Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

rama cu mierea capacita dupa diafragma

Mesajde fanegingasu » 22 Sep 2015, 22:14

va salut dragi colegi
va deranjez cu o intrebare ....... dupa strangerea cibului pentru iernat se poate lasa rama cu miere capacita dupa diafragma ?
este pozibil sa fie trasa in cuib chiar daca este capacita fara a se intervenii?
fanegingasu

Re: rama cu mierea capacita dupa diafracma

Mesajde Dila Daniel » 22 Sep 2015, 22:27

daca este capacita...mai greu cu trasul in cuib.Iar pe timpul iernii,recomandarea mea este sa nu o lasi acolo.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde mellis » 22 Sep 2015, 23:35

Daca o pui după diafragmă - dezcapacita pentru a fi mutata, daca o lași acolo peste iarna- albinele, in lipsă , pot trece după diafragma, cuib separat, albine moarte - păcat.
Sanatate
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde lucky5strike » 23 Sep 2015, 09:33

Lasa capacita langa ghem. Scoate cea mai usoara rama din cuib, care sa nu aiba puiet capacit sau pastura si trage-o spre margine. Daca are ceva oua,larve, dai peste ele cu sirop de zahar 2:1si vor renunta sa le creasca
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde emil_sorin » 24 Sep 2015, 07:48

Eu am băgat la majoritatea stupilor , rame descapacite după diafragmă , care vreau să le scot zilele acestea , doar ca la unii am observat ca din zonă în care a tras miere , celulele au fost deformate . Este normal ? Le vor repara în primăvara ?
emil_sorin

Mesajde lucky5strike » 24 Sep 2015, 08:33

Cand mierea e descapacita dar densa, pulverizeaza un pic de apa pe ea, asa o trag mai bine. Cu cat e fagurul mai alb, distantat de alti faguri, temp scazute afara, iar in cuib puiet... cu atat o cu atat o trag mai bine si repede
Uneori refac celulele, alteori le inchid goale, sau chiar cu mierea neluata si recladesc peste, noi celule.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde emil_sorin » 24 Sep 2015, 10:50

Deci să înțeleg , ca nu am făcut bine , așezând ramă descapacite exact lângă diafragmă ?
emil_sorin

Mesajde un OM » 24 Sep 2015, 12:10

Cand descapacesti este bine ca rama sa fie langa diafragma. Cand stupul are fund AV, daca rama are mai multa miere, ce se va prelinge, este bine sa fie pusa aproape de perete, astfel mierea se va scurge pe rama de lemn a fundului de unde va fi luata de albine. Nu este bine sa fie asezata direct deasupra sitei de pe fundul stupului. Daca are miere mai putina poate fi pusa deasupra sitei.
un OM

Re: rama cu mierea capacita dupa diafragma

Mesajde lucky5strike » 24 Sep 2015, 12:28

Rama tre sa fie distantata de diafragma(g), perete sau alta rama.

Descapacirea as face-o pe stanga-dreapta, asa se prelinge spre jos mai putin. Chiar daca se mai scurge pe tabla AV, daca familia e in regula si corect intretinuta, ea rezista atacului hoatelor.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde maximotgv » 24 Sep 2015, 20:13

[quote="lucky5strike"]Rama tre sa fie distantata de diafragma(g), perete sau alta rama.

Cam ce distanta sa fie fata de diafragma?
maximotgv

Mesajde ignatov andrei » 24 Sep 2015, 20:17

maximotgv scrie:
lucky5strike scrie:Rama tre sa fie distantata de diafragma(g), perete sau alta rama.

Cam ce distanta sa fie fata de diafragma?

Mai mare de 7,5mm.
ignatov andrei

Mesajde lucky5strike » 24 Sep 2015, 20:18

E putin. As zice spatiu gol... macar in valoare de o rama... ideal un 2 cm de o parte si 2 cm de alta... Mai mult, mai bine. :roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde gica.mosu » 24 Sep 2015, 20:25

Va rog ff frumos sa maaaa iertati,dar eu nu inteleg" LOGICA operatiei"....la ceasta data,sa ce :?: :idea: .....
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde lucky5strike » 24 Sep 2015, 20:26

La aceasta data, hranirea de completare e... tarzie, dar daca se impune, o faci.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde emil_sorin » 24 Sep 2015, 21:06

Nu știu dacă era chiar necesară completarea cu hrană ( din ramă descapacite) , dar la acea familie (slabă) am văzut albină destul de puțină și am restrans-o pe 5 rame . Logică mea era să scot o ramă cu cât mai puțină miere afară și am făcut în felu următor : pe mijloc două rame cu puiet și aproape jumătate miere , în lateral una cu miere și păstură și una cu miere plină , iar în partea celata una cu miere . acestea sunt cele 5 rame care au rămas , și a șasea ramă avea miere cam ¾ din ramă , această am dat-o afară după diafragmă .

PS: lipsă de experiență m-a făcut să îmi iau măsuri de siguranță în ceea ce privește hrana .
emil_sorin

Mesajde teinegru64 » 24 Sep 2015, 22:19

Nu este nici o problema daca vei pastra rama capacita dupa diafragma pana la 1 noiembrie.Atunci vei face impachetarea definitiva ...si o vei scoate impreuna cu cele doua rame ce nu vor mai avea puiet.La anul ....dupa 1martie vor fi aur dupa diafragma pentru mica familie.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Următorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA