Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Deplasarea ghemului pe rama

Mesajde doruuu » 08 Dec 2011, 20:24

Va rog , care ma poate ,, lumina " , cum se deplaseaza ghemul pe rame in timpul iernii? Sa presupunem ca avem in stup 6 rame cu miere , iar albina ocupa 4 rame. Scopul intrebarii este de a afla unde trebuie sa plasez turta din zahar si miere ( In caz de trebuie sa pun ) pentru ca albina sa se intalneasca cu turta ...
doruuu

Re: Deplasarea ghemului pe rama

Mesajde proapis13 » 08 Dec 2011, 20:45

Normal ar fi ca ghemul sa se deplaseze de jos in sus si din spate inspre fata
insa sunt situatii cand se formeaza pe mijloc si inainteaza spre peretele frontal
In cazul asta se procedeaza la invesarea ramelor una da si una ba dar numai
cand vremea permite o fereastra de zbor si o temperatura peste 12-15 grade
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde frantescu » 08 Dec 2011, 20:53

Ghemul se formeaza in fata , in dreptul urdinisului si se deplaseaza catre spate pe masura ce consuma hrana.Cand ajunge in spate si sus e grav.Trebuie papa.
frantescu

Mesajde popik50 » 08 Dec 2011, 22:15

Cu siguranta ghemul se deplaseaza din partea de jos a ramelor catre partea de sus. Atunci cand sunt aproape de podisor inseamna ca ar fi nevoie de hrana si normal ca turta respectiva va fi pusa unde sunt pozitionate albinele .
Dar sper sa nu fie nevoie curand sa umblam sub podisoare :D
popik50

Mesajde ADITZU » 09 Dec 2011, 00:00

in conditiile in care ghemul de albina format la intrarea la iernat ramane fara papa si ajunge sub podisor in partea din fata a stupului (cea cu urdinisul)cu siguranta ghemul nu va mai cobora inspre josul ramelor inaintand catre spatele stupului (opusul urdinisului ) ci ele vor continua deplasarea pe partea de sus a ramelor cand ajunse in spate vor epuiza hrana si se va termina si cu viata lor daca nu vor intalni in calea lor turtele . Eu am pus turta intotdeauna cam de la jumatatea ramelor pana la peretele din spate al stupului si nu am avut probleme ( asta daca ai nevoie ) :oops:
Multi bazaie precum albina , dar se mira ca nu iese miere
ADITZU

Mesajde doruuu » 09 Dec 2011, 08:14

Multumesc pt. raspunsuri , dar mai am o nelamurire. Conform exemplului dat de mine mai sus , ghemul se poate muta pe alte rame ( de la rama dinspre exterior spre diafragma ) ? Mai ales daca fagurii au gauri de aprox. 2 cm sub leatul superior la 10 - 12 cm ... ( asa am procedat eu ) :D
doruuu

Mesajde balasbebe » 09 Dec 2011, 08:53

Se poate intampla sa se mute ghemul dar foarte rar, sau deloc. Turta se pune atunci cand ghemul este la mijloc, mai ales pentru al pozitiona. Am avut situatii cand a urcat si in hranitor, desi aveau miere pe rame. Toata iarna au stat in el. Stiind ca aveau cu ce sa iasa din iarna le-am lasat asa cum au fost.

Albinele cu o matca buna vor incepe deplasarea dinspre urdinis, adica asa cum spunem noi din fata. Cele care incep iernarea din spate inseamna ca au o mare problema cu matca. Familiile puternice uneorii nici nu mai formeaza acel ghem. Ocupa tot spatiul delimitat prin diafragma.
balasbebe

Mesajde valter » 09 Dec 2011, 09:00

Buna intrebarea...am regasit raspunsul firesc in postarile colegilor...dar , este valabil pentru cuiburile formate in pat rece.

Eu as continua intrebarea colegului doruuu...cum se comporta ghemul de iernare in pat cald(f. multi stupi in pavilion sunt in pat cald)?
Eu nu am avut niciodata pat cald...si m-ar incalzi un raspuns pertinent.
valter

Mesajde costinelblagniceanu » 09 Dec 2011, 13:06

doruuu scrie:Va rog , care ma poate ,, lumina " , cum se deplaseaza ghemul pe rame in timpul iernii? Sa presupunem ca avem in stup 6 rame cu miere , iar albina ocupa 4 rame. Scopul intrebarii este de a afla unde trebuie sa plasez turta din zahar si miere ( In caz de trebuie sa pun ) pentru ca albina sa se intalneasca cu turta ...

Nu stiu daca am atita experienta incit sa dau sfaturi altora dar parerea mea este ca turta trebuie pusa deasupra ghemului. :D :D :D
Cine intreaba este prost pentru 5min. cine nu intreaba ramine prost toata viata.http://costinelblagniceanu.sun photo.ro
costinelblagniceanu

Mesajde stroe » 09 Dec 2011, 14:40

Ghemul se formeaza jos unde gaseste faguri goi. Urca si consuma miereapana la podisor , apoi se deplaseaza spre sud (partea mai calda, mai insorita).
La sase rame cu miere nu cred ca este nevoie de turta.
stroe

Mesajde lucky5strike » 09 Dec 2011, 15:25

Turta trebuie pusa deasupra ghemului astfel incat sa asigure trecerea catre partea de miere capacita si neatinsa.

De cand omul a luat albina din mediul ei natural si a depus-o pe rame, a aparut si problema accesului la hrana. Din ratiuni practice (usurinta manevre), rama este mai mult lata decat inalta, astfel ca ghemul ajunge la speteaza foarte usor, in opozitie cu constructia naturala a fagurilor, pe verticala. Dimensiunea ramei Dadant este minimul necesar pentru constituirea corecta a ghemului, ofera cea mai buna dezvoltare pentru primavara, dar si ceva manopera in august-septembrie pentru dispersarea corecta si in cantitate suficienta a mierii capacite. In cazul multietajatilor, catul de deasupra trebuie format cu rame pline si treaba se rezolva mai simplu.

La Dadant, pozitia corecta a ghemului este pe una din jumatatile ramei, niciodata pe mijloc (exceptie - familiile bune, de circa 7 intervale, la care asta nu prea conteaza). Astfel ghemul are acces la intreaga cantitate de miere, indiferent de unde pleaca, iar riscul de inghet in afara mierii e redus. Spre a se obtine acest tip de ghem, unul din peretii cu speteaza (care e bine sa contina si urdinisul) trebuie plasat inspre sud... unde bate mai bine soarele. Apoi va migra dupa fasia de miere; care e bine sa fie in grad cat mai mare capacita.

Familiile la care ghemul s-a format corect si au rezerve bune de hrana deseori nu au nevoie de turte. Unde corect = pozitionarea de mai sus, pe colt de rama.

Ca iernare, patul cald e mai bun.

8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde pab » 09 Dec 2011, 17:37

Pentru pat rece ( de asta am):
In mod normal, toamna tarziu, ghemul se face natural spre urdinis, de unde a eclozionat ultimul puiet (puietul este dispus toamna spre urdinis). Daca le-am lasa asa, ghemul mananca de jos in sus, si cand ajunge la speteaza superioara ar trebui sa migreze in spate dupa miere. La familiile f puternice nu este o problema, dar la familiile medii si slabe nu prea migreaza in spate pt ca peretele cu urdinisul este mai cald, mai insorit. Si pot muri de foame cu mierea in spate.
Deci, ce fac eu sa previn astfel de situatii nedorite: toamna in oct, nov, intorc 4-5 rame centrale (marginile sunt pline cu miere, le las asa) astfel incat sa oblig ghemul sa se formeze in spate (de fapt ghemul deja format pe fata il mut in spate odata cu intoarcerea ramelor). Ce rezulta?
Ghemul se formeaza jos, in spate, mananca pana ajunge la speteaza apoi migreaza spre peretele frontal, dupa miere si atras de caldura peretelui frontal insorit.
Sau ca sa nu mai intoarceti manual ramele, puteti intoarce corpul daca are fundul detasabil, dar se modifica pozitia urdinisului.
La pat cald nu stiu.
trecut. prezent. viitor. toate sunt legate
pab

Mesajde ADITZU » 09 Dec 2011, 18:10

O alta situatie este aceea ca (parerea mea) : in zilele in care temperatura de afara este pozitiva pana pe la vreo 8-9 gr.C ghemul se afana si atunci albinele rasfirate ajung sa se extinda pana pe leatul superior al ramei insa odata cu venirea serii si scaderea temp. ghemul se contract asi revine din nou pe pozitia initiala asta cred eu si totodata rog pe cei mai experimentati sa confirme sau invers
Multi bazaie precum albina , dar se mira ca nu iese miere
ADITZU

Mesajde andrei_calinescu » 09 Dec 2011, 19:16

Nici eu nu am lucrat cu pat cald, dar voi avea niste cutii astfel, asa ca ma intereseaza parerea.
Intuitiv, as spune ca ghemul se formeaza incepand de la a doua rama cumiere dinspre urdinis, pe mijloc eventual, de unde a eclozionat ultimul puiet.
Dupa care daca ajunge sus, o ia spre peretele expus catre soare. Daca ne gandim si facem o sectiune transversala prin cuibul cald, e exact asezarea bilaterala din cel rece.
Cred ca pozitia ghemului poate fi influentata de asemenea de pozitia in care se face micsorarea urdinisului.
Daca e pe centru, ghemul va fi pe centru.
Daca se face in pozitiile laterale, cred ca ghemul se va pozitiona usor lateral spre partea unde fluxul de aer e mai bogat.
andrei_calinescu

Mesajde doruuu » 09 Dec 2011, 22:21

Multumesc tuturor colegilor pentru operativitatea cu care au intervenit si ma bucur ca am deschis un subiect care vad ca intereseaza si nu prea a fost dezbatut. Sper sa nu ajung sa pun turta , dar asa e in prima iarna ... stai cu morcovul... :D
doruuu

Mesajde andrei_calinescu » 09 Dec 2011, 22:23

Dragoselu'2006 sau Danut Puisoru sa ne spuna mai detaliat, caci ei detin astfel de stupi.
Ii rugam frumos.
andrei_calinescu

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR