oare asa sa fie? AICI NU INTELEG MULTI NISTE CHESTII ce inseamna albina aclimatizata si matci de carne, DAR SI AICI UN MARE " DA " !!!

SI ca o complectare la ultima ta intrebare .... Am avut matca care tot ce avea rezerve transforma in puiet ... fiicele la fel am distrus toate matcile respective cu ani in urma ... Sa vezi magazie(i) de 1/1 cu miere si dupa 1-2 saptamaini de ploaie sau nu ai putut extrage cand trebuia sa o gaseti plina cu puiet si sa mai scoti nimic .... da na vezi galeti de albina ... si acu mai este cate 1-2 care oua ca proastele da se duc pe copca pentru ca le las de capu lor si pier singure cam asta inseamna selectie naturala si ....

SI ca tot l-ai adus si l-am adus pe Dan in discutie... omu spune pe intelesul tuturor ce si cum e cu albinele astea ... da na unii nu viseaza decat profit !!!

SI ca tot ii adus in discutie si se tot da cu uniformitate ....si recordiste ... printr-un film daca mai tin bine minte uniformitatea era pe la 12-14 caturi si avea si VARFURI de 20 de caturi pe vatra respectiva si cum si era normal cea de 20 de caturi era in urmarire nu cele de 12 -14 .... asta nu inteleg multi ca uniformitatea poa sa fie pe la x caturi si la 30 -40 de fiice sa apara si SUPER RECORDISTELE (1,2 ,3) respective care sa dea xx caturi ... da na lumea vrea numa SUPER RECORDISTE!!!

SI niste intrebari care tre sa si le puna cei ce doresc sa treaca pe B.K.

1. Am areal sau pot sa le plimb si sa am garantia ( neaglomerarii ) care sa ofere intr-un an intreg peste 400 kg de "nectar" pe cap de B.K. ??? in caz ca nu, ma tine pe mine buzunaru sa le asigur macar necesarul ???

2. Ma tine pe mine sa cumpar anual alte matci ca din ce s-a scris si am auzit care nu ar fi numa povesti .... astea merg asa cam 1 an ???

3. Ma mai tine pe mine toamna sa torn in ele pana umplu fiecare celula sa pot opri matca din ouat sau nu ??? ( aici ii diferenta intre albinele aclimatizate si cele de carne ..... la B.K. nu prea s-o pus problema pe "aclimatizare" .... sau urmarit alte aspecte roire/blandete/ ....... / "galeti de albina" )

..... si ar mai fi da astea io zic ca-s principalele .

P.S. Nu am si nici nu am vut B.K. doar din citite si auzite despre rasa asta asa ca ce am scris eu pot fi considerate simple "fantasmagori"!

Daca crezi ca ti-am gresit io cu ceva .... IARTA-MA !!!
Ultima oară modificat de Trantorul@ pe 19 Sep 2015, 13:19, modificat 1 dată în total.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Mircea_63 » 19 Sep 2015, 13:06

Trantor@, n-am avut BK. Am vazut si eu in stupina mea si stupinele altora diverse matci si mai ales diversi stupi.

Cred ca in discutiile de mai sus exista o confuzie. Tu consideri recordista o matca ce umple stupul cu albina. Altii considera recordista o matca ce umple stupul cu miere.

Asta am vazut in stupina mea: stup cu populatie relativ modesta si culesuri foarte bune si stupi foarte bine populati, dar cu rezultate mai modeste in privinta productiei. Comparatiile pe termene mai lungi, nu doar in privita unui singur cules, ca sa pot da vina pe raportul doica/albina muncitoare.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Trantorul@ » 19 Sep 2015, 13:06

ciptheman scrie:,,La proastele astea ce le am io si consuma si culeg mai putin anu asta dupa salcam pana acu le-o lipsit vreo 4-5 tone de nectar /zahar doar pentru o dezvoltare normala fara nici o extractie , am bagat aproximativ 700 kg de zahar in niste nuclee devenite roi ( nu multe vo 30 numa unele or primit mai mult altele mai putin )''
700kg la 30 de nuclee?! :shock: mi se pare cam mult,inseamna ca nu ai nimic in zona,absolut nimic.

Doar salcam si ceva faneata (poate peste jumate e pasune pentru vaci , oi capre) zona de deal .... dar depinde la cate se imparte nectarul respectiv ... de ar fii un maxim 50 de fam. ar fii boierie, da cine isi permite la sustine artificial in speranta ca o sa crape capra vecinului !!! Doamne iarta-ma!
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde Trantorul@ » 19 Sep 2015, 13:12

Mircea_63 scrie:Trantor@, n-am avut BK. Am vazut si eu in stupina mea si stupinele altora diverse matci si mai ales diversi stupi.

Cred ca in discutiile de mai sus exista o confuzie. Tu consideri recordista o matca ce umple stupul cu albina. Altii considera recordista o matca ce umple stupul cu miere.

Asta am vazut in stupina mea: stup cu populatie relativ modesta si culesuri foarte bune si stupi foarte bine populati, dar cu rezultate mai modeste in privinta productiei. Comparatiile pe termene mai lungi, nu doar in privita unui singur cules, ca sa pot da vina pe raportul doica/albina muncitoare.

Pe bune ???

Te rog mai citeste mesajele mele pentru ca , cu siguranta confunzi personajul !!! si cu siguranta nu am har didactic absolut deloc !!!

SI sa ca ....Am avut matca care tot ce avea rezerve transforma in puiet ... fiicele la fel am distrus toate matcile respective cu ani in urma ce nu-i destul de clar aici ??? daca cauti prin mesajele mele am mai scris cel putin odata chestia asta!!! si o sa mai gasesti si ca 5-6 rame de puiet in salcam o umplut magazie 1/1 tot prin mesajele mele !!!

Pe unde am scris si .... cam asta am selectat albine care "FAC MIERE" sau "ALBINE DE MIERE" indiferent de populatie!!!

Sau urmatoarea fraza scrisa de tine :

Nu este decat inducerea in eroare voita a ... ???

CONSPIRATIE si alte alea ..... :lol: chiar nu ma gandeam la asa ceva!
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde ignatov andrei » 19 Sep 2015, 14:02

Bambucha scrie:Mi-ar place sa lucrez cu o carpatina selectionata serios cu istoric (cine te opreste?!?) de zeci de ani, transparent si serios, cu rezultate, adaptata la ziua de azi, la schimbarile climatice din ultimile zeci de ani, cu agrochimia de rigoare si defrisarile salbatice ce au avut loc.
De 5 ani de cand cumpar de la icda tot sperand ceva ceva, una nu a facut cu ochiul... Ca sa nu spun ca nici macar la crestere nu au standard (10-15 % sunt schimbate linistit dupa o luna - absolut inacceptabil). Institutul nostru national, ce ar trebui sa fie etalon.

Fiecare isi duce crucea, si la un un moment dat isi alege drumul.

Ce vina are albina, daca institutul...?!? :o
Noi, stuparii lu' peste, noi cei care stim ce vrem, de ce nu facem nimic?!?

N-avem timp de asteptat, noi vrem doar rezultate...! ;)
Altcineva, nu noi "desteptii" am stricat aceasta albina...!!!

In toata Europa se doreste sa se revina la populatiile locale (ma refer la lumea stiintifica), dar "comercialul" doreste altceva...

Cine sa faca selectie, unde... si cum...?!?
Toti stim ce inseamna selectie, dar tot noi caram cu roaba si imprastiem toate mizeriile din afara, pentru ca apoi sa ne plangem ca n-a fost F0 dom'le!
Tot noi incurajam (mentinem vie chestia cu "apa, aerul si fraierul") toti comerciantii care fac orice, numai sa se gandeasca la viitorul acestei albine, nu!!!

Multi bagam familiile in friguri si dam vina pe matci, avem loca =>matcile oua imprastiat, aducem alte matci => rezultate mediocre...
Pe noi... cand vom da vina...?!?
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 19 Sep 2015, 14:17

Mircea_63 scrie:Asta am vazut in stupina mea: stup cu populatie relativ modesta si culesuri foarte bune (ce frumos!!!)si stupi foarte bine populati, dar cu rezultate mai modeste in privinta productiei (si cu tendinte de roire).

Pui tu mana pe plita incinsa si juri ca la toate familiile ai efectuat aceleasi lucrari si in acelasi timp...?!? Nu!

Pentru ca stii si tu ca daca ai intarziat o zi, diferentele pot fi destul de mari!
Pentru ca stii si tu ca in urma cu 40 de zile nu toate familiile erau la fel!!
Eu zic asa: numai in momentul in care nu ai ce sa-ti reprosezi ca apicultor, abia atunci poti vorbi de comparatii si concluzii reale!
Altfel... se cheama ca doar cochetam cu selectia si...atat!
Mircea, partea proasta e ca unii nici macar nu cocheteaza, dar au pareri... si ce pareri!!! :shock:
ignatov andrei

Mesajde Mircea_63 » 19 Sep 2015, 14:50

ignatov andrei scrie:Pui tu mana pe plita incinsa si juri ca la toate familiile ai efectuat aceleasi lucrari si in acelasi timp...?!? Nu!

Niciodata nu am facut si nu voi face aceleasi lucrari si in acelasi timp. Cunosc o singura conditie in care poti face asta: atunci cand stupii tai sunt varza. Atunci sunt uniformi si poti efectua lucrarile asa cum zici.

ignatov andrei scrie:Mircea, partea proasta e ca unii nici macar nu cocheteaza, dar au pareri... si ce pareri!!! :shock:

Nu este nevoie sa stiu sa gatesc ca sa pot spune despre o mancare ca e buna sau nu...

Auzi Andreias? Mai ieri pomeneai despre "doamnele" de la moderare. Azi vad ca incepi sa cochetezi. Stiu ca s-a legalizat, dar te rog... pastreaza distanta.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde nae » 19 Sep 2015, 15:20

ionel07196555 scrie:Ce ma nemultumeste dupa 3 erni :
1- nu raspunde la cnfort. [[[ am adapost + incalzire ]]]]
2-Foarte greu acceptarea de regine BK .sint schimbate si daca au 4 rame tabla de puet in scurt timp dupa fecundare .

1*-Ma bucur .Daca raspunde si oua creste t* in cuib , catalaza opreste fermentarea in punga rectala la<5* ; pt 34* in cuib in ianuarie inseamna mai multe lemne in soba si cenusa mai multa + catalaza anulata = CACA in stup (bunicu' Malaiu in teorie n-a prevazut evidenta )
Sa nu mai vorbim de albina ecluzionata care fara pastura /inlocuitori e condamnata ...
2*PROBLEM , atentie ! ,inainte sa VEZI tu toamna albina te anunta propolizand ;inainte de ... ''ceva'' viral sau mai grav refuza surata = de studiat .
Antibiotic inainte de eliberarea din cusca ...
Sper sa gresesc .
nae

Mesajde nae » 19 Sep 2015, 15:58

Oameni buni , ce facem noi si ce face DM e asemanator dar total DIFERIT .
Noi vrem albina sa culeaga timpuriu , el NU ; noi avem cules natural in salturi , el continuu ; noi avem vetre cu 2000 fam /Km patrat , EL NU .
La el rapita tine .. cat vrea el (nu stiu cat ) la mine 2-3 saptamani ; la mine intre rapita -S -T -FS am perioade CRIMINALE ,el are continuitate ; eu am 60* la sol la FS ,el NU ...
El are urdinis superior si leatul de 47 cm ocupat din speteaza in speteaza , ''noi'' avem leatul de 30-33cm si amprenta ghemului e 3/4 din rama = :oops: , vorbim vorbe .

BK e camionul de 500 de cai :shock: = ai T de carat e bun , il vrei pt oras e .. nu e bun .
Bk e ca masina italiana (imi scapa numele ) nu-i de ajuns sa ai banii pt ea mai trebuie si-o recomandare :lol:
Daca aveti impresia ca BK trece iarna cu coceni sau pe foametea asta intra in iarna cu o galeata de albina doar cu pedigriul ramaneti la dacie ; chinezul e ''multi'' si la cules si la MASA . ;)
Nu am BK dar in '15 daca nu-l conectezi la cisterna dupa FS e belea ; cisterna costa .
Sa vorbim fara patima gratuita , zic.
nae

Mesajde tuturicius » 19 Sep 2015, 16:52

Unde dai si unde crapa.... N-am avut ce face sa pronunt numele Dan Margarit ... EL NU ARE BK!!!!! Zicea ca si-a luat doar cateva de proba. Carniolan, vorba lui, are, si rusesti, parca.
Zona lui DM este un varf in lume la capitolul conditii. In rest, dupa cum zicea si Popovici mai sus, prin toata lumea se plang stuparii de ce ne plangem si noi aici. Selecrionerii de matci fac oare produsi doar pt DM si zona lui?
Lasati-l pe DM si cititi si voi mai atent inainte de a posta.
Promit solemn sa nu-i mai pronunt numele :lol:
tuturicius

Mesajde nae » 19 Sep 2015, 17:00

tuturicius scrie:Lasati-l pe DM si cititi si voi mai atent inainte de a posta.
Promit solemn sa nu-i mai pronunt numele :lol:

Poti sa-l pronunti , OMUL merita .(admiratorii doamnei Udrea nu :oops: )
Recomandarea cu cititul atent e valabila ... ;)
Daca scoti numele si ma citesti in cheia BK poate vei intelege ..mai aproape de BK . ;)
nae

Mesajde Bambucha » 19 Sep 2015, 17:05

nae scrie:1.BK e camionul de 500 de cai :shock: = ai T de carat e bun , il vrei pt oras e .. nu e bun .
2.Daca aveti impresia ca BK trece iarna cu coceni sau pe foametea asta intra in iarna cu o galeata de albina doar cu pedigriul ramaneti la dacie ; chinezul e ''multi'' si la cules si la MASA . ;)
3.Nu am BK dar in '15 daca nu-l conectezi la cisterna dupa FS e belea ; cisterna costa .
4.Sa vorbim fara patima gratuita , zic.

1. De acord, la Bk iti trebuie infrastructura ready to go.
2. Nu trece cu coceni, de acord.
3. Nu sunt de acord cu cisterna... in realitate este un +de 20-30% fata de carpatina, cantitate rezultata deoarece carpatina inceteaza ouatul la 15 sept, bk la 1 oct. Cine afirma ca bk oua iarna , in mediul nostru inseamna ca nu are bk, ci alte bazaconii. La ME este foarte simplu de pus caciula, chiar si la dadant poti pune caciula si poti dormi linistit.
4. M-as bucura sa-si spuna fiecare parerea la rece, uite la Andrei un exemplu de patimas ;) si eu imi iubesc tara, dar nu cred ca suntem miezul... :P

Am de ceva ani BK sub lupa, si contrar aparentelor nu le-am protejat (in sensul in care nu le-am ingrijit mai cu zel decat carpatina). Ba chiar le-am bagat pe gat tot felul de mizerii iar modul cum au reactionat nu pot decat sa zic ca-mi place. Desigur are si bk defectele lui, insa se contrabalanseaza. Cele 4-5 kg in plus eu le consider o investitie. Dobanda o iau anul viitor. Inca imi permit sa iernez 100 % pe miere.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Bambucha » 19 Sep 2015, 17:14

ignatov andrei scrie:Ce vina are albina, daca institutul...?!? :o
Noi, stuparii lu' peste, noi cei care stim ce vrem, de ce nu facem nimic?!?

N-avem timp de asteptat, noi vrem doar rezultate...! ;)
Altcineva, nu noi "desteptii" am stricat aceasta albina...!!!

Pai tocmai ca am timp sa astept, nu traiesc din apicultura exclusiv si din cauza asta imi permit sa dau credit martoagai din ograda. Vreme de 5 ani tot incerc sa o ridic prin diverse parghii, insa termenul este mic si presimt ca imi mai trebuie inca de cel putin de 2 ori pe atata... o fac din iubire, pasiune, nu stiu poate de nebun? Cert e ca poate(nimic nu e sigur) voi ajunge la 50 de ani sa scot armasarul la plimbare, insa ce folos daca nu mai pot calari?
Buy E.U.
Bambucha

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE