Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Insecticide pe baza de neonicotinoide ..o amenintare rea

Mesajde peterneamt » 21 Sep 2015, 20:57

Acest video este povestea unei familii apicultura a treia generație a căror activitate este amenințată de impactul pesticidelor neonicotinoide. Vezi prima mana devastarea care este wreaked pe albine, polenizatori și ecosistemul nostru. Afla ce poti face.......
https://www.youtube.com/watch?v=Sa6JuI0CDc0 ;)
peterneamt

Mesajde peterneamt » 21 Sep 2015, 21:08

Prelegere la Institutul de Sanatate Publica, Universitatea din Heidelberg (Germania) 02.16.2011 de Dr. Henk Tennekes. O pdf de curs este disponibil aici: http://bit.ly/gUTFIG
https://www.youtube.com/watch?v=M4RIDWuCN-A ;)
peterneamt

Mesajde mellis » 21 Sep 2015, 22:54

ignatov andrei scrie:Trei sferturi din tarlalele din jurul satului sunt exploatate de firmele sale!Foloseste numai seminte tratate!
La nicio stupina nu s-au inregistrat depopulari.De tarlalele din Lunca Siretului, ai auzit?!?
Ei bine, au fost apicultori inconjurati de FS si nu au avut mortalitati.

Seara buna,
Spuneti ca au fost apicultori ce nu au avut mortalitate..
Este posibil ca cei mentionati de dumneavostra sa fi folosit cantitatea de otrava recomandata de producator?
"Foloseste numai seminte tratate!"
Stiti cu ce le trateaza sau de unde le cumpara? Aveti certitudinea ca peste tot in tara avem aceleasi substante/cantitati?

Cum explicati mortalitatea din pozele de mai jos postate de o apicultoare de renume pe acest forum?
Tot biostimulatorii sa fie de vina?
Sursa:
http://www.forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=15&t=5716&start=352

Sanatate..
Fişiere ataşate
rsz_20150712_150056.jpg
rsz_1rsz_20150713_144047.jpg
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde mellis » 21 Sep 2015, 22:57

proapis13 scrie:

Doresc sa readuc in plan fenomenul de gutatie - prezentat de proapis13 mai devreme..
merita sa-l vizualizati...mortalitatea este pe camp - albina nu mai ajunge la stup..
Sanatate..
mellis

Mesajde ignatov andrei » 21 Sep 2015, 23:29

mellis scrie:
proapis13 scrie:

Doresc sa readuc in plan fenomenul de gutatie - prezentat de proapis13 mai devreme..
merita sa-l vizualizati...mortalitatea este pe camp - albina nu mai ajunge la stup..
Sanatate..

Mai mellis, tu pari un baiat mai destept, care nu tine cont de tot ce spune popa de la tara!!!
Ce treaba are gutatia la culesul de nectar la FS?!?

Da, sa stii ca Porumboiu (la fel si taranii din satul unde am stupina) foloseste samanta tratata cu neonicotinoide!
Ma pricep un pic la agricultura si inteleg ce spun cei care administreaza si executa lucrarile agrotehnice din zona mea!
Eu incerc sa va spun ca vinovatul este in alta parte!

M-am saturat sa tot repet ca acele substante de la tratarea semintei nu se regasesc in nectar! Ca s-au gasit in mierea din stupi, e cu totul altceva!
Arata-mi un singur studiu care sa dovedeasca existenta neonicotinoidelor in nectarul si polenul de FS si ma declar lamurit!

Iata ce spune Valeriu Tabara, iar acest om nu vorbeste prostii!!!

http://www.alcedoltd.ro/fara-neonicotin ... ntrebarii/
ignatov andrei

Mesajde mellis » 21 Sep 2015, 23:52

Seara buna,
Multumesc de raspuns, par destept dar situatia este complexa si nu am reusit sa o inteleg (nu sunt)...
Aveti dreptate - fenomenul de gutatie este mentionat la porunb, nu la floare.
Doresc sa inteleg ce ati scris:
"M-am saturat sa tot repet ca acele substante de la tratarea semintei nu se regasesc in nectar! Ca s-au gasit in mierea din stupi, e cu totul altceva!"
Inteleg ca nu albina a adus nectarul contaminat - ci stupul/albina a fost stropit/a? Ma puteti lamuri va rog?

Referitor la articolul mentionat:
"Cand s-a luat hotararea de restrictionare a neonicotinoidelor, Comisia Europeana a avut la baza studii stiintifice serioase? Eu zic ca nu. Consider ca de cele mai multe ori, deciziile luate si care influenteaza negativ fermierii tin de sfera politica decat de cea stiintifica”, a conchis fostul ministru Valeriu Tabara."
Eu zic ca s-au facut studii serioase, citatul de mai sus este un discurs politic si atat, nu s-a mentionat pe baza caror studii a decis comisia europeana, s-a bazat pe necunoasterea datelor - prostia (ro)omeneasca; nu sunt europenii astia mai prosti decat noi ca au votat, la noi sanatatea nu este pe primul loc - nu avem (cu ce/cine) posibilitatea de a face studii..
Am sa caut si dovezi.
Va multumesc..
mellis

Mesajde mellis » 22 Sep 2015, 00:06

ignatov andrei scrie:Pentru ca te cunosc... fac un efort...
Tratarea semintelor nu are efect asupra albinelor, efect au tratamentele facute "la negru" de escrocii de "fermieri"!!!
Efect au biostimulatorii...

Incerc sa inteleg ..
semintele tratate corect nu au efect asupra albinelor?
Tratamentele "la negru " - va referiti la stropiri sau tratamente pe seminte?
Multumesc..
mellis

Mesajde mellis » 22 Sep 2015, 01:34

ignatov andrei scrie:Arata-mi un singur studiu care sa dovedeasca existenta neonicotinoidelor in nectarul si polenul de FS si ma declar lamurit!

Un studiu destul de obiectiv din ce am reusit sa citesc printre randuri -
Societatea Xerces pentru Conservarea nevertebrate:

http://www.xerces.org/wp-content/uploads/2012/03/Are-Neonicotinoids-Killing-Bees_Xerces-Society1.pdf

Traducere rapida cu google:
https://translate.google.ro/translate?sl=en&tl=ro&js=y&prev=_t&hl=ro&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.xerces.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2012%2F03%2FAre-Neonicotinoids-Killing-Bees_Xerces-Society1.pdf&edit-text=

Cateva fragmente re-traduse (facute de inteles) despre floarea soarelui:
- Cap 4 - "expunerea albinelor la neonicotinoide", subcapitol "Glande nectarifere" pag 17:
"Glandele nectarifere
Glande nectarifere sunt glande producatoare de nectar situate în afara florii, de multe ori pe frunze sau tulpini. Glandele nectarifere nu sunt direct implicate în polenizare, deși albine (și alte insecte benefice) sunt atrase de ele. Plante comune cu glande nectarifere include culturile cum ar fi bumbacul, floarea soarelui, și dovleci, și plante găsit în camp, cum ar fi "morning glory", sălcii, și "black locoust". Având în vedere că neonicotinoidele pot fi găsite în nectar, este foarte probabil ca si glandele nectarifere vor avea concentratie de neonicotinoide , deși nu exista studii ce au investigat acest lucru.

- pag 21 -
Toate experimentele de teren revizuite au implicat colonii întregi expuse la polen sau sirop contaminate in- tuneluri sau cuști de zbor. Expunerea cronică la sirop contaminate cu doze de imidacloprid între 24 și 48 ppb au redus producția de puiet, activitatea de căutare a hranei, și rezervele de hrana (Decourtye și colab. 2004b), precum și o navigare anormală între alimentatoare și stup (Ramirez-Romero și colab. 2005). La doze de imidacloprid 500 ppb și în sus, doze care depășesc cea mai scăzută estimare LC 50 , unele albine nu a reușit să se întoarcă la stup (Yang și colab. 2008; Bortolotti et al. 2,003). În contrast, la 0.5 sau 5 pg / L (0.5 sau 5 ppb) în sirop, imidacloprid nu a determinat diferențe semnificative în populație, zona de puiet acoperite, sau activitate adult, sugerând că la doze foarte mici imi- dacloprid nu poate fi dăunătoare pentru colonii masurabil (Faucon colab. 2005).
Într-o analiză statistică a rezultatelor de la treisprezece studii de laborator și studii de teren care investigheaza efectele subletale ale imidacloprid fata de albine melifere, Cresswell (2011) a constatat că reziduurile din floarea-soarelui și nectar de canola (estimarea lui era între 0.7-10 ug / L [0.7-10 ppb]) după tratarea semințelor au redus performanță albinei adult între 6 și 20%.
Conteaza doza!!! la noi cine verifica / stabileste doza?

Pag 25 –Referitor la cantitatea din polen – la anumite studii nu se tine cont de « de asemenea capacitatea bondarilor/albinelor de a călători pe distanțe lungi pentru a găsi furaje. Polen-ul de Floarea-soarelui (masurat la studiu) a fost doar aproximativ 25% din polen colectat, albinele au găsit clar sursele de polen alternative »

Pag 27 - Reziduuri de imidacloprid in nectar de floarea-soarelui, după tratamentul semințelor conținute 1.9 ppb (Schmuck et al. 2001).
Studii de reziduuri imidacloprid în polen de floarea-soarelui după tratarea semințelor la rate de etichete găsite concentrare de o medie de 3 ppb (Bonmatin și colab. 2005a)
sau 3.9 ppb (Schmuck et al. 2001), și un maxim de 11 ppb (Bonmatin și colab. 2005b).
Bonmatin și colab. (2003, 2005b) au detectat urme de imidacloprid 1-2 pg / kg (ppb) în floarea soarelui netratate- flori cultivate la un an după o cultură tratate cu semințe a avut
fost plantate în același sol.
Remanenta anuala din sol se aduna !!!

referinte:
- Laurent, FM, și E. Rathahao. 2003. Distribuția imidacloprid în floarea-soarelui (Helianthus annuus L.) în urma tratamentului semințelor.
- Riscul prezentat de albine (Apis mellifera L, Hymenoptera)printr-un pansament semințelor imidacloprid de floarea-soarelui. Pest Man- administrare Știință 57: 225-238
- pe termen lung Evaluarea toxicității imidacloprid pentru a evalua efectele secundare lorale albine expuse la floarea-soarelui tratate în Argentina. Buletinul Insectology 56: 77-81
- Pericole de acoperire de semințe imi- dacloprid la Bombus terrestris (Hymenoptera:Apidae) atunci când sunt aplicate la floarea soarelui. Journal of Economic Entomologie 94: 623-627

Concluzia este ca studiile se puteau face mai bine - se insista asupra a ceea ce trebuia facut - oarecum au fost facute majoritatea sa iasa bine, dar nu este asa.
pag 7 :
Fapte clar documentate Expunerea albinelor la neonicotinoide
reziduuri de neonicotinoide găsite în polen și nectar sunt consumate de insectele ce viziteaza florile, cum ar fi albinele. Concentrațiile de reziduuri poate atinge niveluri letale în unele situații.

pag 8 - Metode de aplicare
altele decât tratament de semințe (-și concentratia spray-uri mincinoase, udări sol, si preparate injectabile trunchi) aplica o doză mai mare pe plantă și poate duce la mult -chiar mai mare toxicitatea niveluri de reziduuri neonicotinoide în polen și nectar.

Cum nivelurile de reziduuri din polen și nectar cresc in concentrației în timp, cu aplicari repetate. Având în vedere că reziduurile pot persista pentru perioade lungi de timp, aplicații repetate la plante perene pot provoca Concentrațiile de a acumula la subletale sau letale niveluri. Aceste date sunt critice pentru gestionarea impactului la polenizatori.

[color=#000080]Nu ar trebui aplicate la inflorire!!!

Pentru culturile care infloresc continuu sau pe o perioada- lunga de timp (de exemplu suc de fructe sau de rosii), IPM academic profesioniștii ar trebui să dezvolte metode clare de cum neonicotinoidele pot fi utilizate, astfel încât concentrațiile de aceste produse în polen și nectar culturilor rămâne LA niveluri subletale

PAG 13
Reziduuri au fost înregistrate în polen (Laurent și Rathahao 2003; capota motorului Matin et al. 2003 2005a), nectar (Schmuck 2001; Kris- chik și colab. 2007), precum și într-o măsură mult mai mică, alte glande (Girolami et al. 2009). Reziduuri sunt, de asemenea, găsite în praf contaminat eliberat din semințe de plantare echipament (Greatti et al 2006;. Krupke et al 2012;. Tapparo și colab. 2012) și în buruieni creștere în sau adiacent la domenii tratate (Krupke et al. 2012).

Sanatate.[/color]
mellis

Mesajde ignatov andrei » 22 Sep 2015, 08:14

Mellis, intreaba un entomolog, profesor universitar la un institut, nu veni cu Google!
Este exact ca si medicina practicata de pacient, dupa ce a "studiat" google si contrazice medicul.

Este posibil ca la aplicarea "foliarelor" sa faca oaresce magarii agronomii (fermierii). Nu de la tratarea DOAR a semintelor apar aceste aspecte, dar lumea doreste interzicerea acestor substante, pentru ca fermierii "e golani", foarte multi dintre ei!
Ca exista efecte nocive suntem siguri, dar nu reusim sa demonstram cum au ajuns substantele nocive acolo si cum a fost depasita doza letala (DL50).
ignatov andrei

Mesajde peterneamt » 22 Sep 2015, 08:45

Dragul meu Andrei, dacă s-ar trata doar seminţele cu insecticide pe baza de neonicotinoide, ar mai fi cum ar mai fi, dar se tratează pomii primăvara cu ulei horticol de B. şi implicit şi flora spontană de sub pomi.....se tratează rapiţa în timpul înfloririi....se tratează grâul în înflorit când prin lanuri mai sunt şi alte plante..., se tratează...... ;) Sunt substanţe foarte toxice ce se acumulează în sol şi care în timp vor distruge viaţa din apele de suprafaţă şi vor contamina pânza freatică.......şi implicit pe noi ...din păcate acel viitor pesimist pe care îl prezic oamenii de ştiinţă este de fapt prezentul în zonele cu potenţial agricol ridicat (D0lj,Olt,.... :cry:
peterneamt

Mesajde ignatov andrei » 22 Sep 2015, 08:54

Asa este. Noi suntem obisnuiti sa "mai punem un pic", ca sa fim siguri! ;)

Agricultura nechimizata nu va mai exista. Trebuie sa ne intelegem cu fermierii, nu sa ne razboim!
Daca ajunge fermier o fufa de pe la televizor, care crede ca doar ea este om, atunci fii sigur ca va ucide tot!

Nu avem cum sa nu constatam ca in multe domenii apar indivizi care "n-au nicio treaba", dar care aduc prejudicii colosale!
ignatov andrei

Mesajde mellis » 22 Sep 2015, 11:32

ignatov andrei scrie:Mellis, intreaba un entomolog, profesor universitar la un institut, nu veni cu Google!Este exact ca si medicina practicata de pacient, dupa ce a "studiat" google si contrazice medicul.

Ziua buna,
Din pacate doar pe google il am la indemana, dar am sa ma mai informez si din alte surse.
Am cautat pe ce baza a facut comisia europeana amanarea initiala, sunt date, studii concrete, nu povesti cum mentioneaza fostul ministru Valeriu Tabara.

http://www.sustainalytics.com/eu-pesticide-ban-and-potential-impact-chemicals-industry
Traducere cu google:
https://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=en&tl=ro&u=http%3A%2F%2Fwww.sustainalytics.com%2Feu-pesticide-ban-and-potential-impact-chemicals-industry
Traducere mai buna a ceea ce cautam:
" Commisia Europeana a decis pe baza a 4 studii publicate: doua de Stiinta[iv] [v], unul de Natura[vi] si "Bulletin of Insectology" [vii] in 2012, de asemena s-a tinut cont de analiza riscului mentionat de "European Food Safety Authority" (EFSA) in ianuarie 2013.[viii] Studiile au aratat ca expunerea albinelor la neonicotinoide la doze subletale a rezultat results in pierderea orientarii, productie/hrana redusa, Reducerea pontei, micsorarea coloniei, se face legatura dintre CCD si folosirea neonicotinoidelor.
Cei doi ani de interzicere incep in 1 Dec 2013. Interzicerea este restransa la utilizarea neonicotinoidelor la plante ce nu sunt polenizate, interzicerea tratarii semintelor cu neonicotinoide pesticide, si interzicerea vanzarii neonicotinoidelor catre agricultori amatori."

Studiile sunt precizate in linkul urmator:
http://www.sustainalytics.com/sites/default/files/references_eu_pesticide_ban.pdf
De studiat :
[iv] Penelope R. Whitehorn et al., “Neonicotinoid Pesticide Reduces Bumble Bee Colony Growth and Queen Production”, Science, vol. 336, no. 6079, 20 April 2012.
[v] Mickaël Henry et al., “A Common Pesticide Decreases Foraging Success and Survival in Honey Bees,” Science, vol. 336, no. 6079, 20 April 2012.
[vii] Chensheng Lu et al., “In situ replication of honey bee colony collapse disorder,” Bulletin of Insectology 65 (1), 13 March 2012.
[viii] EFSA Press Release, “EFSA identifies risks to bees from neonicotinoids,” 16 January 2013.

"Agricultura nechimizata nu va mai exista. Trebuie sa ne intelegem cu fermierii, nu sa ne razboim!
Daca ajunge fermier o fufa de pe la televizor, care crede ca doar ea este om, atunci fii sigur ca va ucide tot!
"
Cum putem sa luptam contra acestei amenintari? Multe tari au reusit, credeti ca noi nu reusim (ne lipseste unitatea)?
In ce masura mai ales la noi se poate respecta o cantitate, un prospect, stim ca multora nu le pasa - de aceea sustin interzicerea lor, nu stiu cum altfel ne-am putea intelege - i-am putea face sa inteleaga.

Multumesc.
Sanatate..
mellis

Mesajde peterneamt » 22 Sep 2015, 15:31

Albinele sunt pe cale de dispariție, o salvare este la vedere. Este acarianul Varroa de vina sau există noi pesticide? Răspunsul este controversat în rândul experților....
https://www.youtube.com/watch?v=WE8rWxd4u60 ;)
peterneamt

Mesajde ignatov andrei » 22 Sep 2015, 15:32

Mellis, hai sa ne intelegem:
- eu nu sustin ca neonicotinoidele nu sunt letale (sau doar toxice) pentru albine, ci ca nu se gasesc in nectar (tu spui ca unii au demonstrat lucrul acesta, dar eu nu cred) si sa afecteze albinele.

Mortalitatile de la FS au cu totul alte cauze.
Hai sa incheiem subiectul. Fiecare cu parerea lui...

Sanatate multa!

P.S. Sustin ca toti suntem otraviti, nu numai albinele, de aceea facem naveta de 2-3 ori pe saptamana la Iasi (60 km.) doar pentru munca, in rest... viata bio de la tara!!!
ignatov andrei

Mesajde peterneamt » 22 Sep 2015, 15:59

;)
peterneamt

Mesajde mellis » 22 Sep 2015, 16:47

ignatov andrei scrie:Mellis, hai sa ne intelegem:
- eu nu sustin ca neonicotinoidele nu sunt letale (sau doar toxice) pentru albine, ci ca nu se gaseste in nectar (tu spui ca unii au demonstrat lucrul acesta, dar eu nu cred) si sa afecteze albinele.

Ziua buna,
Am incercat sa va inteleg punctul de vedere, consider ca aveti multe de spus si eu de invatat.
Am mai inteles din ce ati sustinut, initial am inteles ca sunteti pro-neonicotinoide (nu chiar), acum am inteles ca nu este asa. Va respect punctul de vedere, am dorit sa fie ceva constructiv, si sa inteleg cat mai multe din aceasta mare enigma.
Am cautat cercetari facute, sa vad baza ce a stat la luarea deciziei EU.
Dovezile nu sunt foarte clare (politic/bani sau ba - nu stiu) - din moment ce a fost scoasa restrictia.
Multumesc pentru informatii, am sa le rumeg.
Sanatate..
mellis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE