Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde csaa » 18 Sep 2015, 20:23

Multumesc pentru raspunsuri si pentru promtitudinea lor.
csaa

Mesajde gheorghenecula26 » 19 Sep 2015, 00:11

Am si eu 4 stupi. In momentul de fata sunt pe 8 rame . E primul an cand ii iernez,orice sfat e binevenit, pe cate rame ii las,cum ii asez, minimul de hrana obligatorie...(am stupi orizontali) Ajutati-ma va rog sa ma fac mare.
gheorghenecula26

Mesajde mellis » 19 Sep 2015, 01:16

Salutari si bine ai venit,
Ar fi bine sa citesti cat mai mult despre iernare si sa tragi concluziile ce ti se potrivesc - parcurge topicul, impachetare, hrana.
Sunt multe aspecte - depinde mult de cata albina/puiet ai pe rame, parerile sunt subiective dar trebuie urmate cateva reguli de baza.
La orizontali iernezi doi in lada sau separat?
Rama (ele) cu pastura, coronita de miere capacita deasupra fiecarei rame de cuib, rame cu miere capacita, cat mai multa albina sa intre in iarna - stimulare si complectare rezerve daca nu sunt suficiente, tratament.
Vin-o cu poze si mai multe detalii si citeste cat mai mult, macar parte de iernare - si etapele fiecarui anotimp..
Sanatate
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde Dicu Ion » 19 Sep 2015, 08:27

Eu inca mai folosesc stupi orizontali in care am doua fam.peste care pun cat.Cind o sa fac impachetarea o sa fac un filmulet cum intrtin si cum iernez .
Dicu Ion

Mesajde nae » 19 Sep 2015, 15:32

gheorghenecula26 scrie:Am si eu 4 stupi. Ajutati-ma va rog sa ma fac mare.

Simplist dar SIGUR : lasa matca sa hotarasca -matale baga hrana si .. ne vedem la primavara .

Iesi matale pe strada si te opresti la prima vila cu >150 stupi in curte , te imprietenesti cu proprietarul si rezolvi dilema . Acum accesezi netul sa-ti clatesti ochii ; dupa o baza teoretica serioasa netul te slefuieste .
Succes !
nae

Mesajde asd » 20 Sep 2015, 08:12

Asa am facut si eu in primul meu an: am bagat oala cu sirop si cu paie peste rame in August - ciobaneste, ca ma gandeam daca le dau apai sa nu ma zgarcesc, iar rezultatul a fost pe masura. In al doilea an m-am zgarcit, am dat inapoi. Anul asta am repetat figura din primul an si stupii sunt bomba.
asd

Iernarea albinelor

Mesajde Ionica Bompa » 26 Sep 2015, 21:17

Buna seara! Sunt nou pe aici ,si sa nu ma injurati ca vin si eu cu intrebari din prima :D dar as vrea sa stiu si parerile dumneavoastra. Am doua familii (roiuri) care nu mai au puiet de la data de 1 septembrie .Credeti ca as putea trece iarna cu ele? As dori daca se poate cat mai multe detalii si sfaturi . Multumesc frumos! :)
Ionica Bompa

Mesajde talex » 26 Sep 2015, 21:20

e cam suspect. matcile tinere seamana pana mai tarziu. a fost cald, trebuia sa aveti puiet. verificati prezenta matcilor
talex

Mesajde nae » 27 Sep 2015, 19:47

Ionica Bompa scrie: Am doua familii (roiuri) care nu mai au puiet de la data de 1 septembrie .Credeti ca as putea trece iarna cu ele? As dori daca se poate cat mai multe detalii si sfaturi .

Doua fam pe doua rame fiecare sau 10 rame fiecare ?
La 1 sept nu mai aveau oua, larvar sau capacit ?
Varroa , tratamente ?
Mancare ? (1/1~3-4 Kg )
Daca pe 10 august(+ 21 zile ;) ) aveau 5 RAME de puiet , la 1 sept ai facut 2-3 VFsi acum sunt pe 5-6 rame si macar 10Kg miere + 1 turta in ian =trec .
nae

Mesajde Gicuta » 28 Sep 2015, 10:24

Sal.
Si eu am gasit un roi fara puiet (15 sept) pe patru rame ME. N-am mai stat pe ganduri si l-am unit cu altul care avea. Nu merita sa-l pastrezi!
Toate cele bune!
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde teinegru64 » 28 Sep 2015, 22:35

Gicuta scrie:Sal.
Si eu am gasit un roi fara puiet (15 sept) pe patru rame ME. N-am mai stat pe ganduri si l-am unit cu altul care avea. Nu merita sa-l pastrezi!
Toate cele bune!

Majoritatea familiilor nu mai au puiet de la 1 septembrie.Sa unesc cu minoritatea ?? ?Niciodata.Eu nu acord legi speciale minoritatilor. :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde asd » 29 Sep 2015, 08:11

Nici eu nu sunt inclinat spre unificari/egalizari. Prin asta se pierde criteriul de selectie si eventual sanatatea familiilor(o familie nedezvoltata e foarte posibil sa aiba ori paduchi ori nosema ori loca europeana...etc).
asd

Mesajde csaa » 29 Sep 2015, 17:47

teinegru64 scrie:
Gicuta scrie:Sal.
Toate cele bune!

Majoritatea familiilor nu mai au puiet de la 1 septembrie.Sa unesc cu minoritatea ?? ?Niciodata.Eu nu acord legi speciale minoritatilor. :lol:

Poate la dumneata, in Vaslui, nu mai au puiet de la 01.09. Aici aveam rame ouate din leat in leat,ca primavara.
csaa

Mesajde daffid mihailov » 29 Sep 2015, 19:18

Unele matci tinere nu au puiet, altele batrane au. Depinde de mai multi factori. Dupa mine anul nu este cel mai important factor ca sa ai puiet pana tarziu. Ba chiar nu am observat o mare diferenta intre reginele de anu asta si cele mai batrane.
1. Cutia. Daca are peretii mai grosi sau mai subtiri.
2. Daca au fost sau nu dusi in pastoral.
3. Rezervele si tendintele de colectare polen.
4. Spatiul. stimularea.
5. Orientarea spre soare.
6. Rasa.
7 ETC

Nu e nici o tragedie daca la 1 Septembrie matca a incetat ponta.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde paul » 29 Sep 2015, 20:06

daffid mihailov scrie:

Nu e nici o tragedie daca la 1 Septembrie matca a incetat ponta.

Seriooos ??? :shock:
Nici daca in august ai avut in medie 1-2 rame cu puiet (cules ... praf, roiri tarzii, seceta ..........) ??? :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde daffid mihailov » 29 Sep 2015, 20:16

Paul. Depinde de zona. Eu la 15 septembrie ma multumesc ca reginele sa nu mai ponteze si sa iasa ultima generatie de puiet. Nu situ de ce te miri...
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR