Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Perioada cea mai dificila in anotimpul de iarna

Mesajde popik50 » 08 Dec 2011, 22:25

Ce luna este cea mai dificila din anotimpul iernii in care albinele ar putea sa aiba cele mai mari probleme ?
Cand ar avea ele cea mai ridicata mortalitate si ar putea ramane fara hrana suficienta? Si aici ma refer strict la lunile decembrie , ianuarie si februarie. Vreau ca din experienta sa spuneti in ce luna va fost cel mai teama ca albinele vor avea de suferit. Va multumesc.
popik50

Re: Perioada cea mai dificila in anotimpul de iarna

Mesajde proapis13 » 08 Dec 2011, 22:31

Cea mai dificila luna pentru albine e fe-martie :lol:
Atunci se intampla,,minunile''
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde horia_ch » 08 Dec 2011, 22:34

Martie.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde popik50 » 08 Dec 2011, 22:39

horia_ch scrie:Martie.

De ce Horia luna martie e cea mai dificila? Explica putin te rog.
popik50

Mesajde proapis13 » 08 Dec 2011, 22:47

Uita-te la avatar sa vezi din ce localitate si ce zona a tarii este :shock:
Daca in martie albinele lui nu au fereastra de iesit la curatenie e pba
La noi,in martie deja baga polen si cresc puiet 2-3 rame
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde stelamaris12 » 08 Dec 2011, 22:49

Poate fi martie,daca iarna a fost grea si rezervele s gata,daca efectivul a suferit numeric si daca soarele nu este destul de convingator ca iarna este plecata si panica se instaleaza in stup.corectez ca este valabil pentru cei care stau in zone de deal-munte.
stelamaris12

Mesajde paul » 08 Dec 2011, 22:58

Cand infloresc ciresii ... mor albinele ! Asa spunea un stupar ...batran.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde popik50 » 08 Dec 2011, 23:00

proapis13 scrie:Uita-te la avatar sa vezi din ce localitate si ce zona a tarii este :shock:
Daca in martie albinele lui nu au fereastra de iesit la curatenie e pba
La noi,in martie deja baga polen si cresc puiet 2-3 rame

Ai dreptate ...ale lui sunt la polul nord asa ca in martie e problema la el. La noi in sud eu cred ca in martie deja sunt ca si iesite din iarna.
popik50

Mesajde horia_ch » 08 Dec 2011, 23:13

popik50 scrie:De ce Horia luna martie e cea mai dificila? Explica putin te rog.

Toate familiile pe care le-am pierdut vreodată, au dat kaput în martie sau aprilie. Problema în zona mea este iarna fără zboruri de curăţire. Se întâmplă des să am ultimul zbor în noiembrie (mai pe la început) şi primul în a treia decadă a lui martie. Aşa mă aştept să am şi iarna asta. Fără alte ieşiri. În condiţiile astea e grea viaţa. Puietul apare foarte târziu (în martie, doar), când ghemul e deja sus (vreau sau nu). Am avut cazuri de mortalitate DE FOAME cu turta în cap. Pur şi simplu albina moartă sub turtă. Era prea uzată ca să se mai poată hrăni la nivelul cerut de temperatură.
Puietul "en gros" începe odată cu salcia, după 15 aprilie. Voi la acel moment sunteţi aproape gata pentru salcâm.
Ştim toţi că putem influenţa cam tot ce ţine de apicultură, exceptând vremea. Şi eu am noroc de muuuuuultă vreme de iarnă.
Asta-i!
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde ADITZU » 08 Dec 2011, 23:54

si asta in conditiile in care in zona lui horia se intra la iernare undeva prin octombrie , in conditiile in care in sudul tarii si nu numai sunt ferestre de zbor chiar si in decembrie care sincer am observat ca are un mare rol pentru existenta si trainicia familiei parerea mea
Multi bazaie precum albina , dar se mira ca nu iese miere
ADITZU

Mesajde teinegru64 » 09 Dec 2011, 19:06

paul scrie:Cand infloresc ciresii ... mor albinele ! Asa spunea un stupar ...batran.

Cele mai valoroase familii se pierd la...cires.Cele care au dat ortu popii pana atunci.....nu se pun....fac parte din selectia naturala.Ori din prostia sau neștiința stuparului.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde gabi bee » 09 Dec 2011, 19:38

la mine ciresii infloresc de regula pe 15 aprilie iar in unii ani pot inflori cu o saptamana , maxim doua inainte adica pe 7 sau 01 aprilie cel mai devreme . cum de pot muri familiile de albine la inflorirea ciresului cand caisul infloreste cam cu 10-15 zile inainte si albinele gasesc cat de cat un pic de nectar ?
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde ciptheman » 09 Dec 2011, 19:52

pai pic ul ala nu prea le ajunge mai ales la familiile tari careau cateva rame bune de puiet la vremea aceea si gata se duc.
ciptheman

Mesajde MyBees » 09 Dec 2011, 20:12

Din ce am invatat eu, pragul critic este in prima parte a lunii aprilie, cand populatia de albina de iernare dispare si daca schimbul cu albina tanara nu se produce in parametrii corecti, colonia intra in declin si poate "muri". Probabil de aici si conexiunea cu ciresul... In grafic, in luna aprilie colonia are cea mai mica populatie, moare cea mai multa albina apoi incepe sa creasca. Doar dupa ce am trecut de punctul rosu putem numara coloniile(toamna se numara bobocii si primavara albinele)
Asta teoretic. Practic, poate sa moara oricand, daca o "ajutam" noi :)
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde florinapi » 09 Dec 2011, 20:30

Sa moara familii de albine in timpul cand ciresul este inflorit,aproape ca nu inteleg.In orice caz este o greseala ne scuzabila.
De cand ma ocup de stupi nu mi-au murit de foame nici o data.De fapt nu prea mi-au murit stupi.

In orice caz in perioada de inceput de primavara trbuie avut in vedere urmatorul aspect: mult polen,putin nectar!
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde popik50 » 09 Dec 2011, 21:40

Din cate citesc aici vad ca in perioada de iarna nu avem de ce sa ne facem probleme :D . Decembrie , ianuarie si februarie e ok pentru ele
Distractia incepe din martie si se incheie la sfarsitul lui aprilie. Eu unul nu prea inteleg dar asta e :roll:
popik50

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR